Haberler

Yurt Genelinde Nevruz Bayramı Kutlandı

Yurt genelinde Nevruz Bayramı kutlandıBİTLİS - Bitlis Medeniyet Platformu tarafından nevruz kutlamaları yapıldı.

Yurt genelinde Nevruz Bayramı kutlandı

BİTLİS - Bitlis Medeniyet Platformu tarafından nevruz kutlamaları yapıldı.

Mahallebaşı semtinde düzenlenen etkinlik, nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı. Halat ve halay çekme oyunları, konser etkinliği ve tavuklu pilav ikramının yapıldığı programda Bitlis Medeniyet Platformu adına konuşan Eğitim Bir-Sen İl Başkanı Cabir Durak, Nevruz Bayramının tüm insanlık için kardeşlik ve barışı hatırlatan bir bayram olduğunu söyledi. Durak, "Nevruz birlik ve beraberlik bayramı olarak da bilinir. Dünyadaki birçok ülkeye mutluluk getiren nevruz, kadim ve saygın bir bayramdır. Bitlis Medeniyet Platformu olarak içinde bulunduğumuz sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla Nevruz Bayramını siz kıymetli kardeşlerimizle kutlama kararı aldık. Cennet vatanımızın kıymetini bilmeli ve özellikle bu güzel ülkemizi daha huzurlu bir şekilde çocuklarımıza hazırlamanın zamanı gelmedi mi? Bu baharı millet olarak sevgiyle, aşkla, sadakatle ve huzurla yaşamanın zamanı gelmedi mi? Özellikle coğrafyamızda oynanan oyunların, İslam bölgelerindeki akan kan ve gözyaşının durdurulma zamanı gelmedi mi? Türk'ü, Kürt'ü Laz'ı ve Çerkez'i bu güzel kardeşliği taçlandırmanın zamanı geldi. El ele tutuşup halaylar kurarak bunca oynanan oyunu bozmanın zamanı geldi. Bu baharı millet olarak beraber sahipleneceğiz. Bu baharın ümmetin yeniden dirilişine, ölü topraklara hayat veren Allah'ın kin, nefret, düşmanlık hırsıyla ölmek üzere olan kalplerimizi sevgiyle kardeşlikle yeniden diriltilmesine vesile olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Programın sonunda nevruz dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon ve halat çekme yarışlarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Daha sonra ise Bitlis Arafhane Grubu tarafında yöresel türkülerin söylendiği bir konser düzenlendi.

ERZİNCAN - Erzincan'da Nevruz Bayramı münasebetiyle şehir merkezinde ve üniversitede kutlama programı düzenlendi

Gerçekleştirilen kutlama programı kapsamında protokol mensupları saat kulesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar mehteran ve cirit atları eşliğinde Nevruz yürüyüşü yaptılar. Ardından meydanda yakılan ateşte narlanan demiri döverek, ateşin üzerinden atladılar.

Düzenlenen programa Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, kamu kurum müdürleri, öğrenciler ve Erzincan halkı katıldı.

Buradaki programın sona ermesinin ardından Erzincan Üniversitesi Yalnızbağ yerleşkesinde etkinlik düzenlendi. Düzenlenen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Erzincan Belediyesine ait Mehteran takımının gösterisi izlendi.

Gerçekleştirilen programda konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş yaptığı konuşmada; "Bizler, bu coğrafyada ortak değerlerimiz etrafında bütünleştiğimiz için asırlardır Alevi'siyle Sünni'siyle Kürdüyle Türk'üyle huzur ve barış içinde yaşıyoruz. Hepimizin ortak bir derdi, hedefi var. Bizler; şehrimizi, ülkemizi her alanda başarıya ulaştırmak için çalışmalıyız. Medeniyet havzamızın omurga şehirlerinden olan Erzincan; farklı renklerin, farklı kültürlerin kardeşçe yaşamalarına olanak sağlamıştır. Anadolu'nun engin hoşgörüsü, bizde millet şuurunun oluşmasını sağlamıştır. Bu coğrafyada adaletin ve kardeşliğin tesisi için her birimiz Nemrut'un ateşine su taşıyan karınca misali çalışıyoruz. Erzincan'da insanımızın bu huzur ikliminin devamı için mesaimizi harcıyoruz.

Bugün bize düşen görev, bu kardeşlik ortamının devamlılığı için, bizi ötekileştirmek ve ayrıştırmak isteyenlere inat bir araya gelmek; ülkemizin her alanda büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunmaktır." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Kazakistanlı öğrenciler, dombra ile Türkçe eserlerden katılımcılara dinletiler sundular. EDİRNE - Baharın gelişini simgeleyen ve ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan 'Nevruz' Edirne'de de, Trakya Üniversitesi tarafından organize edilen programla kutlandı.

