Haberler

Yunanistan'da "Kapadokya Kültürünü" Yaşatıyorlar

Yunanistan'ın Kavala kentine mübadeleyle giden Rumlar, Nea Karvali'de kurdukları Akontisma köyünde Kapadokya'daki kültürlerini yaşatıyor.

MURAT ÖNER TAŞ - Yunanistan'ın Kavala kentine mübadeleyle giden Rumlar, Nea Karvali'de kurdukları Akontisma köyünde Kapadokya'daki kültürlerini yaşatıyor.

Nea Karvali Kapadokya Araştırmaları Merkezi Müdürü Kaplanis İosifidis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selanik'teki Türklerin 1924'teki mübadeleyle Güzelyurt'a (Gelveri) geldiğini, buradaki Rumların ise Kavala'ya giderek deniz kenarında çok büyük bir arazide "Nea Karvali (Yeni Gelveri)" adlı köy kurduklarını söyledi.

Rumların, Nea Karvali'de yaşamları boyunca Kapadokya özlemiyle yaşadığını belirten İosifidis, "Mübadeleyi yaşayan aileler, hayatlarının son nefesine kadar Kapadokya özlemi içinde yaşarken, çocuklarına da Güzelyurt'taki kültürlerini, türkülerini, dualarını ve manilerini Türkçe olarak öğretmeye devam etmişler" diye konuştu.

Nea Karvali'de Kapadokya'daki gelenek ve göreneklerini yaşattıklarını anlatan İosifidis, "Bunun için düzenlediğimiz Uluslararası Güneş ve Taş Festivali'nin bu yıl 35'incisini gerçekleştirdik. Kapadokya'dan mübadeleyle getirdiğimiz kıyafet, halı ve eşyalardan oluşan müze açtık. En önemlisi de kasabamızın yanındaki eski bir Osmanlı köyünü restore ederek, Kapadokya'daki yaşamı yansıttık" ifadelerini kullandı.

Akontisma köyü

İosifidis, Akontisma'nın eski bir Osmanlı köyü olduğuna işaret ederek, "Cirpinti adındaki bu Osmanlı köyü, biz mübadeleyle buraya gelmeden önceki dönemde Bulgarların bombalaması sonucu yok olma noktasına gelmiş" dedi.

Kapadokya Araştırmaları Merkezi olarak yıkıntı halindeki köyü yeniden kurduklarını dile getiren İosifidis, şunları kaydetti:

"Merkez olarak burayı aldık ve 1998'de köyü yeniden oluşturmaya başladık. 2000 yılında Akontisma'yı tamamlarken, burada bir kültür ve barış köyü oluştu. Köyde eski Gelveri'deki bazı kiliseler var. Büyük bir Kapadokya anıtı yaptık. 'Kapadokya'nın kapısı' olarak ifade edebileceğimiz bu anıtta, Kapadokya'nın köyleri ve şehirlerinin adı yazılı. Burası aynı zamanda bizim toplanma ve eğitim merkezimiz oldu. Festivalimizi, toplantılarımızı ve eğlencelerimizi bu köyde gerçekleştirirken, kültürümüzü burada yaşatıyoruz. Kapadokya kültürünü yansıtan çeşit çeşit oyunlarımızı, danslarımızı burada yeni nesillere öğretiyoruz. Akontisma, Kapadokya özlemimizden doğan Uluslararası Güneş ve Taş Festivali'nin de merkezidir."

"Çocuklarımızın bir kısmı Türkçe öğreniyor"

İosifidis, "Kapadokya, Aksaray, Güzelyurt ve Ihlara ile bağımız var. Biz Kapadokya'ya gidiyoruz, oradakiler geliyor" dedi.

Çocuklarının da bu bağı devam ettirmesini istediklerini belirten İosifidis, "Çocuklarımızın en az bir kez atalarının doğup büyüdüğü yerleri görmelerini ve orada yaşayanları sevmesini istiyoruz. Çocuklarımızın bir kısmı Türkçe öğreniyor. Müziklerimiz de Kapadokya ve yöresinden. 'Konyalım' türküsünü ise çok seviyoruz" ifadelerini kullandı.

İosifidis, Akondisma'nın aynı zamanda bir tatil köyü olduğunu, Türkiye'dekileri köylerine beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Yunanistan Güzelyurt Kapadokya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title