Haberler

Yurt İçi Piyasalarda TCMB Beklenti Anketi İzlenecek

ABD ve Avrupa borsalarının paskalya nedeniyle tatil olduğu günde, yurt içinde TCMB beklenti anketi takip edilecek.

ABD ve Avrupa borsalarının paskalya nedeniyle tatil olduğu günde yurt içi piyasalar iç dinamiklerle hareket edecek ve TCMB beklenti anketini takip edecek.

Dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,1 düşerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,14, Nasdaq endeksi yüzde 0,23 yükseldi. Almanya DAX endeksi yüzde 1, İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,6 artıda kapandı.

Asya'da Japonya Nikkei endeksi yüzde 0,7 yükselişle kapanırken, Çin'de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,3 düşüşle seyrediyor. Çin'de açıklanan verilere göre Çin'in 70 şehrinde yeni konut fiyatları mart ayında yıllık yüzde 7,32 ve aylık yüzde 0,22 arttı.

Cenevre'de bir araya gelen, Avrupa Birliği, ABD, Rusya ve Ukrayna, Ukrayna'daki tansiyonun düşürülmesi konusunda anlaştı.

Yurt içinde dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, bankanın 82. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.

Başçı, enflasyonda tepe noktanın mayıs ayında gözleneceğinin tahmin edildiğini, kredi büyüme hızının yüzde 15'lik referans değere yaklaşmakta olduğunu ve cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini vurguladı.

Döviz kurundan gelecek etkilerin geçici olduğunu dile getiren Başçı, "Açıklanacak enflasyonda bir miktar daha yükselme göreceğiz ve büyük ihtimalle enflasyonda tepe nokta mayıs ayında görülecek. Ondan sonra enflasyonun haziran enflasyonuyla aşağı yönlü bir seyir izlemesini bekliyoruz. Yine de yıl sonunda yüzde 5 olan hedefimizin oldukça üzerinde bitirebiliriz. Nisan raporunda yeni bir enflasyon tahmini verebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Cari işlemler dengesinin gelişmelere bağlı olarak, belki 5 ile 6 arasında olabileceğini, büyümenin de yüzde 4'ün hafif altında göründüğünü kaydeden Başçı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartları ve konut hariç tüketici kredileri konusunda önemli tedbirler aldığını, tüketici kredilerine ve ticari kredilere farklı etki yapan enstrümanlar olmasını istediklerini ama bu enstrümanların BDDK'nın elinde bulunduğunu ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "istifa edeceği" söylentilerine ilişkin, "Yapılan resmi açıklamalar dışında söylentilere itibar etmeyin. Biz görevimizin başındayız" dedi.

Genel Kurulda, 30 Nisan 2014'te görev süresi dolacak 2 banka meclisi üyeliği ve 1 denetleme kurulu üyeliği için seçim yapıldı.

Yapılan oylamada, Banka Meclisi Üyeliğine Mehmet Vehbi Çıtak ile Doç. Dr. Lokman Gündüz yeniden seçildi. Denetleme Kurulu Üyeliğine ise görev süresi 30 Nisan'da dolacak olan Hasan Türedi'nin yerine Mehmet Ziya Gökalp seçildi.

Banka meclisi üyelerinin görev süresi 3 yıl, denetleme kurulu üyelerinin görev süresi ise 2 yıl olacak.

Öte yandan, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings dün yayınladığı raporda, gelişmekte olan ekonomilerin bankacılık sistemlerinin, önceki yıllara kıyasla daha zayıf bir performans sergileyeceği öngörüsünde bulundu. Fitch Ratings, gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sistemlerine ilişkin değerlendirme raporunda, "Gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sistemleri daha düşük ekonomik büyüme, yüksek faiz oranları ve bazı durumlarda artan politik belirsizlik nedeniyle 2014'te önceki yıllara kıyasla daha zayıf bir performans gösterecek" öngörüsüne yer verdi.

Bankacılık sisteminde aşağı yönlü risklerin Çin ve Hindistan'da en yüksek seviyedeyken Rusya ve Türkiye'de de arttığına işaret edilen raporda, "Fitch, Çin'de güçlü kredi büyümesinin 2014 yılında yüzde 18 gibi biraz daha ılımlı bir hızda sürmesini beklemektedir" denildi.

BIST 100 endeksi dün yüzde 1,61 yükselerek 73.561,79 puandan kapanırken, dün en yüksek 2,1369'u gören dolar/TL paritesi şu dakikalarda 2,1291 seviyesinde, döviz sepeti 2,5370 lira düzeyinde hareket ediyor.

Analistler, bugün Avrupa ve ABD borsalarının tatil olması nedeniyle endeksi iç dinamiklerle hareket edeceğini, TCMB beklenti anketinin izleneceğini kaydediyor.

Dün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın 24 Nisan'daki Para Politikası Toplantısı'nda alınacak karara ilişkin herhangi bir faiz indirimi sinyali vermediğini kaydeden analistler, faiz indirimi için TCMB'nin enflasyondaki düşüşü ve kuru görmek isteyeceğini belirtiyor.

Analistler, Avrupa Birliği, ABD, Rusya ve Ukrayna, Ukrayna'daki tansiyonun düşürülmesi konusunda anlaşmasının ardından, BIST 100 endeksinin dünkü yükselişin devamı olarak güne pozitif bir başlangıç yapabileceğini, ancak 74.000-74.500 direnç seviyelerinde temkinli olunması gerektiğini vurguluyor.

Kar satışları gelmesi halinde endeksin 73.200 direncine doğu gerileyeceğini, sonraki direncin 72.500 seviyelerinde olduğunu kaydeden analistler, TCMB beklenti anketinde enflasyon ve kur tahminlerinin izleneceğini ifade ediyor.

Bugün açıklanacak veriler şöyle:

10.00 TCMB şubat net uluslararası yatırım pozisyonu

14.30 TCMB beklenti anketi - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Rusya Federasyonu Avrupa Birliği Erdem Başçı Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title