Haberler

Yumurtalık'ta Domates Üretimi

Domates ekimi yapılan alanların ve verimin artması nedeniyle ilçede domates fiyatları düşük seyrediyor.

Adana'nın Yumurtalık ilçesinde domates ekimi yapılan alanların ve verimin artması, fiyatların düşmesine neden oldu.

İlçede geçen yıl bin 300 ila bin 500 dönüm arasında ekim yapılan ve dönümde 4-6 ton elde edilen domates, bu yıl 2 bin dönümün üzerinde ekildi. Ekim alanlarındaki atışa paralel olarak verimin de yüksek olması rekoltede artışa neden oldu. Bu yıl gerçekleşen dönüm başına 6-7 ton ürüne karşı domates, üreticisinin yüzünü güldürmedi. Geçen yıl tarlada kilosu 23-25 kuruş olan domatesin fiyatı bu yıl tarlada 10-15 kuruş oldu. Ürünleri tarlada kalan üreticiler, kara kara düşünüyor.

Yumurtalık Ziraat Odası Başkanı Erdinç Altıok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin girdileri ve maliyeti yüksek olan pamuk, mısır yerine domates, biber, karpuz gibi ürünlerin ekimine yöneldiğini söyledi.

Domates ekiminin artmasıyla rekoltenin de arttığını, bu durumun domates fiyatlarında düşüşe neden olduğunu aktaran Altıok, "Fiyattaki düşüşşün sebebi, domates ekimi yapılan alanlardaki artış. Geçen yıl 4 ile 6 ton arasındaki rekolte bu yıl 6 ila 7 ton arasında. Girdi fiyatları ve ilaç fiyatları yükseldi. Dolayısıyla çiftçiyi de zor durumda bıraktı. Fiyattaki düşüşün önlenmesi, domates ve biber üreticileri için bölgeye bir salça fabrikası kurulması gerekmektedir" dedi.

Domates tarlada kaldı

İlçede 120 dekarlık alanda domates ekimi gerçekleştiren çiftçi Ferhat Uce, domates fiyatlarının düşüklüğünden yakındı.

Geçen sene dönümden yaklaşık 4 ton ürün alırken bu yıl 6 ton aldığını ifade eden Uce, "Rekolte güzel, verimde sıkıntı yok fakat ürünümüz para etmiyor, tarlada kaldı" dedi.

Domatesi tarladan toplayamayacak duruma geldiklerini belirten Uce, "Mal, hale gitse para etmiyor. Mal, tarlada çürüyor. Çalışan işçinin parasını bile verecek durumumuz yok. Böyle giderse iflas edeceğiz" diye konuştu.

Uce, maliyeti 35-40 kuruş olan domatesin tarlada kilosunun 15 kuruşa kadar gerilediğini, pazardaki fiyatının 30 kuruş olduğunu belirtti. - Adana

Kaynak: AA / Yerel

Yumurtalık Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title