Haberler

Yozgat'ta Sütler Daha İyi Değerlendirilecek

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden birisi olmasına karşın hayvansal üretim açısından çok gerilerde bulunan Yozgat’ta süt üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalara hız verildi.

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden birisi olmasına karşın hayvansal üretim açısından çok gerilerde bulunan Yozgat'ta süt üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalara hız verildi.

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, süt üretimini teşvik etmek amacıyla, süt toplama merkezleri oluşturuyor. Yozgat'ta Süt üretiminin artırılabilmesi için pazar sorununun da ortadan kalkması gerektiğini bildiren Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, birlik olarak bir taraftan süt sığırcılığını geliştirmek üzere projeler üretirken, diğer taraftan da üretilen hayvansal ürünlere pazar oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Selvi Yozgat'ta 260 bin civarında büyükbaş, 350 bin civarında da küçükbaş besi hayvanının bulunduğu ifade ederek, "Çiftçimiz ürettiği sütü yeterince değerlendiremiyor. Bazı çiftçilerimiz kendi sütü kendi ihtiyacında kullanırken, bazıları yine kendi imkanları ile satmaya çalışıyor. Biz çitçimizin ürettiği sütü daha iyi değerlendirmesi için köylerimize süt toplama tankları yerleştiriyoruz" dedi.

Daha fazla süt toplamak için ilçelerde kurulan süt birlikleri dışında kendilerinin de birlik olarak belirli merkezlerde süt toplama merkezleri oluşturduklarını ifade eden Selvi, "Yozgat merkeze bağlı 8 yerde kurulu bulanan süt toplama tanklarının sayısının artırıyoruz. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün de desteği ile 15 süt tankı daha aldık. Bunları 300 kilo günlük süt teslim edebilen yerleşim birimlerine tahsis ediyoruz. Bugün günlük olarak topladığımız 10 ton sütün miktarını 50 tona daha sonrasında da 100 tona çıkartmak istiyoruz. Yozgat'ta bu potansiyel var. Ancak besicilerimiz pazar sorunu nedeniyle süt üretiminden kaçınıyor. Sadece kendi ihtiyacı kadarını üretiyor. Öncelikle pazar sorununu ortadan kaldırabilmek için birlikler kurduruyoruz. Bizde süt sığırcılığının geliştirilmesine destek veriyoruz. Besicilik için, hayvansal üretim için Yozgat oldukça elverişli bir bölgedir. Amacımız daha fazla süt üretip çiftçimizin daha fazla gelir elde etmesini sağlamaktır" diye konuştu. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Yozgat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title