Haberler

Yyü'de Kariyer ve İstihdam Fuarı

Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve İş-Kur Van İl Müdürlüğü tarafından ‘1. Van Kariyer ve İstihdam Fuarı (VANKİF)’ düzenlendi.

Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve İş-Kur Van İl Müdürlüğü tarafından '1. Van Kariyer ve İstihdam Fuarı (VANKİF)' düzenlendi.

YYÜ Cengiz Andiç Konferans Salonunda düzenlenen fuar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Fuarda konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, 'Kariyer ve İstihdam Fuarı'nın Van'da ilk defa yapıldığını belirterek, esas gayenin iş gücü piyasasındaki tarafları bir arada buluşturmak olduğunu söyledi. Amaçlarının iki tarafın ihtiyaçlarının ortak noktasını bulmak ve işçi arayanlarla işe ihtiyacı olanların buluşmasını sağlamak olduğunu ifade eden Taşyapan, "Ülkemizde iş alanlarını üçe ayırabiliriz. Kamu alanları, özel sektör ve insanların kendi işlerini kurmasıdır. Bizim ülkemizde maalesef bu üçüncü ayak, yani iş arayanlarımız arasında üniversitelerden veya meslek okullarından mezun olanlar var. Özellikle ülkemizde en önemli iş olanağı veren kamudur. Bu kamunun lehine, özel sektörün aleyhine gelişmeler göstermektedir. Çalışma istek ve arzusunda bulunan kişinin ekonomide kendine uygun bir iş bularak, hem kendini geliştirmesi hem de ülkeye ve insanlığa katkıda bulunması önemli bir hadisedir. Bu kapsamda bugün iş bulmaya aday gençlerimiz ile bu piyasanın aktörleri arasında bir buluşmayı sağlamak için buradayız" dedi.

İş-Kur İstihdam Hizmetleri Daire Başkanı Abdulatif Gökdere ise, 15 Temmuz gecesi gibi zorlu bir sürecin ardından milletçe gösterilen gayretin Türkiye'nin hedeflerinden vazgeçmeyeceğinin bir delili olarak tarihteki yerini alacağını vurgulayarak, "İş-Kur olarak, Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin hain planlar karşındaki kararlı duruşu ile hiç durmadan yola devam düsturuyla çalışmalarımıza devam etmekte ve eşsiz ülkemize ve aziz milletimize hizmet yolunda 2023 hedeflerine ulaşmak için emin adımlarla ilerlemekteyiz. Bilindiği üzere işsizlik yalnızca ülkemizin değil, tüm dünyanın en önemli sorunları başında gelmektedir. Nitekim dünyada 200 milyonu aşkın bir sayıda olan işsiz sayısının önümüzdeki 4 yıl içerisinde 215 milyona ulaşması beklenmektedir" diye konuştu.

Türkiye'nin küresel krizin ardından etkin bir şekilde uygulamaya koyduğu tedbirler sayesinde hızlı bir toparlama yaşadığını ifade eden Gökdere, "Böylelikle işsizlik oranı dünya genelinde küresel krizin etkili olduğu 2007-2012 yılları arasında artarken, Türkiye'de azalmıştır. İşgücüne katılım oranı açısından Türkiye ve Avrupa Birliğindeki gelişmeleri bir arada değerlendirecek olursak, Türkiye'nin yine Avrupa'yı geride bıraktığını görmekteyiz. TÜİK'in en son açıklanan 2016 yılı Kasım dönemi verilerine göre, Türkiye'de çalışma çağındaki nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 854 bin artarak 59 milyon 69 bin kişiye yükselmiştir" ifadelerini kullandı.

İş-Kur Van İl Müdürlüğünün 2016 yılında toplam 15 bin 670 kişinin işe yerleştirilmesine vesile olduğunu belirten Gökdere, "İş-Kur Van İl Müdürlüğü tarafından işverenlerimizden gelen taleplere yönelik olarak yapılan işe yerleştirme sayısı 2 bin 88'dir. Yine 13 bin 582 kişinin İş-Kur etkisiyle işe yerleşmesi sağlanmıştır. Aktif istihdam politikaları kapsamında, Van ilinde 2017 yılının ilk iki ayında ise meslekli eğitim kurslarımızdan 275 kişi, işbaşı eğitim programlarımızdan 28 kişi ve toplum yararına programlardan da 51 kişi faydalanmıştır. Böylece toplam 354 kişi aktif iş gücü hizmetlerinden yararlanmıştır" şeklinde konuştu.

Binlerce doktora yapmış insanın işsiz bir şekilde iş arar durumda olduğunu dile getiren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, "Bir alanda uzmanlaşmış, doktora yapmış, alanını çok iyi biliyor, üstüne bir de dil biliyor ama bunlarda yetmiyor. Bu da aslında ülkemizin çok yüksek oranda genç nüfusa sahip olmasından kaynaklanıyor. Bu insanlar iş arıyorlar ve istihdam alanları da kısıtlı olduğu için istihdam sorunu ortaya çıkıyor. İşveren aradığı elemanı daha kalifiye bir şekilde bulma imkanı veriyor ama diğer taraftan da ciddi bir işsizlik sorunu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Ögökçe de, bir yerde iş olması için öncelikli olarak orada huzurun hakim olması gerektiğine vurgu yaparak, "Bu memlekette eğer iş olacaksa, başta coğrafyamız olmak üzere Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi gibi tüm terör örgütlerinin FETÖ, PKK, DEAŞ gibi terör örgütlerinin bu topraklar üzerindeki dış ve şer güçlerin bütün taleplerini, isteklerini öncelikle burada bitirmemiz lazım. Çünkü iş, istihdam, üretim, bunlar ancak huzurlu bir yerde olur. Eğer biz bu memlekette huzuru sağlayamazsak, eğer biz bu memlekete hala terör örgütlerinin halen bu memlekette kalkınmanın önündeki en büyük engel olarak gösteremezsek, bu fuarlar, bu etkinlikler hiçbir sonuç vermez" ifadelerini kullandı.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve İş-Kur Van İl Müdürü Salih Serçe'nin de birer konuşma yaptığı program, Van'da en çok iş istihdamı sağlayan işletmelere plaket verilmesi ile sona erdi. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Van Valiliği Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title