Haberler

YSK'ya Örtülü Ödenek Uyarısı: Başbakan Seçime Kullanabilir

Güncelleme:

CHP'li vekil Aksünger, Başbakanın yıllık 1.5 milyarı bulan örtülü ödenek bütçesini seçim çalışması için kullanabileceğini belirterek YSK'yı uyardı.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Başbakanın yıllık 1.5 milyarı bulan örtülü ödenek bütçesini seçim çalışması için kullanabileceğini belirterek YSK'yı uyardı.
Aksünger, "Başbakan seçimler için istifa etmeyecek ve her türlü kamu gücünü kullanacak. Buna rağmen YSK örtülü ödenek harcamaları noktasında çözüm üretmediği takdirde, seçim daha da şaibeli hale gelecektir" dedi.

"BAŞBAKAN'IN ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİ KULLANMASI ENGELLENMELİ"

İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, YSK'nın, Cumhurbaşkanı adayı olan Erdoğan'ın istifa etmesi gerekmez yönünde görüş bildirmesi üzerine "Başbakanlık'ta düz bir memur iseniz, seçim kampanyasında kamunun imkânlarını kullanmamanız için görevden istifanız gerekiyor. Fakat örtülü ödenek bütçesinden 1.5 milyar TL'ye yakın harcama yetkisine sahip Başbakanın istifası gerekmiyor. Bu durumda, Erdoğan'ın seçim gününe kadar görevini sürdürmesi, eşit şartlarda seçime katılma ilkesine aykırıdır" dedi. Başbakanın örtülü ödenek bütçesini seçim kampanyasında kullanma olasılığına dikkat çeken Erdal Aksünger "Başbakan, Ekonomi Bakanı ile imzaladığı bir kaç belgeyle yasallaşan ve nereye harcandığını kimsenin bilmediği örtülü ödenek bütçesini, direkt veya dolaylı olarak seçim çalışması için kullanması halinde, YSK bunu nasıl denetleyecek?" diye sordu.

"ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİN KULLANILMASI SEÇİMİ DAHA DA ŞAİBELİ HALE GETİRİR"

5018 sayılı Kanunun 24. Maddesi Örtülü Ödenek tarifinde "Kişisel çıkar, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamaz" şeklinde belirtilmesine rağmen bunun fiili olarak aşılabileceğini söyleyen Erdal Aksünger, eski başbakanlardan Tansu Çiller'i örnek gösterdi. Aksünger "Çiller'in örtülü ödenek harcamalarını hatırlayın. Siyasi menfaatleri adına Selçuk Parsadan'a örtülü ödenekten para verdiği ama sonradan dolandırıldığı ortaya çıkmıştı. Yine aynı dönem, PKK ile mücadele ediliyor denilerek, silahlı çetelere ve bazı aşiretlere para aktarıldığı yıllarca tartışma konusu olmuştu. Şu an Tayyip Erdoğan'ın harcamaları Tansu Çiller'i bile mumla aratıyor. Başbakanın, Suriye ve Irak'ta ki bazı cihatçı guruplara, rejim muhaliflerine örtülü ödenekten para aktardığını dünya da bilmeyen kalmadı. Örtülü ödenek harcamaları AKP'nin ilk dönemiyle kıyaslandığında nerdeyse 20 kat artmış durumda. Başbakan örtülü ödenekten kimseye hesap vermeden bazen aylık 200 - 300 milyon TL'ye yakın harcama yapıyor. Bu paranın çeşitli yöntemlerle aşiret, cemaat, vakıf ve derneklere dağıtılması, seçimin kaderini etkiler. YSK'nın bunu bilmesi, bilse de yasal olarak önleyebilmesi mümkün değil. Çünkü bilen de bu "para şuraya harcandı" derse suçlu durumuna düşüyor ve Başbakan tarafından mahkemeye verilebiliyor. Görünen o ki Başbakan seçimler için istifa etmeyecek ve her türlü kamu gücünü kullanacak. Buna rağmen YSK örtülü ödenek harcamaları noktasında çözüm üretmediği takdirde, seçim daha da şaibeli hale gelecektir" dedi.

