Haberler

Yurt İçinde Üretilen Sertifikalı Fidan Desteği "Yazlık Dikim" Başvuruları Başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yurt içinde üretilen sertifikalı fidan - çilek fidesi ve standart fidan ile kapama bağ-bahçe tesisinin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları düzenledi. 2014 yılı yazlık dikimler için başvurular 29 Ağustos günü mesai saati bitimine kadar yapılacak. Güzlük dikimler için başvurular 1 Ekim'de başlayacak, 31 Aralık 2014 tarihi mesai bitimine kadar yapılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Yurt İçi Sertifikalı Fidan/Çilek Fidesi Ve Standart Fidan Kullanımı Desteklemesi Hakkında Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, yurt içinde üretilen sertifikalı fidan - çilek fidesi ve standart fidan ile kapama bağ-bahçe tesisinin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Tebliğ, destekleme uygulamalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi, sertifikalı fidan, çilek fidesi ve standart fidan ile kapama bağ-bahçe tesis eden çiftçilerin desteklenmesi ve çiftçilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Desteklemeden yararlanmaya hak kazanan çiftçilere birim miktarlara göre destek ödemesi yapılacak. Buna göre sertifikalı bodur meyve fidan türleri ile bahçe teisisinde dekar başına 350 TL, yarı bodur meyve fidan türleri ile bahçe tesisinde 300 TL, bağ ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisinde 230 TL, zeytinde yağlık çeşitler ile bahçe tesisinde 100 TL, aşılama ile çeşit değiştirmede 250 TL, virüsten ari fidanlara ilave olarak 100 TL ödenecek. Sertifikalı çilek fidesine 300 TL, Antep fıstığı anacı ile meyve bahçesi tesisine 230 TL, patates siğili görülen alanlarda sertifikalı fidan ve standart fidan kullanımı desteği ise aldığı desteğe yüzde 50 ilave şeklinde olacak.

DESTEKLEME ESASLARI

Tebliğ ile destekleme kapsamında yer alacak kapama bağ-bahçe tesisinde sertifikalı fidan,fide ile standart fidanda aranacak şartlar belirlendi. Buna göre sertifikalı fidan, fide ile standart fidanın; yetkili fidan, fide üreticisi veya tohumluk bayisinden temin edilmiş olması gerekecek. Kullanılacak sertifikalı fidan, fide ile standart fidanın; yurt içinde üretilmiş ve sertifikalı fidan, fide veya standart fidan belgesine sahip olması, 2012 yılında standart veya sertifikalı fidan olarak belgelendirilmiş açık köklü ve tüplü fidanların; 2014 yılı yaz ve güz dikimlerinde geçerli bitki muayene raporuna sahip olması şartı aranacak. 2013 yılında standart veya sertifikalı fidan olarak belgelendirilmiş açık köklü ve tüplü fidanlar kullanıldığında; sertifika belgesinde beyanname yılının 2013 olması halinde 2014 yılı yaz ve güz dönemi dikimlerinde fidanlarda bitki muayene raporuna sahip olma şartı aranmayacak. Ancak beyanname yılı 2012 ise 2014 yılı güzlük dikimler için kullanılan fidanların geçerli bitki muayene raporuna sahip olması; 2014 yılında üretilen açık köklü ve tüplü fidanların kapama bağ/bahçelerde kullanılması halinde sertifikalı veya standart sınıfta fidan sertifikasına sahip olması; çilek bahçelerinde kullanılacak çilek fidesinin 2013 ve 2014 yılı sertifikasına sahip olması gerekecek.

Tebliğ ile destekleme kapsamında yer alan kapama bağ, bahçede aranacak şartlar belirlendi. Kapama bağ ve bahçenin 2014 yılında tesis edilmiş olmaı, destekleme kapsamında olan yağlık zeytin çeşitlerinin; Ak Zeytin, Arbequin, Aşıyeli, Ayvalık, Belluti, Beyaz Yağlık, Butko, Çakır, Çekişte, Dilmit, Erdek Yağlık, Erkence, Eşek Zeytini, Gemlik, Girit, Görvele, Halhalı, Hamza Çelebi, Hurma Kaba, Hurma Karaca, Hursuki, Kalembezi, Karamani, Karayaprak, Kilis Yağlık, Kiraz, Küçük Topuk Ulak, Mavi, Maraş No 7, Memecik, Memeli, Nizip Yağlık, Otur, Patos, Samsun Yağlık, Sarı Haşebi, Sarı Yaprak, Sati, Saurani, Sayfi, Sinop No 1, Sinop No 2, Sinop No 4, Sinop No 6, Siyah Salamuralık, Taş Arası, Tesbih Çelebi, Trabzon Yağlık, Yağ Çelebi, Yağlık Çelebi, Yağlık Sarı Zeytin, Yerli Yağlık olması gerekecek.

Dikim normlarının, Bakanlıkça belirlenen dikim normlarına uygun olması, kapama bağ/bahçenin tek türde ve asgari alan toplamı aşağıdaki tabloda belirtilen alanlardan küçük olmayacak şekilde tesis edilmiş olması şartı aranacak.

