Haberler

Yumurta Üretiminde Rekor

Yumurta Üreticileri Birliği (YUM-BİR) Genel Başkanı Hasan Konya, yumurta üretiminin 2014 yılında 17 milyar 300 bin, 2015 yılında ise 17 milyar 880 bin adet olarak gerçekleştiğini, bu üretim bu zamana kadar ulaşılan en yüksek rakam olduğunu bildirdi.

MUSA ÖZYÜREK - Yumurta Üreticileri Birliği (YUM-BİR) Genel Başkanı Hasan Konya, yumurta üretiminin 2014 yılında 17 milyar 300 bin, 2015 yılında ise 17 milyar 880 bin adet olarak gerçekleştiğini, bu üretim bu zamana kadar ulaşılan en yüksek rakam olduğunu bildirdi.

Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yumurta üretiminin her geçen yıl arttığını ancak tüketimde aynı artışı yakalayamadıklarını, 2014 ve 2015 yıllarında kişi başı tüketimin yıllık ortalama yumurta miktarının 205 adetle sınırlı kaldığını ifade etti.

Bu yıl, düzenlenecek kampanyalar ve bilgilendirme çalışmalarıyla yumurta tüketiminin iç piyasada da artmasını ümit ettiklerini dile getiren Konya, bu konuda sektörün üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Geçen yıl, bir önceki yıla göre 580 bin adet üretim artışı sağladıklarına dikkati çeken Konya, şunları söyledi:

"Yumurta üretimimiz 2014 yılında 17 milyar 300 bin, 2015 yılında ise 17 milyar 880 bin adet olarak gerçekleşti. Bu üretim bu zamana kadar ulaştığımız en yüksek rakam. Üretim artışı sektör açısından önemli bir başarı ancak üretilen yumurtanın tüketimi ve pazarlanmasında sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim en önemli pazarımız Irak ve 2015 yılında yaklaşık 100 gün hiç ürün gönderemedik. Bununla birlikte uluslararası yaşanan krizler de sektörü olumsuz etkiliyor. Pazarlama sıkıntılarımız artıyor."

İhracat düştü

Pazarlama konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2015 yılı yumurta ihracatının 2014 yılına göre döviz bazında yüzde 32, tonaj bazında ise yüzde 24 azaldığına işaret eden Konya, şöyle devam etti:

"2014 yılında 290 milyon 296 bin 723 ton yumurta karşılığında 403 milyon 538 bin 973 milyon dolarlık ihracat yapmıştık. 2015 yılında ise 219 milyon 819 bin 791 ton yumurta karşılığında 275 milyon 706 dolarlık ihracat yapabildik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere hükümet yetkililerinin yumurta sektörüne yeni pazarlar bulunması konusunda yardımcı olmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde üretici ciddi anlamda zor durumda kalacak."

Konya, ihracat edilemeyen yumurtanın iç piyasada maliyetinin altına satılmak zorunda kaldığını ve üreticinin zarar ettiğini, yumurta fiyatının 27 kuruştan 19 kuruşa kadar düştüğünü kaydetti.

Özellikle tavuk yemi olarak kullanılan mısırdaki fiyat artışı başta olmak üzere birçok gider kaleminde artış yaşanmasına rağmen yumurta fiyatının düştüğüne dikkati çeken Konya, "Üreticilerin birçoğu öz kaynaklarla değil, banka kredileriyle ayakta kalmaya çalışıyor. Bunlar da bir yere kadar dayanabilecek. Ülke genelinde 15 büyük üretici firma iflas ertelemesi verdi. Bu ertelemelerin de kısa vadeli çözüm olacağını düşünüyoruz. Yumurta üreticisinin sıkıntılarının çözümü konusunda geç kalınması halinde sektör çok büyük bir darbe alabilir. Bakanlık yetkililerinin önemli ölçüde desteğini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Konya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title