Haberler

Yuvacık Barajı'ndan Sapanca Gölü'ne Su Pompalanacak

Kocaeli sanayi Odası'nın Meclis Toplantısı'nda son 2 yılda bölgede görülen kuraklığın da etkisiyle iyice hissedilen su sorunu ele alındı.

Kocaeli sanayi Odası'nın Meclis Toplantısı'nda son 2 yılda bölgede görülen kuraklığın da etkisiyle iyice hissedilen su sorunu ele alındı. Kocaeli Kanalizasyon ve Su İşletmeleri (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, Yuvacık Barajı'nın dolduğunu ve barajın üst kesimlerinde 25 milyon metreküp suya eşdeğer kar yükü bulunduğunu, toplanan fazla suyun da buradan Sapanca Gölü'ne pompalanmaya devam edileceğini bildirdi.

Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonunda yapılan meclis toplantısına Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Kocaeli Kanalizasyon ve Su İşletmeleri Genel Müdürü İlhan Bayram, Çevre ve Şehirciik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç,sanayici ve işadamları katıldı. Konuk konuşmacı İSU Genel Müdürü İlhan Bayram son yağışlarla birlikte Yuvacık Barajının tamamen dolduğunu Sapanca Gölü'nde de yükselme olduğunu söyledi.

FAZLA SU SAPANCA GÖLÜ'NE

Geçen yıl kuraklık nedeniyle Sapanca Gölü su rezervinde ciddi bir düşüş olduğunu hatırlatan İlhan Bayram, gölde su düzeyinin  29 metre 28 santimetre koduna kadar düştüğünü, şu anda 31 metre 15 santimetreyi bulduğunu anlattı. Bayram, şöyle dedi:

"Sapanca Gölü'nde maksimum su kodu 32 metre 15 samtimetredir. Daha fazla olduğun da çevresini su basma tehlikesi oluşur. Sapanca Gölü bu kış karların erimesiyle eski maksimum koduna gelecektir. Orada bir risk yoktur. İki aydır Sapanca'ya Yuvacık Barajı'ndan günde 150 bin metreküp olmak üzere su pompalıyoruz. İki ay içersinde de yaklaşık 10 milyon metreküpü buldu. Maksimum su kodunu buluncaya kadar Sapanca Gölü'ne su vermeye devam edeceğiz."

"YÜKSEKLERDE 25 MİLYON METREKÜP SUYA EŞDEĞER KAR VAR"

Barajdaki su düzeyinin istenen düzeyde olduğunu söyleyen Bayram konuşmasını söyle sürdürdü:

"Barajımızın üst kısımları karla kaplandı. Yaklaşık 25 milyon metreküp suya eşdeğer kar var. Barajdaki su seviyesini dolu kapak seviyesinde. 39 milyon metreküp civarında tutuyoruz. Bu yağışlardan sonra yeraltı suları yeterince beslendi. Yuvacık Barajı'nda su baskını riski olmaması için 25 Kasım tarihinden itibaren savak kapaklarını kontrollü olarak açıyoruz. Su sıkıntımız olmayacak. Mayıs'a girerken veya Mayıs ayı ortasında barajımızı tam dolu durumuna getireceğiz."

"SANAYİCİ SU BEDELLERİNDEN ŞİKAYETÇİ"

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise yaptığı konuşmasında, bölgedeki yabancı firmaların su bedelleriyle ilgili sorunlar yaşadıklarını söyleyerek konuşmasına söyle devam etti:

"Sanayicilerimizden su bedelleri ile ilgili de şikayetler geliyor. Rekabet ettiğimiz ülkelerdeki sanayinin kullandığı su maliyetleri ülkemizin oldukça gerisinde. Bölgemizde 250'ye yakın Uluslararası çalışan yabancı menşeeli firma var. Bu bölgenin su fiyatları Türkiye bazında sanayi şehirleri içersinde orta sırada. Ama kendi ülkelerine göre su fiyatlarının yüksek olduğu konusunda şikayet eden yabancı firmalarımız var. Ayrıca sanayicilerimiz su analiz ve  aylık izleme ücretlerinin de yüksek olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca Çayırova mevkiindeki firmaların kanalizasyon ve içme suyu hattı ile ilgili sıkıntılar var. Gebze Pelitli ve Tavaşlı bölgesindeki firmalarımızın, kanalizasyon, içme suyu hattı ile arıttıkları suyu deşarj problemleri bulunuyor." - İzmitkocaeli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ayhan Zeytinoğlu Ford Otosan Sapanca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title