Haberler

Yrd. Doç .dr. Gümüş: Her 100 Kız Çocuktan En Az 12'si Cinsel İstismara Uğruyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yusuf Yasin Gümüş, "Toplumda cinsel istismarın sıklığı ile ilgili yeterli veriler bulunmamaktadır. Mevcut çalışmalar dahilinde cinsel istismar sıklığının kızlarda yüzde 12-17 oranında erkeklerde de yüzde 5-8 oranlarında olduğu düşünülmektedir" dedi.

19 Kasım Dünya Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü nedeniyle Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 'Çocuk Cinsel İstismarı Farkındalık Sempozyumu' düzenlendi.

Sempozyumda sunum yapan OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yusuf Yasin Gümüş, çocuk istismarını tanımı, istismarın çocuk üzerindeki kısa ve uzun dönemdeki etkilerini anlattı. Çocuk istismarının, pasif istismar ihmal, fiziksel istismar, duygusal istismar ve cinsel istismar olarak başlıca dörde ayrıldığını belirten Yrd.Doç.Dr. Gümüş, "Çocuğun cinsel istismarı, cinsel haz almaK için çocuğu kullanmak ya da bir başkasının çocuğu bu amaçla kullanmasına izin vermektir. Cinsel istismar sıklığına baktığımızda da Türkiye'de son yıllarda cinsel istismar ile ilgili yapılan çalışmalar artmasına rağmen henüz toplumda cinsel istismarın sıklığı ile ilgili yeterli veriler bulunmamaktadır. Mevcut çalışmalar dahilinde cinsel istismar sıklığının kızlarda yüzde 12-17 oranında erkeklerde de yüzde 5-8 oranlarında olduğu düşünülmektedir. Amerika'da yapılan çalışmalarda cinsel istismar sıklığının kız çocuklarında yüzde 10-34, erkek çocuklarda da yüzde 3-18 aralığında olduğu bildirilmiştir. İstanbul'da lisede okuyan kızlarda yapılan bir çalışmada cinsel istismar sıklığı yüzde 13.4 bulunmuş. Yüzde 11.3'nün cinsel bölgelerinin ellenmesi, yüzde 4.9'nun da cinsel ilişkiye zorlanma şeklinde olduğu bildirilmiş" dedi.

Cinsiyete göre dağılımına bakıldığında kızların daha fazla tehlike altında olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr. Gümüş, "Kızlarda 3-4 kat daha fazla cinsel istismar görülmekte. Yaşlara göre dağılımına baktığımızda yüzde 40'ı 0-7 yaş arasında, yüzde 25'i 8-11 yaş arasında ve yüzde 35'i de 12 yaş ve üstünde görüldüğü tespit edilmiş. En büyük risk grubunun 6-10 yaş arasındaki çocuklar oluşturmakta. Mevcut cinsel istismar vakalarının yalnızca yüzde 15'nin adli bildirimlerde bulunulduğu düşünülmekte. Aslında oranlara baktığımızda bunlar sadece buz dağının görülen kısmını oluşturmakta. Bu istismarların yaklaşık yarısında yineleyici cinsel istismar bulunmaktadır" diye konuştu.

Yrd.Doç.Dr. Gümüş, istismarcıların yüzde 90-96 oranlarında erkeklerden oluştuğunu söyleyerek, "Yüzde 60-80'i çocuğu tanıyan biri ve yüzde 10-20'sini ise aile bireyleri oluşturmakta. Dünya ve Türkiye arasında istismarcı tipleri biraz daha farklı özellikler taşımakta. Dünyada biraz daha yaş oranları yüksekken Türkiye'deki istismarcı profilinin yaş oranları biraz daha 30 yaş altında ve genellikle bekar erkeklerden oluşmaktadır" dedi. - Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Gümüş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title