Haberler

Yunus Emre Enstitüsü ile Senegal Arasında İşbirliği Protokolü

Türkiye ile Senegal arasında eğitim alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi çerçevesinde seçmeli Türkçe dil eğitim sınıfı açılması kararlaştırıldı.

Türkiye ile Senegal arasında eğitim alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi çerçevesinde seçmeli Türkçe dil eğitim sınıfı açılması kararlaştırıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Şaban Çobanoğlu ve Koordinatör Yunus Emre Bilici, Dakar Cheikh Anta Diop Üniversitesi Rektörü Prof. İbrahim Thioub'u ziyaret etti.

Ziyarette, taraflar "Türkoloji projesi" işbirliği protokolünü imzaladı. Protokol kapsamında Dakar Üniversitesinde Türkçe dil eğitim sınıfı açılacağı kaydedildi.

İmza töreninin ardından konuşan Thioub, projenin tarihi ve siyasi açıdan büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Türkiye tıp, mimarlık, mühendislik gibi alanlarda çok ileride ve dolayısıyla öğrencilerin Türkçeyi öğrenip Türkiye'de eğitim görmelerini çok istiyorum. Ayrıca, Türk kültürünü öğrenmeleri gerektiğini düşünüyorum çünkü Türkiye ülkemizi geliştirmek için ihtiyacımız olan bir örnektir" dedi.

Törene katılan Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, şubat ayında iki ülke liderleri arasında gerçekleşen görüşmede önemli konuların konuşulduğunu belirterek, Türkçe'nin Senegal eğitim sisteminde yer almasının Türkiye-Senegal ilişkilerinin geliştiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Çobanoğlu da anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilişkilerin bu anlaşmayla daha da güçlü olacağını söyledi.

Türkçe sınıfını gelecekte Türkoloji bölümüne çevirmek istediklerini bildiren Çobanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkçe eğitimine ek olarak esas, müstakil bir Yunus Emre Enstitüsünün burada açılmasının gerektiğini düşündük. Burada bir zemin olduğu görülüyor, Türkiye'ye karşı bir sempati duyulduğunu gördüm. Hem kültürümüze hem tarihimize karşı bir ilgi var. Bu ilgiyi de karşılıksız bırakmamamız gerekiyor. Türkiye eğitim alanında son senelerde büyük aşamalar kaydetti. Üniversite düzeyinde öğrencilere Türkçeyi öğretebilirsek bize gelen öğrenci sayısı daha da artacak. Bu da yeterli kalmayacak. Esas Yunus Emre Kültür Merkezi açılması söz konusu. Halkın girip çıkabildiği, kültür sanat faaliyetlerine katılabildiği, birtakım el sanatlarımızın, mutfak kültürümüzün öğrencilere ve isteklilere öğretilmesi hedefleniyor. "

Arı, Çobanoğlu ve Bilici daha sonra Senegal Kültür ve İletişim Bakanı Mbagnick Ndiaye ile de görüştü.

Toplam 39 ülkeyle protokol imzalayan Yunus Emre Enstitüsü, söz konusu protokolle 71. protokolünü imzalanmış oldu. Senegal, Sahraaltı Afrika'da Sudan'dan sonra protokol imzalayan ikinci ülke konumunda.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Senegal Dakar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title