Haberler

Yüksel: Sürdürülebilir Büyüme İçin Tedbir Alınmalı

Türkiye ekonomisindeki büyüme rakamlarının tahminlerin altında çıkmasını değerlendiren Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, sürdürülebilir bir büyüme için tedbirler alınmasını istedi.

Türkiye ekonomisindeki büyüme rakamlarının tahminlerin altında çıkmasını değerlendiren Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, sürdürülebilir bir büyüme için tedbirler alınmasını istedi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2014 yılının 2. çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarının, ekonomideki tehlike çanlarının yaklaştığı sinyali verdiğini öne süren Salihli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, 2012 yılından bu yana yaşanan ilk küçülmenin ekonomiyi yönetenler tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yıl sonu için belirlenen yüzde 4 büyüme hedefinin tehlikeye girdiğine işaret eden Yüksel, iş dünyası olarak büyümenin sürdürülebilir olması konusunda hükümetten ve ilgili bakanlıklardan biran önce önlem alınmasını beklediklerini kaydederek şunları söyledi: "İkinci çeyrekte TÜİK tarafından açıklanan yüzde 2.1 oranındaki büyüme ne yazık ki hedeflenen yüzde 2.7 beklentisinin altında kalmıştır. Önceki periyotlarda lokomotif olan inşaat sektörünün her zaman bir kurtarıcı olamayacağı ortaya çıkmıştır. Tarım sektöründe kuraklık nedeniyle yaşanan üretim düşüklüğü, imalat sanayinde yaşanan üretim kaybı bu rakamları etkilemiştir. Daha önce de ifade ettiğimiz ve savunduğumuz gibi büyüme için sanayiye ve üretime, katma değer yaratan, ithalata bağımlı olmayan yerli üretim ve ihracata gereksinim vardır. Bunun için yatırımların ve tarımsal üretimin daha fazla teşvik edilmesi gerekmektedir."

Büyümedeki yavaşlamaya ihracatın bir nebze de olsa 2. çeyrekte olumlu katkı sağladığını vurgulayan Yüksel, reel sektörün döviz kurundaki artışın da desteğiyle ihracata yöneldiğini, bu artışın büyüme rakamlarına olumlu yönde katkı sağladığına dikkat çekti.

Tarım sektöründe de ikinci çeyrekte hasat dönemine rağmen yüzde -1.8 daralma yaşandığına işaret eden İbrahim Yüksel sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'nin hızla büyümesi için yöneticilerimizin bir an önce ekonomiye odaklanması gerekir. İmalat sanayinde ve tarımda üretimin arttırılması için devlet teşvikleri ile sanayiciler ve üreticiler desteklenmelidir." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye İstatistik Kurumu İbrahim Yüksel Salihli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title