Haberler

Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi

Avustralya’da ilk gün oy verme işlemleri tamamlandı.

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanını belirlemek için yurt dışında yapılan seçimin ilk gününde Avustralya'da oy verme işlemi sona erdi.

Melbourne kentinde 530 Türk vatandaşı oy kullandı. ST Kilda City Hall'da kurulan 9 sandıkta oy kullanan Türkler, Melbourne Başkonsolosluğuna bağlı 19 bin seçmenin yaklaşık yüzde 2,8'ini oluşturuyor.

Avustralya'da yaklaşık 15 bin seçmenin bağlı bulunduğu Sydney'de ise ilk gün 443 kişinin oy kullandığı belirtildi.

Melbourne Başkonsolosluğu görev bölgesinde bulunan Güney Avustralya'nın başkenti Adelaide'dan 726 kilometrelik mesafeyi uçak ile gelen Hasan Bödük, AA'ya, Avustralya'da oy kullanmanın mutluluğunu yaşadığını aktararak "Vatanım için ilk defa bir oy kullanıyorum, bunun mutluluğunu yaşıyorum, her kim kazanırsa hayırlı ve uğurlu olsun vatanım için" dedi.

Oy verme işleminin sona erdiği saat 17: 00'de Melbourne Konsolosu ve Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Sinan Yeşildağ'ın yaptığı anons ile kapılar kapatıldı ve oy sayım işlemlerine geçildi.

Sandık başkanları ve kurul üyeleri, gözlemcilerin önünde şeffaf sandıkları açarak 2 kez sesli sayım gerçekleştirdi. Toplam 9 sandıkta kullanılan 530 oy, sayımlarda doğru çıktı ve hazırlanan tutanaklar ilgililere teslim edildi. Gözlemciler nezaretinde özel torbalara konularak mühürlenen torbalar, yine gözlemciler nezaretinde seçim komisyonuna imza karşılığında teslim edildi.

İlk gün oy verme işlemlerine gözlemci olarak katılan Liberal Demokrat Parti gözlemcisi Nazire Çalışkan, AA'ya, ilk gün işlemlerin güzel geçtiğini ifade ederek "Çok güzel gitti, tabi ki ufak tefek aksaklıklar oluyor ilk olması sebebiyle. Konsolosumuza ve arkadaşlara, herkese teşekkür ediyorum anlayışlarından dolayı" dedi.

Melbourne'da kullanılan 530 oyu tutanaklarla teslim alan Konsolos Sinan Yeşildağ, komisyon üyeleri ve parti temsilcileri, oyları Melbourne Başkonsolosluğundaki 3 anahtarlı özel odaya koydu. AK Parti'yi temsil eden komisyon üyesi Emrah Sönmez,"Şu an itibarı ile oyları kitledik odamıza, anahtarları kontrol ettik, hepimiz memnunuz gidiyoruz" dedi. MHP'yi temsil eden komisyon üyesi Göksel Gözütok ise "Allah'ın izni ile oylarımızı saklamış bulunduk, vatana millete hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemleri 1 Ağustos Cuma günü yerel saat ile 08: 00 ile 17: 00 arasında devam edecek. - Melbourne

Kaynak: AA / Güncel

Avustralya Yeşildağ Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title