Haberler

Yüksek Topukların Çekici Göstermesinin Nedeni!

Güncelleme:

Topuklu ayakkabı giymiş bir kadın neden daha çekici bulunur? Aslında çekici kılan şey nedir hiç merak ettiniz mi? İşte bunun nedenini açıklayan ilginç bir araştırma…

Portsmouth Üniversitesi psikoloji araştırmacıları Paul Morris, Jenny White, Edward Morrison ve Kayleigh Fisher, yayınladıkları makalede kadınların neden daha fazla topuklu ayakkabıyı tercih ettiğini açıkladı. Araştırmacılar, makalelerinde topuklu ayakkabı tercihine evrimsel bir açıklama getirme amacı taşımışlar. İngiliz araştırmacılar, kadın ve erkeğin yürüyüş şeklinin birbirinden farklı olmasını anatomik özelliklerinin farklı olmasının bir sonucu olduğunu söylüyor.

Kadın ve erkeğin yürüme farkı ne?

Kadınlar erkeklere göre daha yavaş, daha dar ve daha çok adım atarak yürüyor. Yürürken yanlara doğru olan hareketlenmelere bakıldığında ise, kadınlarda kalça bölümü, erkeklerde ise kafa bölgesinin vücutlarının diğer bölümlerine göre daha fazla hareket ettiği gözlemlenmiş.

Yürüyenin cinsiyetini ayırt etme testi

Portsmouth Üniversitesi psikoloji araştırmacıları, buradan yola çıkarak kadınların ve erkeklerin yürüyüş özelliklerinin farklılığını test etmek için birçok farklı deney gerçekleştirdiler. Deneklerin vücudunun belli bölgelerine sık aralıklarla noktalar konuldu ve yürüdükleri zaman görüntüleri kaydedildi. Görüntülerde sadece bu noktalar vardı. Yani, yürüyenin kadın ya da erkek olduğunun belirtisi sayılabilecek, saç rengi, vücut şekli gibi herhangi bir ipucu bulunmuyordu. İzleyenlerden sadece bu noktalardaki hareketliliğe bakarak yürüyenin cinsiyetini anlamaları beklendi. Sonuç ilginçti. Yürüyenin cinsiyetini ele verecek hiçbir ipucu olmamasına rağmen izleyenler yürüyen şeyin kadın ya da erkek olduğunu ayırt ettiler.

Topuklu ve topuksuz ayakkabı testinde çekicilik

Yine İngiliz araştırmacıların yaptığı bir başka testte ise topuklu ayakkabının çekiciliğe etkisi ölçüldü. Bu deneyde aynı kadına düz ve topuklu olmak üzere iki ayrı ayakkabı giydirerek sonuçları karşılaştırdılar.
Aynı noktalama metodunu kullanarak oluşturdukları 30 saniyelik videolarda, katılımcılardan bu sefer kadın ve erkek yürüyüşünü karşılaştırmak yerine aynı kadının topuklu ayakkabı ve düz ayakkabı giydiği görüntüleri karşılaştırmaları istendi.

Bu araştırma 'Evrim ve İnsan Davranışı' (Evolution and Human Behavior) adlı bilimsel dergide yayınlandı. Sonuçlar ise, topuklu ayakkabının kadını çekici yaptığına dair düşünceleri destekler nitelikteydi. Topuklu ayakkabıyla yürünen videolar hem erkek hem de kadın katılımcılar tarafından daha çekici olarak değerlendirilmiş.

Topuklu ayakkabı giyince 'çekici' olan şey ne?

Araştırmanın sonuçları, kadınların topuklu ayakkabı giyerek yürüdüklerinde daha kadınsı göründükleri teorisiyle tutarlılık taşıyor. Topuklu ayakkabı kadınlarda daha belirgin olan pelvik bölgenin, kalça ve bacakların hareket alanını artırıyor, adım sayısını yükselterek bu bölgelerin yürürken daha fazla ilgi çekmesine neden oluyor. Böylece bu hareketlilik daha ilgi çekici bulunuyor. Yani, yüksek topuklu ayakkabılar kadınların yürürken kendi cinslerine özel bölgeleri hareketlendirerek erkeklerin ilgisini çekmesine yardımcı oluyor. Kadının yürürken yaptığı hareketleri abartılı göstererek normalin üstünde bir tepki elde edilmesine olanak sağlıyor.

Topuklu ayakkabının derin anlamı

Kadınların topuklu ayakkabıyı tercih etmesinin nedeni, moda ve güzel görünme tutkusundan çok daha derin anlamlar taşıyor. İnsanlığın var oluşundan beri devam eden en iyi genleri üretme kaygısı, su toplayana kadar eziyet edilen ayakların acısının da önüne geçiyor.

Kaynak: Haberler.Com / Kadın

Jenny White Portsmouth Kadın Moda Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title