Haberler

Yüksekova'da 4 Sivilin Ölümüne Sebep Olan Kobrada Korkunç Şüphe

Güncelleme:

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, dört gün önce yaşanan olayda, kobra tipi zırhlı aracın kule kısmındaki silahın ateşlendiği iddiası sonrası bir facia yaşandı. 4 sivil araçtaki silahtan atılan kurşunlarla hayatını kaybetti. Olay sonrası tutuklanan sorumlu polis İ.M. silahın kumanda koluna (joystick) dokunmadığını, sistemin kendiliğinden ateş aldığını iddia etti. Ancak hem asker hem de polisler tarafından kullanılan kobra araçlarındaki sistemin güvenirliği de tartışma konusu oldu, Savunma Sanayii Müsteşarlığı inceleme başlattı.

İTHAL DONANIM VE YAZILIM

Soruşturmada yapılan incelemeyle, geçmişte meydana gelen kazalar da mercek altına alınacak. Bu kapsamda 2015'te Diyarbakır Ergani'de aynı sistemin ateş alması sonucu şehit olan polis memuru Özgür Gümüş ile Mart'ta Şırnak'ta özel harekat polisi Eren Yüca olayı da incelenecek. İncelemede zırhlı araçlardaki sistem de teknik olarak detaylı bir şekilde araştırılacak. Bu kapsamda sistemde yer alan İngiliz yapımı DAF adlı joystick, sinyal iletimini sağlayan elektromekanik bir cihaz olan slipring ve İsrail'li firma Rafael'in yazılımı incelenecek. Teknik sorunun donanımdan mı yoksa yazılımdan mı kaynaklandığı da bu inceleme sonunda saptanacak. Karar'ın görüştüğü SSM kaynakları ölümle sonuçlanan olay sayısını açıklamazken ölümle sonuçlanmayan olay sayısının daha fazla olduğu belirtiliyor.

HİÇBİR ÇÖZÜMÜ YOK

Kobra tipi zırhlı araçlarda kullanılan sistemin en önemli unsurları yazılım ve yazılıma bağlı joystick donanımı. Bölgede görev yapan ve adının açıklanmasını istemeyen özel harekat polisi Karar'a sistemin kendiliğinden ateş almasıyla ilgili çok kaza yaşandığını anlattı.

PÖH memuru şöyle konuştu: "Bir operasyon sırasında silah ateş etmeyince içeriden tüm kumandaları, şarterleri kontrol ettik her şey normaldi. Ateşlemeye bastık yine ateş almadı. Birkaç kez basınca silah ateş etmeye başladı ama bu kez de durduramadık. Tüm elektriği kestik, bütün kumandaları kapattık silah ateş etmeye devam etti. Ta ki tüm mühimmatı tüketene kadar. Muş'tan götürdüğümüz FN-MAG silahı kurulu kobramızda da bunu çok yaşadık. Zaten çoğunlukla FN-MAG ve M240 makineli tüfek kurulu silahlarda bunu yapıyor. Hiçbir şekilde çözümü yok."

YERLİ YAZILIMI FETÖ ENGELLEDİ

Diğer yandan Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, zırhlı araçlardaki sistemle ilgili milli yazılımlar ürettiklerini ancak FETÖ'nün emniyette etkili olduğu yıllarda bu projelerin ihalesiz olarak İsrail'e verildiğini öne sürdü.

(Kaynak: Karar)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Yüksekova Hakkari İsrail Güncel Haberler

title