Haberler

Zararlılarla Mücadele İçin Doğaya 'Ajan Böcek' Bırakılıyor

Güncelleme:

Türkiye'de çiftçiler, üretim faaliyetleri sırasında toplam 568 zararlı organizma ve hastalık türüyle mücadele ediyor.

Türkiye'de çiftçiler, üretim faaliyetleri sırasında toplam 568 zararlı organizma, yani böcek ve hastalık türüyle mücadele ediyor. Bu zararlılara karşı 'ajan' olarak da adlandırılan, yılda yaklaşık 50 milyon yararlı böcek üretilerek ilgili üretim alanlarına salınıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş, tarımsal üretimde kaliteli ve ilaç kalıntısı bulunmayan ürün elde edilmesi, bitkisel üretimin artırılması, doğal düşmanların korunması ve desteklenmesi amacıyla kimyasal mücadeleye alternatif yöntemler kullanılmasını amaçladıklarını söyledi.

Doç. Dr. Birol Akbaş, Antalya'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı tarafından 14-18 Nisan günleri arasında düzenlenen 'Standart İlaç Deneme Metotları ve Zirai Mücadele Teknik Talimatları' konulu seminere katıldı.

Bitkisel mücadelede kullanılacak olan pestisitlerin insan ve çevre sağlığına zarar vermesini engelleyecek yöntemlerine önemine işaret eden Doç. Dr. Birol Akbaş, Türkiye genelinde meyve, sebze, örtü altı, hububat ve bağcılık gibi bitkisel üretimde toplam 568 zararlı organizma, yani böcek ve hastalık türü bulunduğunu açıkladı.

Bu zararlılarla mücadele kapsamında kimyasal kullanımını minimum düzeye indirecek biyomücadele yöntemlerinden birinin de yararlı böcekler olduğunu anlatan Doç. Dr. Akbaş, Bakanlık bünyesinde yıllık 19.5 milyon, özel sektörün de 30 milyon adet olmak üzere toplam 49.5 milyon adet yararlı böcek üretildiğini, bunların ilgili üretim alanlarına salınarak, zararlı böcek türlerinin üretime verdiği zayiatın engellendiğini dile getirdi.

AJAN BÖCEKLER HER YERDE

Ajan böceklerin zararlılara karşı kullanıldığı bölge ve ürünler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Akbaş, örneğin Denizli'de, Almanya'ya kuru üzüm ihracatı yapan üreticinin, yaklaşık 200 dekarlık alanda 15 milyon adet 'trichogramma spp' isimli yararlı böcek türünü salkım güvesine karşı kullandığını ve kimyasal ilaç kullanımını sıfıra indirdiğini söyledi.

Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde hububat için zararlı olan süneye karşı 2.5 milyon adetin üzerinde Bakanlık bünyesinde 'trissolcus spp' isimli yararlı böceğin üretilerek kullanıldığını anlatan Doç. Dr. Akbaş, bu böceğin, sünenin yumurtası üzerine yumurtasını bırakarak üremesini engellediğini kaydetti Doç. Dr. Birol Akbaş, turunçgil üretiminde de unlu bit zararlısına karşı 30 milyon adet avcı böcek kullanıldığını aktardı.

BATI'DAN DOĞU'YA FİDAN YASAĞI

Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş, meyvecilikte Türkiye'nin batı bölgelerinde çok yaygın olan 'şark' hastalığına karşın, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin temiz bölge olduğunu söyledi. Sert çekirdeklilere yönelik bir hastalık olan 'Şark' hastalığının doğu ve güneydoğu illerindeki meyvecilik üretim alanlarına bulaşmaması için de yaklaşık 10 yıldır, batı illerinden bu iki bölgedeki illere fidan, fide, dal gibi üretim materyallerinin girişinin yasak olduğunu belirtti. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title