Haberler

Zeybekçi ile Kocaoğlu'nun, Denizli- İzmir Atışması

Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları'nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Rekabet olsun diye söylüyorum bugün Denizli İzmir'den bile daha güzel oldu" dedi.

Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları'nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Rekabet olsun diye söylüyorum bugün Denizli İzmir'den bile daha güzel oldu" dedi. Daha sonra kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, "İzmir'e ulaşabilmeyi istemek Denizli için bir hedef olabilir. Ama Denizli ile İzmir'i tartmak ve terazinin kefelerine koymak maalesef hiçbir istatistiğe uymaz" diyerek Bakan Zeybekci'ye yanıt verdi.

Swissotel'de sunuculuğunu Oylum Talu'nun yaptığı İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları 2015 açılışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile İzmir'deki borsa ve oda başkanları ile üniversitelerin yöneticileri ve öğrenciler katıldı. Etkinliğe katılanların açılış konuşmalarının ardından, kürsüye çıkan Bakan Zeybekci, Çanakkale şehitlerine rahmet dileyerek konuşmasına başladı. Bakan Zeybekci, "İnovasyon asıl bilgidir, bilgiyi üretmektir. Üretilen bilgiyi kullanmakla bilgi üretmek arasında dağlar kadar fark vardır. Bilgiyi üreten, hakim olan her şeye hakim olur. Son 200 yılda bilgiye hakim olanlar olmayanları yönetmiştir. Bu nedenle bilgiye hakim olmak, sahip olmak büyük önem arz ediyor. Osmanlı'ya matbaa o kadar geç kalmasaydı, el yazmacıları korumak için geç girmeseydi, bilgi üretseydi çok daha başka yerde olur muydu? ya da matbaa aynı mantıkla Osmanlı'da keşfedilmiş olsaydı ne olurdu, değişen bir şey olmazdı. Çünkü mantık, toplum, sosyoloji, siyaset hazır değildi. Onun için inovasyon dendiği zaman dar alanda kalmayalım. İnovasyon bir toplumla başlar" diye konuştu.

"DENİZLİ İZMİR'DEN GÜZEL OLDU"

Türkiye'nin 12 yılda Ar-Ge'ye ayrılan pay ile milli gelirin arttığını kaydeden Zeybekci, gelişmiş ülkelerdeki rakamlara ulaşmak için belli bir mesafe kat edilmesi gerektiğini savundu. Türkiye'nin 1980 yılında 5 milyar dolar olan dış ticaret hacminin bugün 500 milyar dolara ulaştığını sözlerine ekleyen Bakan Zeybekci, "İhracatta inanılmaz başarı sağladık. Ancak bizim hala ihraç ettiğimiz ürün kilo fiyatımız 1.66 dolar. Bu başarı aslında. 2009'da 1.17 dolardı. Ama AB ortalaması 3.5 dolar seviyesinde. Farkı kapatmak için sosyal bir mutabakat lazım, birbirimizi dinlememiz, anlamız lazım. 2004 yılında Denizli Belediye Başkanı oldum. Bana karşı kullanılan sloganlardan biri 'Bu belediyeyi kendi şirketi gibi yönetir' oldu. Ben de 'Evet' dedim. 'Bu belediyede ne yapılacaksa kendi şirketimdeki hassasiyetin bin katını göstereceğim. Profesyonel gözle bakacağım. Belediyenin kurumlarını müşteri memnuniyeti anlayışı, verimliliği karlılığı ile bakacağım. Sosyal hizmetlerde karlılık olmaz. Ama kaynakları en verimli anlamda kullanmak anlamında söylüyorum. Nasıl ki şirketimi dünyada pazarladıysam bugün Ekonomi Bakanı olarak ülkemi dünyada pazarlamam konusunda aynı noktadan bakıyorum. Bütün ülkelerle ilişkilerimize aynı menfaat mantığı ile bakıyorum. Rekabet olsun diye söylüyorum bugün Denizli, İzmir'den bile daha güzel oldu" dedi.

