Haberler

Yüksekova'yı "İl Merkezi" Heyecanı Sardı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Hakkari il merkezinin Yüksekova olarak değişmesine ilişkin açıklaması ilçede heyecan yarattı.

Davutoğlu'nun İngiltere'nin başkenti Londra ziyaretinde yaptığı "Hakkari ve Şırnak il merkezleri şehrin doğal gelişimi anlamında çok uygun topografyada değiller. Buna mukabil Yüksekova ve Cizre daha düz arazide. Havaalanı da Yüksekova'da olduğu için Hakkari il sınırı değişmeden il merkezlerinin değişmesi, Hakkari ve Şırnak'ın herhangi bir şey kaybetmeden bunun yapılması için bir çaba ve çalışma yürüteceğiz" açıklaması, Yüksekova'da sevinçle karşılandı.

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, AA muhabirine, ilçenin güzel konularla gündeme gelmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Artık kan ve gözyaşı istemediklerini dile getiren Özdemir, "Ne Yozgat'taki Fatma ana ne de Yüksekova'daki Zeynep ana artık ağlasın. Biz yıllardır kardeş olarak yaşamış halklarız. Halklar arasında da hiçbir problem yoktur" dedi.

Yüksekova'nın il haline gelmesinin, bölge için ihtiyaç olduğunu belirten Özdemir, "Hakkari'nin toplamda 285 bin nüfusu var. Bu nüfusun 215 bini, Hakkari coğrafyasının doğusunda yaşıyor. Yani Derecik'ten Şemdinli, Esendere ve Büyükçiftlik'ten Yüksekova'ya kadarki coğrafyada ciddi nüfus söz konusu" diye konuştu.

İlçenin önemli ekonomik potansiyeli bulunduğuna işaret eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Bizzat Başbakan'ın, yani en yetkili kişinin ağzından Yüksekova'nın il olacağını duymak bizi çok sevindirdi. Yüksekova'nın coğrafi konumu il olmasına çok müsait. 2015'in haziran ayında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Esendere Sınır Kapısı, ihracat rekoru kırdı. 67 milyon dolar ihracat yapıldı. 100 bin nüfuslu bir ilçede 67 milyon dolarlık ihracat ciddi rakam. Yine İran üzerindeki ambargonun kaldırılması da ilçeye önemli ekonomik kazanç sağlayacak."

"İki ayda 24 bin yolcu taşındı"

Derecik Sınır Kapısı'ndaki altyapı eksikliklerinin giderilmesi halinde bölgenin canlanacağını vurgulayan Özdemir, "Yine havalimanımızla ilgili birtakım aksilikler yaşandı. Havalimanımızın hizmet verdiği iki aylık sürede 24 bin yolcu taşındı. Bu çok ciddi bir rakam. Havalimanımızın hizmet verdiği sürede ilçemizde büyük canlılık yaşandı. Yani coğrafyamız büyüme ve gelişmeye son derece müsait. Kış turizminden raftinge kadar birçok doğa sporu rahatlıkla yapılabilir. Hala 2 metreye kadar kar var. Bu kayak için çok büyük avantaj" değerlendirmesinde bulundu.

Özdemir, "Yüksekova'nın il olmasının getireceği avantajlardan yararlanacaklarını" da söyledi.

"Halkın refah seviyesi düzelecek"

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı da Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarını yakından takip ettiklerini belirtti.

İl olacak merkezlerin ekonomik garantilerinin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Sarı, şöyle devam etti:

"Yine bu kentlerde ekonomik altyapılarının bir an önce tamamlanması lazım. Yüksekova'nın il olmasının, buranın hem İran hem de Irak'a komşu olması nedeniyle çok ciddi bir ekonomiye sahip olmasını sağlayabileceği, insanların gelir seviyesini artırabileceği ve burayı kalkındıracağı düşünülebilir. Burada toprağın işlenmesinden hammaddenin işlenip pazara kavuşmasına kadar bir dizi gelişmeyle halkın refah seviyesinin düzeleceğini söylemek mümkün."

İlçe sakinlerinden Harun Bulut ise artık işleri için Hakkari'ye gitmek zorunda kalmayacaklarını kaydederek, "İşlerimizi burada halledebileceğiz. Yıllardır bu anı bekliyorduk. Zaten coğrafyamız da il olmaya son derece müsait. İnşallah daha güzel gelişmeler yaşanır" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Salih Özdemir Yüksekova Hakkari Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title