Haberler

Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Külünk, "Randevu sistemi kaldırılmalı. Vatandaşlarımız cumartesi pazar gelip rahatlıkla oyunu kullanmalıdır. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), vatandaşın anayasal hakkını randevu siteminin teknik özelliklerine kurban etmemelidir" dedi.

Külünk, Berlin Olimpiyat Stadı'nın önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa'daki Türk vatandaşlarının 50 yılı aşan göç tarihinde seçme hakkını bugüne kadar sadece sınır kapısı ve havalimanlarında kullanabildiğini hatırlattı.

AK Parti iktidarı döneminde yurt dışındaki Türklerin yaşadıkları yerde oy kullanma hakkı elde ettiğine işaret eden Külük, bugün yurt dışındaki vatandaşlar için son derece önemli bir ana şahitlik ettiklerini bildirdi.

Seçimde uygulanan randevu sisteminden dolayı büyük sorunların yaşandığını ifade eden Külünk, "Randevu sistemi diye bir kavramla teknik olarak oy kullanmanın bu derece zorlaştırıcı hale getirilmesinden dolayı açıkçası Avrupalı Türkler öfkeli" diye konuştu.

Bazı vatandaşlara oturdukları kentten yüzlerce kilometre uzaktaki seçim merkezinde randevu verildiğini vurgulayan Külünk, Berlin'de oturana Frankfurt'ta, Mannheim'da yaşayana Berlin'de randevu verildiğini dile getirdi.

Vatandaşa ısrarla "Randevu alacaksınız" denmesini anlayamadıklarını dile getiren Külünk, şöyle devam etti:

"SEÇSİS' sitemi Avrupalı Türklerin oy kullanmasını kolaylaştırmamıştır. 'SEÇSİS' sitemi Avrupalı Türklerin oy kullanmasını zorlaştırmıştır. Vatandaşımızın oy kullanma konforu düşünülerek bu yapıldı. Şimdi konforun ötesinde vatandaşımıza bir randevu siteminin teknik boyutu nedeniyle eziyet ediyoruz. İkincisi oy kullanma bölgelerinin uzaklığından eziyet ediyoruz. Oysa randevu sistemi bu şekilde olmamalıydı. Yani vatandaşımız oy kullanma bölgelerine gelmeli, sırasına girmeliydi. Gerekirse kapılarda masalarda kendilerine sıra verilmeli sistemden."

YSK'nın vatandaşın tepkisine ve talebine duyarsız kalmasını da anlayamadığını belirten Külünk, randevu sisteminin kaldırılmasını istedi.

"Önümüzde cumartesi pazar var. Randevu sistemi kaldırılmalı. Vatandaş cumartesi pazar gelip rahatlıkla oyunu kullanmalıdır. YSK vatandaşın anayasal hakkını randevu siteminin teknik özelliklerine kurban etmemelidir" diyen Külünk, şöyle konuştu:

"YSK, bu büyük yanlıştan bu büyük eksiklikten, anayasal hakkını engelleyici bu eksiklikten dönmeli. Önümüzdeki cumartesi pazar günleri  randevusu olmayan vatandaşlara da randevusunu almamış, geciktirmiş vatandaşlarımızın oy kullanmasının önündeki engeli kaldırmalı, vatandaşım cumartesi pazar oyunu kullanabilmelidir."

Tahmini olarak yurt dışında yaşayan vatandaşların yüzde 60'ının Türkiye'de tatilde olduğunu belirten Külünk, gurbetçilerin sandığa ilgisini açıklanan rakamlardan gördüklerini, bunun da heyecan verici olduğunu ifade etti.

Seçim merkezlerine basın mensuplarının alınmamasına ilişkin bir soru üzerine Külük, bunun seçim kurulunun başındakilerin takdiri olduğunu, kendisinin basın mensuplarının çalışmasının engellenmemesini tercih ettiğini kaydetti.

-  "Vatandaşlarımız zorluk çekiyor"

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Berlin Başkanı Sinan Kaplan ise yurt dışında yaşayanların ilk kez seçme hakkını kullandığını belirterek, bugünün kendileri için bayram olduğunu vurguladı.

Randevu sisteminden kaynaklanan sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Kaplan, "Vatandaşlarımız zorluk çekiyorlar ve bu konuyla ilgili değişikliklerin yapılmasını talep ediyorlar. Bu şikayetleri Türkiye'ye ileteceğiz" diye konuştu.

Berlin'deki Türk vatandaşlarının yarısının izinde olduğunu hatırlatan Kaplan, "Oy kullanma konusunda Berlin bölgesinde herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Çok rahatlıkla Olimpiyat Stadında oy kullanılabiliyor. Problem yok, şu an itibariyla her şey yolunda gidiyor" ifadelerini kullandı.

- "Tarihi bir gün yaşanıyor"

CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir de yıllarca Almanya'da yaşayanların Türkiye'deki seçimlerde oy kullanabilmesi için mücadele ettiklerini, bugün bunun gerçekleşmiş olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

"Tarihi bir gün yaşanıyor. Türkiye'nin göç tarihinin ellinci yılında ilk kez bulundukları ülkelerde oy kullnarak siyasete yön verebilecekler" diyen Özdemir, "Biz, bir ilk yaşarken, Türkiye de bir ilk yaşıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı'nı halk seçiyor. Bu anlamda bu seçim tarihi bir anlam taşıyor" ifadelerini kullandı. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Ak Parti Türkiye Berlin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title