"ÖZAL ABD BAŞKANI'NA 'CORC' DEDİĞİNDE HOŞUMUZA GİDİYORDU"

Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığına değinen Zeybekci, "Rahmetli Özal telefon açıp da ABD Başkanı'na 'Corc' dediğinde hoşumuza gidiyordu. Ama artık o Türkiye değil Türkiye. Bundan sonraki geleceğini sağlam ekonomik temellere oturtamıyorsa hiçbir şekilde kalıcı müttefiklik sağlanamaz. Dünyanın yeniden haritası çiziliyor. Dünyanın haritası eski ideolojik anlayışı değil, bilim ve teknoloji ile çiziliyor. Mantığı da ekonomidir. Dünya bu şekilde yeniden yapılanıyor. 2015 yılına kadar geldiğimiz yer başkalarının hammadde, enerji, teknoloji, tüketim alışkanlıklarına uygun fasoncu bir üretim anlayışı ile başarı sağladık. Ama hedef 2023 ise, hedef edilgen değil etken ekonomilerden olmaksa Türkiye olarak bilimi ve teknolojiyi üreten, hammadde ve enerjiyi, garanti altına alan, tüketim alışkanlıklarını belirleyen, inovasyonu bitirmiş bir Türkiye olmak zorundayız. Yoksa yeniden zamanı ve çağı ıskalamak bizim için kötü bir başlangıç ya da son olur. Dün akşam Amerikan Merkez Bankası'nın söylediklerini bundan 2 yıl önce öngörüp o günden yola çıkarak bugün ondan önce başka bir yerde olabilmektir inovasyon. Bunun böyle olacağı belliydi. 2014 yılının Şubatı'nda AB Merkez Bankası Başkanı'nın 'Euronun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz' sözünü alıp onu harf harf irdeleyip bugünkü doların değer kazanması o günden görüp tedbir alabilmek, bugün Türkiye'yi yönlendirmek bu bir inovasyondu. Denizli'nin Tavas ilçesindeki Pınarlar kasabasında bir tütüncü ailenin çocuğu olarak bunu geçen sene söyledim. Böyle olacak dedim. Ama nedense o köklü aile tarafından başka yerlerden gelmediğimizden pek ciddiye alınmadık. Doğru doğrudur. Çanakkale'de bu coğrafyanın tüm insanları vardır. Kürt de vardı, Rum da, Yunan da, Alevi de, Hristiyan da, Musevi de vardı, hep beraberdik. Çünkü bir dava vardı. Bugün savaşların artık silahlarla olmadığını görüyoruz. Savaş demeyelim, yarışlar artık bilgiyle teknoloji üretmekle oluyor. Teknolojiye, bilime sahipseniz dilediğiniz yerde üretiyorsunuz" diye konuştu.

"BAŞARAMAZSAK YAYA KALIRIZ"

Dünyanın yeniden yapılanmasıyla ilgili görüşlerini de dile getiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, "ABD ile AB birleşti ve aralarında Malezya, Yeni Zelanda gibi ülkelerin olduğu 16 ülke yeniden yapılanıyor. 1950'lerde İsmet İnönü, 'Yeni bir dünya kurulur Türkiye o yeni dünyada yerini alır' demiştir. Bu sözler o gün doğruydu. Ama bugün aynı doğruyla devam edersek hüsrandır. Yeni bir dünya kurulacak Türkiye yerini alacak değil. Yeni dünya kuruluyorsa Türkiye o yeni dünyayı kuranlardan olacaktır. Bunu başarmak zorundayız. Yoksa yaya kalır, çağı, geleceği, zamanı ıskalamış oluruz. Eskilerin bir sözü var 'Çok para haramsız, çok laf yalansız olmaz' diye bu yanlıştır. Eğer 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak, bugün her alanda kendimizi 3'e katlamalıyız" dedi. Konuşmaların ardından, destekçilere plaket verildi.

