Haberler

Yüksekdağ, Hdp'li Kadın Milletvekilleri ile Bir Araya Geldi

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bir gazetenin Yüksekdağ'a yönelik 'Susturun şu şirreti' başlıklı haberine ilişkin, "Kişisel bir durum olarak görmediğim için kişisel cevap verme ihtiyacı da hissetmiyorum. Ama siyasi yaşamın ne kadar bayağılaştırılabileceğine dair çok çarpıcı bir örnektir. Bakıp ibret almak lazım sadece" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP'li kadın milletvekilleri ve çeşitli kadın örgütlerinin temsilcileri ile birlikte parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. 2015 genel seçimlerinde kadınlar ve HDP olarak büyük bir başarı elde ettiklerini ifade eden Yüksekdağ, "Bu kolektif başarının temelinde ülke sınırlarını aşan inanılmaz bir kadın güç birliği, büyük insanlık ortaklaşması vardı. Kadın bileşenleri ve kadın grubumuz ile bir araya gelip başarıyı kutlamak, bundan sonrasına ilişkin görüşlerimizi paylaşarak bir ileri aşamada devam edeceğimiz ortak yolun ilk adımını atmak istemiştik. Rojava, Kobani'deki saldırı ve katliam içimizi acıyla, öfkeyle ve daha fazla çalışıp daha etkili dayanışmalar kurma görevini başarma kararlılığıyla doldururken "kutlama" zor. Kutlamamız daha ciddi, daha kararlı, sonuç alıcı mücadele yoluna koyulmak olacak. AK Parti'nin, IŞİD zihniyetli erkek egemen sistemin kadınları hedef alan ağır saldırılarına, katletme, sindirme girişimlerine karşı seçimlerde elde edilen başarının ilham kaynağı Rojava Kadın Devrimi ve kadınların Kobani direnişindeki öz örgütlülüğü, öncü rolüdür. Yeni bir yaşam uğruna çocuk yaşlı top yekün yaşama geçirdikleri öz savunma pratiğidir. Kadınlar olarak yüzde 40'la Meclis'teki partiler arasında en yüksek kadın temsiliyetini sağladık. Meclis genelinde yüzde 14,3 olarak kadın temsiliyetinin yüzde 23 artarak yüzde 17,6'ya yükselmesinde kadın özgürlük mücadelemizin önemli etkisi oldu. Ama yine de kendi hedeflerimiz açısından kadın emeğinin vekil bileşimimize yüzde 50 değil yüzde 40 temsiliyetle yansımış olması kendi açımızdan önemli bir eksikliktir. Kazandığımız yüzde 40 temsiliyeti sadece sayısal bir veri olmaktan çıkarıp kadın özgürlük mücadelemiz açısından devrimsel bir durum haline getiren, açığa çıkardığı dönüştürücü enerji ve açtığı alandır. Erkek egemen siyasetin en merkezine müdahale etmiş bulunuyoruz. Artık Meclis'te 32 vekilli bir kadın grubumuz var: HDP Grubu içinde kendi iç işleyişi, özgün yönetimi olan bir özgün kadın grubu. Bu bize kadın politikaları üretme ve izleme, erkek egemen ülke siyasetine kadın bakış açısıyla müdahale etme, kadın sorunlarına dair öncelikli gündemler oluşturup çözüm stratejileri geliştirmek için Meclis'te alan açacak, kadınları söz ve iradeleriyle Meclis'e taşımanın kanalını ve yeni olanaklarını oluşturacak" diye konuştu.

Hızla tırmanan kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda yürütülmekte olan mücadeleyi Meclis'ten desteklemek için kadın kurum ve hareketleriyle işbirliği içinde çalışacaklarını belirten Yüksekdağ, "Haksız tahrik ve iyi hal indirimlerinin kaldırılması, cezaların ağırlaştırılması ve kadınların kendini savunmak için öz örgütlenmelerini gerçekleştirmesi önündeki yasal engellerin kaldırılması, 6284 Sayılı yasayı kadın örgütleriyle birlikte gözden geçirerek aksaklıkların giderilmesi, kadına yönelik şiddete karşı daha aktif mücadele olanaklarının yaratılması, İstanbul Sözleşmesinin uygulanması öncelikli gündemlerimizden olacak. Toplumun demokratikleştirilmesi ve cinsiyet özgürlükçü bir çizgiye çekilmesi konusunda önemli bir adım olan eş başkanlığın sadece genel başkanlıkta değil bütün yönetim organlarında geçerli olması ve kadın kotasının uygulanması, seçim barajının kaldırılması, yüzde 50 cinsiyet kotasının genel ve yerel seçimlerin tüm aşamalarında konulması, kadın adayların maddi olarak desteklenmesi için bütçe ayrılmasını gündemleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Yüksekdağ, bir gazetede yer alan kendisine yönelik "Susturun şu şirreti" başlıklı habere ilişkin, "Bizim parti genel merkezimizde, kadın kollarımızda gerekli cevabı verecek. Kişisel bir sorun, kişisel bir durum olarak görmediğim için kişisel cevap verme ihtiyacı da hissetmiyorum. Ama siyasi yaşamın ne kadar bayalaştırabileceğine dair çok çarpıcı bir örnektir. Bakıp ibret almak lazım sadece" şeklinde konuştu.

'TSK angajman kuralları değiştirildi. Daha önce Esad rejimini hedef alan angajman kuralları bu kez IŞİD'e uygulanacak. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna Yüksekdağ, "Buna ilişkin görüşlerimizi daha önceden ifade ettik. Böyle bir gelişme yaşanacağını biliyorduk. Bu bir öngörü değildi. Bunun ne kadar ciddi bir tehlike olduğuna işaret etmeye çalıştık. Bugün Türkiye göz göre göre bir tehlikeye doğru sürükleniyor. Bir tehlikeye sürükleme gayreti var siyasilerin" diye cevapladı.

HDP'nin ileri ki günlerde Çin'e yapacağı ziyaretin nedeni sorulması üzerine Yüksekdağ, "Davet üzerine geliştirilmiş bir ziyarettir. Çok özel bir gündemi yok. Çok özel bir değerlendirmeye gerek yok. Çok gündem değil bizim bakımımızdan" şeklinde cevapladı.

Yüksekdağ, konuşmasının ardından kadın milletvekilleri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Halkların Demokratik Partisi Ak Parti Kobani Rojava Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title