Haberler

Yurt İçi Piyasalarda Tatildeki Önemli Gelişmeler Fiyatlanacak

Küresel piyasalarda kararsız bir seyir izlenirken, yurt içi piyasalarda tatilde yurt dışında yaşanan önemli gelişmeler fiyatlanacak.

Küresel piyasalarda kararsız bir seyir izlenirken, yurt içi piyasalarda tatilde yurt dışında yaşanan önemli gelişmeler fiyatlanacak.

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren ve dün biten toplantısının ardından ekim ayında sonlandırmayı planladığı aylık tahvil alımlarını 10 milyar dolar daha azaltarak 25 milyar dolara düşürdü. Komite, faiz oranlarının varlık alımı bittikten uzun bir süre daha yükseltilmeyeceği ve yüzde 0-0,25 aralığında tutulmaya devam edileceği yönündeki kararı 1'e karşı 8 oy çoğunluğuyla aldı.

ABD'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üstüne çıkarak yüzde 4 arttı.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın dün açıkladığı verilere göre, ikinci çeyrekte ABD ekonomisi yüzde 3'lük beklentiye karşılık yüzde 4 büyüdü. Yılın birinci çeyreğine ilişkin GSYH verileri ise yüzde 2,9'luk küçülmeden yüzde 2,1'lik küçülmeye revize edildi. Geçen yılın ikinci çeyreğine ait büyüme oranı da yüzde 4 olarak düzeltildi. Büyüme verilerinin ardından dolar diğer para birimlerine karşı değer kazandı.

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'daki ayrılıkçılara verdiği destekten dolayı Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı.

Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, ABD'nin, iki hafta önce açıkladığı yaptırımlara ilave olarak, Rus ekonomisinin kilit sektörlerine yeni yaptırımlar getirdiğini bildirdi. Obama, yeni yaptırımların Rusya'nın enerji, silah ve finans endüstrilerini hedef aldığını belirtti.

Arjantin ABD'li hedge fonlara yeniden yapılandırılan tahvil borçlarını zamanında odeyemedi. Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof hedge fonlarla anlaşamadıklarını açıkladı. Böylece Arjantin'in 13 yıl içinde ikinci kez temerrüde düştü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P vadesi gelen tahvillere ödeme yapamayan yapamayan Arjantin'in kredi notunu CCC-'den "tercihli temerrüt" seviyesine indirdi.

Dün ABD borsalarında karışık bir seyir izlenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,16 geriledi. S&P 500 endeksi yatay seyretti, Nasdaq endeksi yüzde 0,46 yükseldi. Avrupa borsaları ise dün günü düşüşle tamamladı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,6 geriledi.

Asya'da Japonya Nikkei endeksi yüzde 0,2 düşerken, Çin Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 yükselişte.

Bayram tatili öncesinde yüzde 0,47 yükselişle 84.218,02 puandan puandan kapanan BIST 100 endeksinde 84.900 seviyesi güçlü direnç olarak öne çıkıyor.

Dolar/TL kuru kısa haftaya 2,13'ün üzerinde başlarken, döviz sepeti 2,4945 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, bayram tatilinde yurt dışında önemli gelişmeler yaşanmasının ardından dolar/TL'deki hareketlerin izleneceğini, gelişmeler bugün fiyatlayacak BIST 100 endeksinde ilk dirençlerin 84.450 ve 84.900 seviyelerinde olduğunu, olası düşüşlerde ise 83.800, 83.500 ve 83.200 seviyelerinin kısa vadeli destek konumunda bulunduğunu belirtiyor.

Fed'in faizleri artırmada aceleci davranmayacağını tekrar etmesine karşın dün açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen ABD 2.çeyrek büyüme verisinin doların diğer para birimlerine karşı güçlenmesine neden olduğunu kaydeden analistler, yurt içi ve yurt dışında açıklanan verilerin izleneceğini, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de önümüzdeki hafta gündemin odak noktasını oluşturacağını belirtiyor.

Bugün açıklanacak veriler şöyle:

10.00 TÜİK temmuz tüketici güven endeksi

10.55 Almanya işsizlik oranı

12.00 Avro Bölgesi işsizlik oranı

12.00 İtalya temmuz TÜFE

15.30 ABD işsizlik başvuruları

16.45 ABD Chicago temmuz PMI

17.00 Hazine iç borçlanma stratejisi - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Barack Obama Arjantin Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title