EGE EXPO'SU

Program çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, İzmir'e ikinci Serbest Bölge ve EXPO konusunda bilgi verdi. Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi'nin genişlemesiyle ilgili düzenlemenin sona erdiğini kaydeden Zeybekci, "İkinci serbest bölgenin hayata geçmesiyle de güzel gelişmeler var. İnşallah Türkiye'nin en güçlü serbest bölgelerinin olduğu bir şehir olacak. Ama 'Tematik' dediğimiz belli bir konu üzerine, tek bir konuda uzmanlaşan serbest bölgeler üzerine çalışıyoruz. Bunların da ilk başlangıçları İzmir'den çıkacak. İzmir'de başarılı serbest bölgeler örnekleri daha da artacak. Bildiğiniz gibi bugüne kadar EXPO'ya iki kez talip olduk ama başarı sağlayamadık. Ege'nin muhteşem zenginliklerini, bölgeyi tek bir bütün olarak yani Pamukkalesi, Aydın'ı, Efes'i, Manisa'sı ve Menderes'i ile bu vadiyi tek bir şehir gibi görmek, ulaşımıyla, sağlığıyla, eğitimiyle tek bir kent gibi planlayarak EXPO'ya başvurmak istiyoruz. Bu sayede başarılı olabileceğimize inanıyoruz. Bakanlık olarak Ege EXPO isimli çalışmamızı başlattık. İnşallah bunu tüm Ege ile birlikte bir yol haritası ve projeyle yapacağız. Ben Denizli Belediye Başkanı adayı olduğumda şu andaki Cumhurbaşkanımızın taktirleriyle yola çıkmıştım. Denizli deyince akla Nihat Zeybekci, Nihat Zeybekci deyince de Denizli akla gelir. Denizli ile ayrı bir sevdamız ve aşkımız var. İzmir milletvekilliği gibi hayalim veya talebim yok" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NUN ÖN SEÇİME KATILMASINI DEĞERLENDİRDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de 2'nci bölgeden ön seçimlere katılacak olmasıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Zeybekci, "İsteyen herkes Türkiye'nin herhangi bir yerinden aday olma hakkına sahip. Ama Genel Başkanların sembolik anlamları da var. Demek ki aday olmakla ilgili böyle uygun görmüşler. Ama Genel Başkan olarak İstanbul veya Ankara'dan aday olsaydı normal karşılanabilirdi. İzmir'i seçmekle belki bir mesaj vermek istemiş olabilir. Hayırlı olsun diyorum. Bizim 2015 Haziran seçimleriyle ilgili olarak İzmir'de AK Parti olarak hizmetlerimizi, gelecekle ilgili politikalarımızı iyi anlatarak çok farklı bir başarı yakalayacağımıza inanıyorum" dedi.

KOCAOĞLU'NDAN ZEYBEKCİ'YE CEVAP

Bakan Zeybekci'nin ayrılmasının ardından program devam etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu "Geleceğin Kentleri' konulu panelin açılışını yaparken, Bakan Zeybekci'nin İzmir ile ilgili sözlerine kürsüden cevap verdi. İzmir'e hangi açıdan bakılırsa bakılsın tüm illerin bu kente öykündüğünü aktaran Kocaoğlu, "İzmir'e ulaşabilmeyi istemek Denizli için bir hedef olabilir. Ama Denizli ile İzmir'i tartmak ve terazinin kefelerine koymak maalesef hiç bir istatistiğe uymaz. Bunu bir eleştiri olarak görmeyin ama kenti 11 yıldır yöneten ve yerelde kalkınmayı ortaya koyan bir belediye başkanı olarak bunları söylememek haksızlık olacaktı" diye konuştu.

İKİ GÜN SÜRECEK

İzmir'de iki gün süreyle devam edecek etkinlikler kapsamında, Türkiye ve yurtdışından davet edilen çok sayıda konuşmacının katılımıyla paneller düzenlenecek. Çeşitli workshoplar ile inovasyon kültürü katılımcılarla paylaşılacak. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aziz Kocaoğlu Türkiye Denizli İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title