Haberler

Yumurta Nöbeti" Deltadaki Balık Varlığını Artırdı

Yörükler Su Ürünleri Kooperatifi üyelerinin Kızılırmak Deltası'ndaki göllerde yumurtlama döneminde kaçak avlanmaya karşı gönüllü tuttuğu nöbet, balık varlığını artırdı.

MEHMET KUMCAĞIZ - Yörükler Su Ürünleri Kooperatifi üyelerinin Kızılırmak Deltası'ndaki göllerde yumurtlama döneminde kaçak avlanmaya karşı gönüllü tuttuğu nöbet, balık varlığını artırdı.

Yörükler Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yaşar Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, delta içindeki göllerde, balıkların yumurtlama dönemindeki kaçak avcılığa karşı, üyelerinin 2 yıldır nöbet tuttuğunu söyledi.

Kooperatif üyelerinden 20 kişilik gönüllü ekibin, nöbet tutarak kaçak avcılığın önüne geçtiğini, bunun da verim artışını beraberinde getirdiğini dile getiren Ergün, şöyle devam etti:

"Göllerde bulunan ve ekonomik değeri yüksek balıkların varlığını artırmak için sürdürdüğümüz çalışmalardan olumlu sonuçlar alıyoruz. Özelikle yumurtlama dönemi içinde kıyıya yaklaşan balıklar, genellikle savunmasız oluyor. Bu dönemde kaçak ve bilinçsiz avcılar, balıkları katlediyordu. Bunun önüne geçmek için uyguladığımız koruma programları sayesinde Kızılırmak Deltası'ndaki göllerde balık varlığında yüzde 55'lik artış sağladık."

Göle yavru balık bırakıyorlar

Göllerdeki balık varlığını artırmak için sadece koruma programlarını uygulamadıklarını anlatan Ergün, üreterek de verimi artırmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kızılırmak Deltası'ndaki göllere geçen ay 80 bin yavru sazan bıraktıklarını bildiren Ergün, şunları kaydetti:

"Göllerdeki balıkları sadece tüketmiyoruz. Üretmek ve verimi artırmak için de büyük gayret gösteriyoruz. Halkımızın ve üyelerimizin bilinçli olması verim artışında en büyük etken. Geçen ay saldığımız 80 bin sazan yavrusuna ek olarak bir ay içinde 200 bin yavru daha salacağız. Yöre halkı geçimini balıkçılıkla sağlıyor ancak göllerimizdeki balıkları korumak ve sağlıklı büyümesini sağlamak bizim elimizde. Bu nedenle ekonomik değeri yüksek balıkların üretimini arttırmak için çalışıyoruz."

Ergün, deltadaki göllerde avlanan türler arasında sazan, sudak, haskefal, Mersin morinosu, alabalık gibi ekonomik değeri yüksek balıklar bulunduğunu, her balıkçının yılda 20 ila 40 bin lira arasında gelir elde ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Yaşar Ergün Kızılırmak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title