Haberler

Yozgatlı Çiftçiler Toplama Makinesi İstiyor

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta bazı tarım alanlarının taşlı olması verimi düşürüyor.

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat'ta bazı tarım alanlarının taşlı olması verimi düşürüyor.

Yozgat'ta tarlaların taşlı olmasından dolayı ekim ve hasat dönemlerinde büyük zorluk yaşayan çiftçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden taş toplama makinesi almalarını istiyor. Yozgat'ın bazı ilçelerinde taş toplama makinesi olmasına rağmen il merkezinde bulunmadığını belirten çiftçiler il merkezinde de olması için yetkililerden yardım istiyor. Murat Metin, isimli çiftçi tarlasında bulunan taşları beden gücü ile temizlemenin mümkün olmadığını bu yüzden taş toplama makinesinin olması gerektiğini söyledi. Metin, "Bütün köylerde arazilerin bazı kısımları taşlı, bu arazileri sürerken, ekerken, hasat yaparken zorlanıyoruz ve büyük kayıplar yaşıyoruz. Yozgat'ın Çayıralan ve Çandır Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü aldıkları taş toplama makinesini çiftçinin hizmetine sunarken, il merkezinde olmaması biz çiftçileri sıkıntıya sokuyor" dedi.

Taşlı tarlaları ekime hazırlarken büyük sıkıntı yaşadıkların dile getiren Metin, "Tarlayı ekime hazırlarken alet ve ekipmanlarımız kırılıyor ve büyük zarar görüyor. Bu da hem maddi kayıplara hem de zaman kabına neden oluyor. Ayrıca çok fazla taş olması ve ekimin sağlıklı yapılamaması ekonomik anlamda bize ve ülkemize zarar veriyor. Bu sebeple Gıda Tarım ve Hayvancılık Yozgat İl Müdürlüğünden çiftçilerin kullanması için bir taş toplama makinesi almasını istiyoruz. Bu makine alınırsa Yozgat'taki bütün çiftçiler bu makineden yararlanmış olur" diye konuştu.

Bir başka çiftçi Hasan İnan'da taş toplama makinesine pek çok çiftçinin ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak,"Köyümüzde bazı arazilerimizde çok fazla taş var. Bizler zaman zaman tarlamızdaki taşları temizlemeye çalışıyoruz fakat yeterli olmuyor. Maddi açıdan durumumuz iyi olmadığı için adam tutup temizletmeye kalksak tarladan alacağımız kazancın iki katı işçi parası ödememiz gerekiyor. Bu yüzden makine daha avantajlı devlet yetkililerimiz bize bu kolaylığı sağlarsa bu büyük sıkıntıdan kurtulmuş oluruz" şeklinde konuştu.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, son günlerde çiftçilerden kurumlarına taş toplama makinesine yönelik yoğun taleplerin geldiğini belirtti. Özdemir, "Bizde bu konuyu gündemimize aldık. Bu konuyu sayın valimize ileteceğiz. Sayın valimizin bölgemizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi yönelik çok büyük destek ve katkıları oluyor. Taş toplama makinesi de inşallah 2015 yılı bütçesine dahil edilerek çiftçimizin bu yöndeki mağduriyetinin giderileceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Yozgat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title