Trakya Üniversitesi Bolca Ana Yemekhanesi önünde gerçekleştirilen Nevruz kutlamasında ateş yakıldı, örste demir dövüldü ve yumurta tokuşturuldu. Nevruz kutlamasına katılan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Nevruz ile birlikte gecenin hükmünün bittiğini ve aydınlığın hakim olacağını söyledi.

"Aydınlığın hakim olduğu güzel günler gelmiştir"

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Türk milleti çok büyük bir millettir, kahraman bir millettir. En zor zamanlarından sonra bile bir zümrüdü anka kuşu gibi küllerinden doğmasını bilmiştir. Tabiatın bu özel gününde gecenin hükmünü sürdüğü dönem bitmiş, gün ve gecenin eşit olduğu bu günden sonra artık aydınlığın hakim olduğu güzel günler gelmiştir. O soğuk ayaz kış günleri bir bahar rüzgarıyla gitmiş, kuru dallara çiçekler konmuş yeni filizler vermektedir" dedi.

Konuşmaların ardından Nevruz kutlamaları kapsamında, örste demir dövüldü, Nevruz ateşi yakıldı ve yumurta tokuşturuldu. Ayrıca, program kapsamında katılımcılara ikramlar gerçekleştirildi. Kutlama programlarına, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim görevlileri ve öğrenciler de katıldı. AYDIN - Aydın'da düzenlenen 21 Mart Nevruz Bayramı kutlamaları sıcak hava ile birlikte renkli görüntülere sahne oldu.

Tüm yurtta olduğu gibi 21 Mart Nevruz Bayramı, Aydın'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Nevruz kutlamaları sırasında gerçekleşen geleneksek gösteriler, renkli görüntülere sahne oldu. ADÜ Merkez Yerleşkesinde düzenlenen Nevruz etkinliklerine Aydın Vali yardımcısı Ömer Faruk Günay, ADÜ Rektör yardımcısı Prof.Dr. Recai Tunca, Aydın Büyükşehir Belediye Başkan vekili Evrim Karakoz, kamu kurum ve sivil toplum örgütü temsilcileri, davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ADÜ Yrd. Doç.Dr. Ahmet Toksoy yaptı. Toksoy, "Türklerin Nevruz'u, Ergenekon'dan çıkışı ile, Hunlar, Göktürkler, Uygurlar, Selçuklular, Karahanlılar ve Osmanlılar zamanında çok büyük törenlerle kutlamışlardır" dedi.

Aydın Vali yardımcısı Ömer Faruk Günay ise, "Yenigün Nevruz yılın başlangıcıdır. Yılın başlangıcının baharla olması çok anlamlı.Baharın başlangıcı, işte havanın ısınmaya başlayıp suyun yürüyüp bitkilerin canlanması ile olur. 21 Mart aynı zamanda gündüz ve gecenin eşit olduğu yani günlerin daha da uzamaya başladığı günlerin başlangıcıdır. Biz bugünümüzün şenlikli olmasını diliyoruz" dedi.

Öğrencilerin Nevruz Bayramı ile ilgili şiirlerini okumalarının ardından, Aydın Büyükşehir Belediyesi Bayan Mehteran Takımı gösterisini sundu. Grup Zen söylediği şarkılarla davetlilere güzel anlar yaşattı. Şarkıların ardından Aydın Vali yardımcısı Ömer Faruk Günay ve ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca ile protokol üyelerinin Nevruz'un simgesi olan Nevruz ateşini yakmasıyla devam edildi. Nevruz ateşinin üzerinden sırayla atlayan protokol üyeleri renkli görüntüler oluşturdu. Aydın'daki törenler Nevruz'un simlerinden olan demir dövme geleneğinin yerine getirilmesiyle son buldu

MERSİN - Mersin'de, HDP tarafından düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamaları olaysız sona erdi.

HDP'nin 19 Mart Pazar günü yapmak istediği ancak Mersin Valiliği tarafından bugün yapılmasına izin verilen Nevruz etkinliği, merkez Akdeniz ilçesindeki Tırmıl Miting Alanında yapıldı. Önceki yıllara göre katılımın çok düşük olduğu kutlamalarda kalabalık, davul zurna eşliğinde halay çekip şarkılar söyledi. Zaman zaman terör örgütü ve ele başı lehinde sloganların da atıldığı etkinlik dolayısıyla polis çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Kutlamalar, Nevruz ateşinin ardından yapılan konuşmalar ve halaylarla sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Trakya Üniversitesi Nevruz Bayramı Bitlis Aydın Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title