Haberler

Zamantı Irmağı Akdeniz'in Yanı Sıra Karadeniz'e de Akmaya Başladı

Kayseri'deki 20 kilometrelik Zamantı derivasyon tüneli sayesinde bugüne dek Akdeniz'e dökülen Zamantı Irmağı'nın bundan böyle Develi Ovası, oradan da Karadeniz'e de döküleceği açıklandı.

Kayseri'deki Develi 2'nci Merhale Projesi kapsamında yer alan 20 kilometrelik Zamantı derivasyon tüneli sayesinde bugüne dek Akdeniz'e dökülen Zamantı Irmağı'nın bundan böyle Develi Ovası, oradan da drenaj kanalları aracılığıyla Kızılırmağa karışarak, Karadeniz'e de döküleceği açıklandı.

Proje ve yapım çalışması 35 yıl önce Develi Ovası Sulama Projesi kapsamında Tünel inşaat çalışmaları 30 Ekim 2010'da tamamlandı. Regülatör ve tünel girişi arasındaki 1300 metrelik set ve su toplama havzasının oluşumu ve 10 bin 700 metrelik tünel çalışması, tünel çıkış kısmında 5 bin 350 metrelik iletim kanalı 882 metrelik dik kanal çalışmalarının tamamlanması sonucu yaklaşık 20 kilometrelik kanal ve tünel ile Akdeniz'e dökülen Zamantı Irmağı artık, ilçeye 20 kilometre uzaklıktaki Develi-Yahyalı Karayolu köprüsü altından Develi Ovası'na akmaya başladı.

Develi'de yön değiştiren Zamantı Irmağı sularının bir bölümü, drenaj kanalı aracılığıyla bundan böyle Kızılırmak nehri aracılığıyla Karadeniz'e akacak. 1976 yılında programa alınan Develi-Yahyalı-Yeşilhisar ilçeleri üçgenindeki yaklaşık 20 bin çiftçi ailesinin büyük ölçüde sulu tarım yapmasına olanak sağlayacak proje, iki aşama halinde planlanmıştı. Birinci aşamada Ağcaşar ve Kovalı barajları ile bunlara bağlı çalışacak sulama kanalı inşaatları olup 1987 yılında tamamlanarak, 18 bin 416 hektar alan sulu tarıma açıldı. İkinci merhale için 1991 yılında yapılan Zamantı Regülatörü ve Derivasyon Tüneli inşaatı çalışmalarına ise 1992 yılında başlanmıştı.

ZAMANTI IRMAGI

Zamantı Irmağı, Seyhan Nehri'nin batı ve en büyük kolu olarak biliniyor. Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi'nde bulunan 1500 metre yükseklikteki Uzunyayla'nın Şerefiye Köyü'nden doğuyor. Zamantı suyu daha sonra Kayseri'nin Pınarbaşı, Tomarza, Develi, Yahyalı ilçelerinden geçer ve Adana'ya 80 kilometre kala Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında Göksu Irmağı ile birleşerek Seyhan Nehri'ni oluştuyor. Tahtalı Dağları'nın bütün batı kısmını oluşturan ve yolu boyunca dar ve derin vadiler içinde akan Zamantı Irmağı, Boran, Çermişek, Kuş, Tahtacık, Bercan, Tahtalımezar, Kuru ve Alagöz gibi çay ve dereleri de sularına katar. Zamantı suyu Türkiye'nin rafting yapılan en önemli ırmaklarından biri olarak biliniyor. - Kayseri / Develi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title