Haberler

"Moody's'in Yaptığı Açıklama Son Derece Sığ"

Güncelleme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesini şöyle yorumladı: "Olumlu göstergelerin olduğu bir ortamda Türkiye ile ilgili kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları açıklamaları son derece sığ görüyorum. Derslerine iyi çalışmamışlar."

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, seçimin ardından partisinin seçim kazandığı ilçeleri gezmeye devam ediyor. Dün Çardak ve Honaz ilçelerini ziyaret eden Zeybekci, sabah saatlerinde Babadağ ilçesine gitti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, ünlü işadamı Ahmet Nazif Zorlu da eşlik etti. Babadağ Belediye Meydanı'nda toplanan vatandaşlarla selamlaşan Zeybekci daha sonra zeybek oynayan çocukları izledi. Meydanda bir süre vatandaşlara hitap eden Zeybekci, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesini değerlendiren Zeybekci, şöyle konuştu: "Moody'sin Türkiye ile ilgili kararını hepimiz gördük. Bunu yaparken yaptığı değişikliği iki temel nedene bağladı. Artan siyasi belirsizlik ve küresel likiditedeki azalış nedeniyle ülkenin dış finansman pozisyonu yatırımcı kararlarını olumsuz etkiledi. Artan siyasi belirsizlikler ile üretimi destekleyecek yapısal reformların azalacağı beklentisi orta vadeli büyümeye ilişki belirsizlik yarattı. Bunu ortaya koydular. İki konuda da siyasi belirsizlik diyorlar. Bu açıklama zaman olarak geç kalınmış bir açıklamadır." 30 Mart'tan önce ülkede siyaseten spekülasyonlar olduğunu anlatan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu açıklama 30 Mart sonuçlarını görmeyen bir açıklamadır. Bunun Türkiye'nin gerçeklerini tam olarak yansıttığını düşünmüyorum. Ülke olarak bütün göstergelerimizle iyi bir noktadayız. Bütün bu olumlu göstergelerin olduğu bir ortamda Türkiye ile ilgili kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları açıklamaları son derece sığ görüyorum. Derslerine iyi çalışmamışlar."

Bu derecelendirme kuruluşlarının ülkenin dinamizmi iyi ölçemediğini ifade eden Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizde Mayıs'tan itibaren çok farklı göstergeler olacak. Ben Türkiye'nin artan ihracatıyla üretimini artıracağına, iç piyasada geçici olarak taleplerin ertelendiği dönemlerin de ortadan kalkacağını düşünüyorum. Moody's ve diğerlerinin Ağustos gibi yaptıkları değerlendirmelerde Türkiye'nin çok başka yerde olacağını hep beraber göreceğiz. Bizim için gerçek gösterge matematiksel değerlerdir."

MERKEZ BANKASI FAİZLERİN DÜŞME EĞİLİMİNİ DESTEKLEMELİ

Merkez Bankası'nın özerk bir yapısı olduğunu kaydeden Zeybekci, kur politikası ve diğer konularda Merkez Bankası'nın karar verdiğini söyledi. "Merkez Bankası faiz oranlarını neden artırdı?" diye soran Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı: "Merkez Bankası faizleri TL'nin aşırı değer kaybını dengelemek için yaptı. Ocak ayında beklenti Merkez Bankası'nın yüzde 1.5 ile 2.5 arasında bir faiz artırımına gitmesiydi. Merkez Bankası biraz fazla paniğe kapılarak yüzde 5 faiz artırımına gitti. Gerekçesi spekülatif amaçlıydı. Bunun gerekçeleri 30 Mart'ta ortadan kalktı. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var ancak yerel seçimler onun da bir tehdit olmadığını ortaya koydu. Artık beklenti şudur. Merkez Bankası faizlerin düşme eğiliminin desteklenmesi gerekir. Ekonomi piyasaları bunu bekliyor artık. Merkez Bankası tüm değerleri yeniden değerlendirmeli. Kurlarla ilgili de döviz satın alma yönünde girişimleri sonuna kadar destekleyeceğiz." - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Merkez Bankası Türkiye Denizli Honaz Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title