Haberler

Zamana Meydan Okuyor

Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan nalbantlık mesleğini yarım asırdır devam ettiren Ali Çengel gençlere taş çıkartıyor.

Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan nalbantlık mesleğini yarım asırdır devam ettiren Ali Çengel gençlere taş çıkartıyor.

Çengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 50 yılı aşkın süredir baba mesleği olan nalbantlık yaptığını söyledi.

Nalbantlık zanaatının artık Çay'da yok olmak üzere olduğunu belirten Çengel, "İlçemizde ve civarında nalbantlık yapan tek kişi ben kaldım. Nalbantlık zanaatına babamın yanında 15 yaşında başladım. Babamın bana taktığı bu altın bileziği 50 yılı aşkın süreden bugüne alın terimle getirdim." dedi.

"Rahmetli babamla birlikte çalışırken ilçe merkez köy ve beldelerden günlük en az 7-8 at nalı çakardık ve çoğu zaman işlere yetişemezdik" diyen Çengel, şöyle konuştu:

"Şimdi ise haftada sadece 2 veya 3 tane at nalı çakıyorum. Günümüzde her şey yerini teknolojiye bıraktığı için doğal ortamlardan gün gün uzaklaşıyoruz. Eskiden sabahları tarla bağ bahçe işlerine at arabalarıyla gidilirdi. Şimdi ise at arabalarının yerini kamyonet ve traktörler aldı, neredeyse nal seslerine hasret kaldık. Nalbantlık zanaatını devam ettirecek usta bulamuyorum. Nal sesleri teknolojiye yenik düştü. Bu zanaata sahip çıkılmasını öğrenmek isteyen herkese kapım açık."

Kaynak: AA / Güncel

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title