Haberler

Yrd. Doç. Dr. Önal: "En Yaygın Borçlanma Tarımda"

Yrd. Doç. Dr. Nevzat Evrim Önal, sektörel kredilerde en yaygın borçlanmanın tarımda yaşandığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Nevzat Evrim Önal, sektörel kredilerde en yaygın borçlanmanın tarımda yaşandığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Nevzat Evrim Önal, öldürülüşünün 38. yılında Akın Özdemir anısına düzenlenen "Toplumcu Gözle Tarım Reformu" konferansta, Türkiye çapında işletmelerin borçlarını gösteren sektörel kredilerde en yaygın borçlanmanın tarımda yaşandığını ve tarım sektörünün toplam sektörel kredilerin yaklaşık yüzde 10'unu (692 milyar liranın 68 milyarını) aldığını kaydetti. Tarımın gayrisafi yurtiçi hasıladaki payının da ortalama yüzde 9 civarında olduğunu vurgulayan Önal, "Bu pay normal görünüyor. Ne var ki, diğer sektörlerden farklı olarak tarımda küçük işletmecilik yaygın olduğu için bu borç, büyük ölçüde çiftçi ailelerinin ticari borcu olarak verilmiş durumda. Türkiye tarımında yaklaşık üç milyon aile işletmesi bulunuyor, dolayısıyla 68 milyarlık sektörel kredi ortalamaya vurulduğunda aile başına 20 bin liralık bir borç yükü anlamına geliyor" dedi.

Çiftçi ailelerinin toprak yetersizliği, borçluluk ve benzeri sebeplerden dolayı ticari kredi alamadıklarını ve bu ihtiyaçlarını daha yüksek faizli olan bireysel kredilerle giderdiklerini söyleyen Önal, "Kırsal kesimde tefeciliğin de halen yaygın olduğu biliniyor. Dolayısıyla derlenen veriler, çiftçilerin büyük ölçüde borçlarını ödemek ve ellerindeki geçim araçlarını kaybetmemek için çalışıyor olduklarını gösteriyor" dedi.

Piyasadaki fiyat dalgalanmalarının ana nedeninin tarım politikalarındaki liberalleşme olduğunu söyleyen Önal konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çiftçi ürün fiyatlarında büyük şirketlere ve onların emrindeki tüccarların insafına terkedildi yıllardır. Bakın bir, iki örnekle somutlayalım. 2002 yılında 1 kg mısır ile 0,20 lt mazot alabilen çiftçi 2015 yılında 0,17 lt mazot alabildi. 2002 yılında 1 kg pamuk ile 0,73 lt mazot alabilen çiftçi 2015 yılında 0,33 lt mazot alabildi. Benzer durum birçok ürün geçerli."

Konferans öncesi konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir ise tarımı büyük şirketlerin kontrolüne geçirmek için yıllardır uygulanan bu politikalar karşısında üretimden kopan köylülerin kent varoşlarını oluşturduğunu ifade etti.

Konferansa katılan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise Türkiye'nin problemlerine bakıldığında son 30 yılda çok değişen bir şey olmadığının görüleceğini söyledi. Tümer, "Günlük anlamsız tartışmalardan uzaklaşıp daha üst pencerelerden bakmamız gerekiyor. Her an değişen gündem, konularla iç içe yaşıyoruz. Hepimize düşen görev, el ele, yürek yüreğe vererek sorunların üstesinden gelebilmeye çalışmaktır. Birbirimizi yaralamadan, içinde bulunduğumuz durumu hep birlikte, aydınlık Türkiye'nin devamı için mücadele vermeliyiz" şeklinde konuştu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Zülfikar İnönü Tümer Akın Özdemir Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title