Haberler

Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarma tezinden vazgeçtiği iddiaları yalanlandı

Güncelleme:

Yunanistan'ın, Türkiye'nin savaş sebebi sayacağını ilan ettiği kara sularını 12 mile çıkarma talebinden geri adım attığı iddia edildi. Ancak Yunan kaynaklar, söz konusu iddiayı yalanlayarak Yunanistan'ın, kara sularındaki 12 mil tezinden vazgeçmediği bildirdi.

Yunanistan eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Hristos Rozakis, Türkiye ile Yunanistan arasındaki diyalog sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"YUNANİSTAN, DİYALOG İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR"

Rozakis, Yunanistan'ın, kara sularındaki 12 mil talebinden "feragat ederek", 10 mil formülünü kabul ettiğini öne sürdü. İstişari görüşmeler sırasında Yunanistan'ın kendi sınırlarını zorladığını belirten Rozakis, "Yunanistan, Türkiye ile diyaloğu canlandırmak için elinden geleni yaptı." diye konuştu.

YUNAN KAYNAKLAR: 12 MİLDEN VAZGEÇMEDİK

Yunan basınında diplomatik kaynaklara dayandırılarak verilen haberlerde, "Yunanistan'ın temel duruşu, Uluslararası Hukuk ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin (UNCLOS) öngördüğü gibi, ülkenin kara sularını 12 mile genişletme hakkının vazgeçilmez olduğudur." ifadesine yer verildi.

Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarma tezinden vazgeçtiği iddialarına yanıt:

KİŞİSEL FİKRİ OLDUĞUNU BELİRTTİLER

Haberlerde, Yunanistan Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Hristos Rozakis'in bir radyo kanalına verdiği röportajdaki sözlerinin kişisel fikri olduğunu belirten kaynaklar, Rozakis'in Dışişleri Bakanlığı Bilim Konseyindeki görevinin de 2020'de sona erdiğine dikkati çekti.

TÜRKİYE, 12 MİLİ SAVAŞ SEBEBİ SAYIYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2020 yılında yaptığı açıklamada; Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki karasularını 12 mile çıkarma kararı alması halinde bunun Türkiye açısından bir savaş sebebi olacağını dile getirmişti. Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz ve Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerginlik hakkında konuşan Oktay, Yunanistan'ın olası bir 12 mil kararı ile ilgili olarak, "Meclis'imizin çıkardığı bir yetki var, savaş sebebidir. Bugün de arkasında durduğumuz ve bugün de o yetkinin hala geçerli olduğu bir yapıdır" demişti. TBMM 1995 yılında aldığı kararla, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkartmasının bir savaş nedeni olacağını duyurmuştu.

12 DENİZ MİLİ, TÜRKİYE İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde karasularını 12 deniz miline çıkarması Ege Denizi'nin %40'ını oluşturan Yunan karasuları büyüklüğünü %70'e yükseltecek, açık deniz alanının büyüklüğünü %51'den %19'a düşecektir. Nihayetinde Türkiye'ye Ege Denizi'nin %10'undan daha az bir alan kalmış oluyor.

Kaynak: AA / Dünya

Birleşmiş Milletler Yunanistan Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500

Yorumlar (3)

Flv Yegen:

Yunanda mantık yok ki. 12 Mil olması durumunda Ege'den dışarıya çıkamıyoruz. Böyle bir durumun kabulune imkan yok. Bildiğin savaş sebebi işte. Bırak tüm Dünya'yı tüm evren ambargo koysa yinede savaşırız.

4
0
yanıtYanıtla
Vatandaş :

Bizlerin savaşmak için bir sebebimiz yok. Aynı toprakların, az çok aynı geleneklerin insanlarıyız. Çok klasik bir kalıptır; savaşta kazanan olmaz silah tüccarları ve sömürgeci, emperyalist devletler dışında. İki tarafı da kızıştırır, birbirine düşürür. Ama geçti o devirler. Güçler denk değil; İstanbul fethi'nde yenilmişler, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda yenilmişler. Yine yenilirler, dillere destan olur bu sefer.

4
0
yanıtYanıtla
N. Harp:

ben bu isi alamis degilim ...her yunanin dedigi haber oluyo ...arkadaslar yapmayin bunu haber ...eger yunan uygulamaya gecerse obzaman bana haber verin ..bi cetelen len yunani isgal etecegin hemde 10 günde ...

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title