AKP YILLIK ÖRTÜLÜ ÖDENEK HARCAMALARI

Aksünger, örtülü ödeneğe ilişkin, "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda tarif edilmiş ödenektir. 5018 sayılı Kanunun 24. maddesi uyarınca; ilgili yasa maddesinde kamu faydası ve ülke bekası adına yapılan kapalı savunma ( gizli savunma ) ve kapalı istihbarat ( gizli istihbarat ) hizmeti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin itibarı, yüksek menfaati, güvenliği, üst düzey sosyal, siyasi ve kültürel vaziyetler gibi durumların gerektirdiği hallerde hükümet ve bağlı birimleri tarafından harcanmak üzere başbakanlık bütçesi dâhilinde ayrılan ödeneğe denir. Örtülü ödenek, bu amaçlar dışında ve başbakanın ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamaz" açıklamasında bulunarak, AKP dönemi yıllık örtülü ödenek harcamalarına ilişkin şu bilgilere yer verdi:

2012 - 1.2 milyar TL

2011 - 951.2 milyon TL

2010 - 706.1 milyon TL

2009 - 634.4 milyon TL

2008 - 510.8 milyon TL

2007 - 436.5 milyon TL

2006 - 327.4 milyon TL

2005 - 156 milyon TL

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Tansu Çiller İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500

Yorumlar (7)

alara:

yav bu ne telaş chp kaybettiğine inanmış bahane uydurmaya başlamış bile, bekleyin helebir seçim bitsin

5
30
yanıtYanıtla
İDEAgerekliyorum@hotmail.com:

1 Katrilyonu aşan (bak trilyon değil haaa trilyonun bin katı) örtülü ödenek harcamasının hesabı sorulamıyor.Sayıştay raporları da yalan oldu.Adam senin benim vergimi gömüyor bir yerlere.Elbette hesabı sorulmalı.Devletin örtülü,derin işi olmamalı.

yanıt0
yanıt0
KÖYLÜ:

CHP KAPATILSA IYI OLUR CÜNKÜ VATANDASA FAYDASI YOK ZARARDAN BASKA.

2
26
yanıtYanıtla
sonmez:

bunu halk biliyorda burokratlar bilmezlikden geliyor cunku ulke diktatorlukden daha beter yonetiliyor sesini cikarsan ya vatan hayini ya hukumeti yikmaya calisan terorust sonzamanlarin modasi oldu

21
3
yanıtYanıtla
BENCE:

1,2 Katrilyooon.Breh breh.Adam senede marmarayın üçte biri,üçüncü köprünün dörtte biri kadar parayı buharlaştırmış.Hesabı da sorulamıyor.Merak ettim şimdi.Bizim vergileri kimler yiyor acaba.Hiç şikayet etmeyin benzin neden pahalı,elektrik çok geliyor,asgari ücretle geçinemiyoruz falan diye.

16
1
yanıtYanıtla
yorumcu x:

Neden istifa etmiyor apaçık belli,bütün seçim için yapılacak masraflarö.ödenekten karşılanacak,uçakla heryere gidecek makam arabalarını kullanacak hepsi rte için fırsat ,bunu elden kaçırmak istemiyor hala kendisini başbakan gibigörüp ailecek hertürlü kamu gücünü kullanacak !!!! YSK bu duruma neden müdahele etmiyor, memleket soyuldu !!! Onlardamı uyuyor ????

7
0
yanıtYanıtla
leyla:

siz chp olarak devlet adabından bi haber olduğunuz için. siz olsanız kullanırdınız geçmişte anasını ağlattınız bu devletin hazinesinin halkın anasını ağlattınız siz chp olarak il başkanlarınız vali yerine konuştunuz siz kimsiniz be artık devlet için sadece fitne fesat yayan bir zümresiniz

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title