Haberler

Yücel Çakmaklı'ya Esenler Vefası

Güncelleme:

Milli Sinema mücadelesinin sembol ismi Yücel Çakmaklı, "Türk Sineması'nın 100. Yılı Etkinlikleri" kapsamında Esenler'de anıldı.


Etkinlikte Yücel Çakmaklı'yı ve mücadelesini; Hülya Koçyiğit, Mesut Uçakan, Burçak Evren ve Bünyamin Yılmaz anlattı.

Milli Sinema'nın kurucusu Yücel Çakmaklı, Esenler Belediyesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Esenler Sanat Evi ile Sinefesto'nun düzenledikleri bir panel ile Esenler'de anıldı. "Türk Sineması'nın 100. Yılı Etkinlikleri" kapsamında Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen programa; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı ile çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.

UNUTULMAZ FİLMLERİN AFİŞLERİ SERGİLENDİ

Panel öncesinde Kültür ve Sanat Merkezi'nde "100 Yılın Unutulmazları Film Afişleri Sergisi"nin açılışı yapıldı. Türk sinemasına damga vuran 100 filmin afişlerinin yer aldığı serginin açılış kurdelesini, ünlü oyuncu Hülya Koçyiğit, Yönetmen Mesut Uçakan, Sinema Tarihçisi Burçak Evren ve TV Programcısı Bünyamin Yılmaz ve Sinefesto.com Yayın Yönetmeni Abdulhamit Güler yaptı. Sanatçı Hülya Koçyiğit, kendi rol aldığı filmlerin afişlerinin de bulunduğu sergiyi gezdikten sonra hayranlarıyla fotoğraf çektirdi. Sergi, sinemaseverleri kimi zaman çocukluk günlerine kimi zaman ise yakın zamanın filmlerine götürdü. "100 Yılın Unutulmazları Film Afişleri Sergisi" 15 Aralık Pazartesi gününe kadar Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde sanatseverlerin ziyaretine ücretsiz olarak açık kalacak.
Sergi gezisinin ardından "Türkiye'nin Milli Sinema Mücadelesi: Yücel Çakmaklı" paneline geçildi. Panele; Türk sinemasının önde gelen isimlerinden ünlü oyuncu Hülya Koçyiğit, Yönetmen Mesut Uçakan, Sinema Tarihçisi Burçak Evren ve TV Programcısı Bünyamin Yılmaz'ın konuşmacı olarak katıldı.
KÜLTÜR HAMLELERİ ARTACAK
Panel öncesi bir konuşma yapan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu sözlerine, "Bir şehrin şehir olabilmesi ne kadar süredir kültür - sanat tükettiğiyle alakalıdır" diyerek başladı. "Şehrin imarı önce insanın imarı ile gerçekleşir" diyen Göksu, "Esenler'de kültür sanat adına birçok ilki gerçekleştirdik. Bundan böyle de Esenler'de kültür sanat hamlelerimiz daha da artacak" şeklinde konuştu. Göksu'nun konuşmasından sonra Çakmaklı'nın hayatını anlatan sinevizyon gösterimine geçildi.

7 DÜVELE BAŞKALDIRI

Panelde ilk konuşmayı Yönetmen Mesut Uçakan yaptı. Yücel Çakmaklı'nın film yaptığı dönemde hiçbir yönetmenin söyleyemediklerini söylediğini belirten Uçakan, "O söylenemeyenlerin neler olduğuna bakıldığı zaman bu toplumu 3 asırdır mahvetmeye çalışan 7 düvele karşı bir başkaldırı olduğunu göreceksiniz" dedi.

SİNEMAYA İNANCI GETİRDİ

" Yücel Çakmaklı : Milli Sinemanın Kurucusu" kitabının yazarı, sinema tarihçisi Burçak Evren de Yücel Çakmaklı ile ilgili araştırmalarını ve O'nun milli sinema mücadelesini anlattı. Evren, "Yücel Çakmaklı'ya kadar sinemamızda dini istismar eden şeyler ve erotik sahneler vardı. Yücel Bey ilk defa sinemamıza inancı getirdi. İnançla ve manevi
duygularla film yapılacağını gösterdi" diye konuştu.

DEDESİNİN EDEBİNİ AKTARDI

TV Programcısı Bünyamin Yılmaz da, Yücel Çakmaklı'nın son dönemlerinden bahsetti. "Yücel ağabey bizim dedemiz gibiydi" diyen Yılmaz, "O bizim dedemiz, biz de O'nun haylaz torunlarıydık. Onunla yeni bir dünyaya gidiyorduk. O, dedesinden aldığı edebi sinemaya taşıdı. Geleceğin sinemasında Yücel Çakmak'ın ismini daha da çok yayacağız" şeklinde konuştu.

KOÇYİĞİT ANILARINI PAYLAŞTI

Yücel Çakmaklı ile "Zehra" ve "Diriliş" filmlerinde birlikte çalışan oyuncu Hülya Koçyiğit panelde Çakmaklı ile ilgili anılarını sinemaseverler ile paylaştı. Yücel Çakmaklı'nın Türk sinemasındaki yerinin önemine değinen Koçyiğit, "Yücel Çakmaklı verdiği sinema ürünleriyle halkın üzerinde bir iz bırakmış sanatçıdır. O, bizi birleştiren noktayı buldu. O'nun filmlerini yaşatmak sizlerin görevi" dedi.

DİRİLİŞ'İ İZLEMELERİNİ TAVSİYE ETTİ

Kendisinin de rol aldığı Yücel Çakmaklı'nın "Diriliş" filmini izlemelerini gençlere tavsiye eden Koçyiğit, "Diriliş filmi bugün gençliğin özenle izlemesini arzu ettiğim bir filmdir. Çünkü bugün çok daha can yakıcı şekilde gençliğimizin ne yazık ki uyuşturucuyla çok yakından ilgilendiğini görüyoruz. Büyük acılar yaşanıyor ve Diriliş filmi böyle bir bağlılığın tekrardan hayata sarılmasının en büyük nedeninin ailesinden gördüğü sevgi, destek, sabır ve güven olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

Programın sonunda Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, katılımcılara ESEV öğrencilerinin yaptığı ebru tablolarını hediye etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yücel Çakmaklı Hülya Koçyiğit Esenler Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title