Kapama bağ ve bahçenin tek türde ve asgari alan toplamı bodur veya yarı bodur meyve fidanı ile bahçe tesisinde 5 dekar, bodur veya yarı bodur olmayan diğer meyve fidanları ile bahçe tesisinde 10 dekar, aşılama ile çeşit değiştirme ile bağ tesisinde 5'er dekar, çilek bahçesi tesisinde 3 dekar olacak. Parçalı arazilerde; bodur ve yarı bodur olmayan meyve fidanları ile bahçe tesis alanlarındaki parsel sayısının en fazla iki olması ve her bir parselin asgari büyüklüğünün en az beş dekar olması, bağ tesisi ve bodur veya yarı bodur meyve fidanı ile bahçe tesis alanı ve aşılama ile çeşit değiştirmede her bir parselin asgari büyüklüğünün en az 5 dekar, çilek bahçesi tesis alanının ise her bir parselin asgari büyüklüğünün en az 3 dekar olması, kapama zeytin bahçesi tesis edilecek alanın Marjinal Tarım Arazisi olması, Antepfıstığı anacı ile bahçe tesis edilen alanların en az 10 dekar olması gerekecek. Yıl içerisinde yeni tescil edilen ve destekleme kapsamına alınan yağlık zeytin çeşitleri Genel Müdürlük tarafından belirlenerek bildirilecek.

Ekonomik önemini kaybetmiş bağ ve meyve bahçeleri ile antepfıstığı anacı kullanılarak tesis edilmiş alanlarda çeşit değişikliği amacıyla kullanılacak olan aşı gözü, aşı kalemi sertifikalı olmak zorunda olacak. Sertifikalı ve standart fidanın aynı kapama bağ veya bahçe alanı içinde kullanılması halinde, destekleme miktarı her biri için ayrı alanlar üzerinden hesaplanarak belirlenecek. Kiralama yolu ile kapama bağ bahçe tesis eden üreticilerin kira sözleşme süresi çilekte en az bir yıl diğerlerinde en az on yıl olacak. .

-PATATES SİĞİLİ HASTALIĞI GÖRÜLEN İLLERDE İLAVE ÖDEMEYE İLİŞKİN İŞ VE İŞLEMLER-

Patates siğili hastalığı görülen Adana, Giresun, Gümüşhane, Kayseri, Niğde, Nevşehir, Ordu ve Trabzon illerinde sertifikalı fidan ve standart fidan ile bağ ve bahçe tesis eden üreticilere ilave olarak yüzde 50 fazla ödeme yapılmasına ilişkin iş ve işlemler, bu Tebliğde belirtilen diğer hükümlere ilave olarak şöyle yürütülecek:

"Patates siğili hastalığından etkilendiği tespit edilen ve karantina uygulanan bulaşık alanlar veya oluşturulan güvenlik kuşağı alanlarında 2014 yılında sertifikalı fidan ve standart fidan kullanılarak tesis edilen bağ/bahçelere ilave fark ödemesi desteği ödenecek. İlave destek talebinde bulunan üreticiler, yazlık ve güzlük başvuru dönemi içerisinde başvuru dilekçesi yanında patates siğili ilave destek talep formu ile birlikte Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı oldukları il ve ilçe müdürlüğüne başvuracak.

-BAŞVURULAR-

Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde yer alan usul ve esaslara göre Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını yaptırdıkları il veya ilçe müdürlüğüne başvuracak. Başvurularda Çiftçi Kayıt Sistemi bilgilerinin güncellenmesi, kaydı yoksa kaydın yapılması esas olacak.

Başvuruların; 2014 yılı yazlık dikimler için 29 Ağustos 2014 tarihi mesai saati bitimine kadar, güzlük dikimler için ise 1 Ekim 2014 tarihinden 31 Aralık 2014 tarihi mesai bitimine kadar yapılması gerekecek. Çiftçi Kayıt Sistemi'nde 2014 yılı yazlık dikimleri 2014 yılı üretim sezonuna kaydedilecek ve bununla ilgili destekleme bilgileri "Sertifikalı Fidan 2014 (yazlık)" bölümüne işlenecek. Çiftçi Kayıt Sistemi'de 2014 yılı güzlük dikimleri 2015 yılı üretim sezonuna kaydedilecek ve bununla ilgili destekleme bilgileri "Sertifikalı Fidan 2015 (güzlük)" bölümüne işlenecek.

-UYGULAMAYA YÖNELİK DİĞER HÜKÜMLER-

Mücbir sebepler nedeni ile kapama bağ, bahçenin zarar görmesi durumunda; mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen beş gün içinde çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olduğu il veya ilçe müdürlüğüne yazılı olarak bildirimde bulunması ve il veya ilçe müdürlüğü tarafından bildirim tarihinden itibaren yedi gün içinde yerinde tespit edilerek belgelendirilmesi zorunlu olacak. İl Özel İdaresi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği gibi kamu kuruluşlarından belli oranda sağlanan fidan veya fide başına yapılan destek miktarı; yurt içi sertifikalı fidan veya çilek fidesi ve standart fidan kullanımı ile kapama bağ ve bahçe tesis eden çiftçilere verilecek toplam destek miktarından düşülmeyecek. Destekleme ödemesi yapılan kapama bağ ve bahçenin kiralama nedeniyle el değiştirmesi durumunda destekleme ödemesine konu ürün dışında başka bir ürünün ekim veya dikiminin yapıldığının tespit edilmesi halinde sorumluluk desteği alan çiftçiye ait olup, söz konusu ödemeyi; ödeme tarihinden itibaren işleyecek gecikme zammı ile birlikte geri ödeyecek.

Antepfıstığı anacı ile tesis edilen bahçelerde aşılama yapılması halinde, aşılama ile çeşit değiştirme kapsamında sertifikalı fidan kullanım desteğinden yararlandırılır. Ancak Antepfıstığı anacı ile tesis edilen ve ilgili tebliğ gereğince desteklemeden yararlanmış bahçeler aşılama ile çeşit değiştirme kapsamında tekrar sertifikalı fidan kullanım desteğinden yararlandırılmayacak.

-YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN TEBLİĞ-

Tebliğ ile, Yurt İçi Sertifikalı Fidan ve Çilek Fidesi ve Standart Fidan Kullanımı Desteklemesi Hakkında Tebliğ yürürlükten kaldırıldı. Tebliğ 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Gaziantep Trabzon Çelebi Sinop Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title