Haberler

Yurtiçi Piyasalar Dış Ticaret Açığı Versine Odaklandı

Küresel piyasalar, dün açıklanan makroekonomik veriler ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlarının açıklamalarının ardından değerlenen dolara odaklanırken, yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak ocak ayı dış ticaret verilerini takip edecek.

Küresel piyasalar, dün açıklanan makroekonomik veriler ve ABD Merkez Bankası ( Fed ) Başkanlarının açıklamalarının ardından değerlenen dolara odaklanırken, yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak ocak ayı dış ticaret verilerini takip edecek.

ABD'de dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisi beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 2,8 artış kaydederken, çekirdek TÜFE ise yıllık bazda yüzde 1,6'ya çıktı. Açıklanan veriler ve Fed Başkanlarının açıklamaları,  Yellen'in önceki günkü konuşmasının ardından oluşan faiz artırım sürecine ilişkin iyimserliğin kaybolmasına ve dolar talebi ile faizlerin artmasına neden oldu. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 1,94'ten yüzde 2,04 seviyelerine kadar yükselirken, dolar endeksi ise yaklaşık yüzde 1,2 değer kazandı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,06, S&P 500 endeksi yüzde 0,15 düşüş kaydederken, Nasdaq endeksi ise teknoloji paylarındaki hızlı yükselişin etkisiyle yüzde 0,42 değer kazandı.

Avrupa tarafında, Yunanistan ile ilgili belirsizliğin kısa vade için de olsa ortadan kalkması ve Ukrayna'da sağlanan ateşkese karşın avro/dolar paritesinin düşüşü dikkati çekiyor. Parite dün ABD verileri ve Fed Başkanlarının açıklamaları ile bir aydır içinde bulunduğu yatay bandı aşağı yönlü kırarak 1,1184 seviyesine kadar geriledi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,04, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,21, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,58 değer kazandı.

Yurtiçinde küresel piyasalarda artan dolar talebi ve yükselen faizlerin etkisiyle dolar/TL hızlı bir şekilde yükselişe geçti. Dolar/TL dün 2,47 seviyelerinden 2,5079'a kadar yükselirken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,5030 seviyelerinde işlem görüyor. BIST 100 endeksi yükselen dolar kuru ve faizlerin etkisiyle dün yüzde 0,94 düşerek günü 86.000 puanın altında tamamladı. Analistler, bugün yurtiçinde dış ticaret açığı, yurtdışında ise başta ABD 4. çeyrek GSYH olmak üzere yoğun veri akışının takip edileceğini belirtiyor.

AA Finans'ın bugün saat 10.00'da açıklanacak ocak ayı dış ticaret verilerine ilişkin gerçekleştirdiği ankete göre ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması 4,9 milyar dolar oldu. Ankete katılan ekonomistlerin beklentileri, en yüksek 6,8 milyar dolar ile en düşük 4,4 milyar dolar aralığında yer aldı.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ocak ayı dış ticaret istatistikleri

15.00 Almanya, şubat ayı TÜFE

15.30 ABD, 4. çeyrek GSYH

16.45 ABD, şubat ayı Şikago PMI

17.00 ABD, ocak ayı bekleyen konut satışları

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Almanya Fed Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title