Haberler

Yurt Dışından Emekli Olacaklara Büyük Kolaylık

Güncelleme:

Yurt dışından emekli olacaklara değişen yasa ile kolaylık sağlandı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Torlak, yenilikleri anlatıp emeklilere zam müjdesi de verdi.

Yeni yasa ile yurt dışından emekli olacaklara avantajlar sağlayan uygulamalar yürürlüğe girdi. Almanya'nın Köln kentinde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Torlak, değişen emeklilik yasasıyla yeni olarak netleşen bazı konulara açıklık getirerek, 2000'den sonra emekli olanlara zam müjdesi verdi.

PRİM GÜN SAYISI DÜŞTÜ

Emeklilik sandığına tabi olupta yurt dışında iş hayatına atılan vatandaşlarımızın yaştan emekli olabilmeleri için 5400 gün üzerinden prim yatırmaları gerekmekteydi. Emeklilik sandığında emeklilik şartları ağır olduğu için yurt dışı borçlanma müracatlarında 100 bin TL üzerinde bir bedel ödemeleri gerekmekteydi. Yeni düzenlemeye göre SGK artık emekli sandığına tabi olan vatandaşlarımızla ilgili olarak yaş haddini 3600 gün olarak değerlendirdi ve kendileri 58 yaş ve üzeri yaşlarda emekli olma hakkına dahil oldular.

TÜRKİYE'DE ÇALIŞMA ŞARTI KALKTI

Yine vatandaşlarımız yurtdışına çıkmadan önce eğer devlet memuru olarak çalıştıysalar bunu değiştirmek için gidip Türkiye'de sigortalı çalışma gerçekleştiriyorlar ve SSK'dan emekli oluyorlardı. Şimdi hiç kurum değişikliğine gerek kalmaksızın yine kendileri de 3600 gün üzerinden emekli olabilecekler.

MALULEN EMEKLİLİĞE KOLAYLIK

Malulen emeklilikte de yapılan bir uygulamanın düzeltildiğinin altını çizen emeklilik uzmanı Torlak sözlerine şöyle devam etti 'Malulen emekliliklerde ise SGK önce 1800 gün üzerinden gerekli olan meblağı vatandaşlarımızdan tahsil etmekteydi, daha sonra sağlık kuruluna sevk edip maluliyet oranını tespit etmekteydi. Yani bedel önce yatırılıyor, daha sonra maluliyet oranı tespit ediliyordu. Orada da değişikliğe gidildi. Artık vatandaşlar bedeli hiç yatırmadan önce sağlık kurumundan maluliyet oranını tespit ettikten sonra parayı yatırabilecekler. Yani malulen emekli olup olamayacaklarını bilmeden değil, olabileceklerse eğer parayı yatırıp emekli olacaklar.

MAVİ KART DÜZENLEMESİ

Mavi kartlılar için ise getirilen kolaylıkları anlatan Ali Torlak, Yine mavi kartlılar için yenilik ve değişiklikler gerçekleşti. Örneğin vatandaş Türkiye'den yurtdışına çıktıktan sonra şayet 15 yılı Türk vatandaşı olarak geçirmiyorsa gün eksikliğinden dolayı yaştan emekli olabiliyordu. Oysaki şimdi durum değişti, eğer vatandaşımızın üç yıl ya da üç buçuk yıl gibi vatandaşlık eksikliği var ise şayet bunları artık isteğe kaşı prim olarak yatıracaklar ve vatandaşlıktan çıkmalarına gerek kalmayacak şeklinde konuştu.

YENİ EMEKLİYE ZAM

Yeni emekli olanlara zam müjdesi de veren Ali Torlak, 2000 yılından sonra emekli olmuş olan vatandaşlarımızla ilgili sürmekte olan bir mahkeme kararı vardı, onunla ilgili çalışmalar artık netleşmeye başladı, yine vatandaşlarımıza mayıs ayından itibaren, 200 yılından sonra emekli olmuş kişiler 50 ila 350 TL arasında emekli aylıklarına zam gelecek dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ali Torlak Almanya Türkiye Köln Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz kimdir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kaç yaşındaydı ve nereli?
500

Yorumlar (14)

TersoMobil-IOS:

İte çakala Maaş yok, Maaş vatanperverlerin hakkıdır, Vatanı satan faşistlerin değil

5
8
yanıtYanıtla
adanaliMobil-ANDROID:

gözleri yurt disi oylarda inadina chp

4
8
yanıtYanıtla
Kırsehırlı turk Mobil-IOS:

Ne alakası var urfalı bızde tc vatandasıyız senın gıbı cagılker yuzunden ulkemıze gelınce herseyı ıkı katına alıyoruz sebep ne sen gel burda benle bırgun calıs goruyum senı uzaktan davulun sesı hos gelır cagıl cagıl yorum yapma nasıl senın hakkın varsa bızımde var once beynını gelıştır sonra buraya gel yorum yak

10
0
yanıtYanıtla
UrfalımobilWeb@haberler.com:

Valla yurt dışı deyıl yurt ıcındekıler emeklı olsunda gerısı sorun deyıl zaten yurt dısındakıler yeterınce emeklı bızım halkımız hep mağdur devlete vergı verenler emeklı Olmalı bence

4
4
yanıtYanıtla
sefa aten:

gardas bir ankara havasi iyi gelir cal oynayalim

5
1
yanıtYanıtla
muhammed:

cahil cahil konusmayin lan. . . biz bilegimizin hakkiyla alamanyada calisiyoz

5
1
yanıtYanıtla
MHP 66:

SECIM VAADI

5
1
yanıtYanıtla
ÜLKÜ OCAKLARINI KAPATMAYA DEVLETİN GÜCÜ YETMEZmobilWeb@haberler.com:

Ulku ocaklari calisanlarina ortulu odenekten pay ayiracak misiniz.

1
4
yanıtYanıtla
akapeli aliMobil-ANDROID:

hukumetin secim parasina ihtiyaci var. ileride yurtdisinda yasayan vatandaslarimizi cok zor durumda birakacak.merkez bankasinda paralari olanlarin gurbetcilerin ugradigi magduriyeti unutmayin.

4
0
yanıtYanıtla
akapeli aliMobil-ANDROID:

bu isin yakinda suyu cikar.alman hukumeti tr den emekli olanlardan kazanc vergisi talep ederse ne olacak?cok merak ediyorum.

4
0
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title