Haberler

Yozgat'ta 8 Çiftçiye 40 Gebe Damızlık Düve Dağıtıldı

Güncelleme:

Yozgat'ta tarım ve hayvancılık sektöründe çiftçinin gelir düzeyini artırmaya yönelik hazırlanan projelere bir yenisi eklendi.

Yozgat'ta tarım ve hayvancılık sektöründe çiftçinin gelir düzeyini artırmaya yönelik hazırlanan projelere bir yenisi eklendi. 'Damızlık sığır yetiştiriciliği' projesi kapsamında 8 çiftçiye 40 gebe damızlık düve dağıtıIırken, yeni dağıtımlar için başvuruların devam ettiği belirtildi.

Çalışan nüfusunun yüzde 73'ünün geçimin tarım ve hayvancılıktan temin ettiği Yozgat'ta tarım ve hayvancılık alanında yaşanılan gerilemenin durdurulup, çiftçinin ekonomik anlamda da güçlendirilmesi amacıyla Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Bankası ile ortaklaşa proje hazırladı. Yozgat'ta damızlık sığır yetiştiriciliği ile birlikte kültür ırkını geliştirip, süt verimini artırmaya yönelik projeyle, ekonomik gücü yetersiz çiftçilerin damızlık hayvan sahibi yapılması hedeflendi. Bu doğrultuda Yozgat'ta başvuruları sonucunda belirlenen 8 çiftçiye 40 gebe düve verildi.

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, proje kapsamında 8 aileye dağıtımı yapılan gebe düvelerin sütünü birlik olarak kendilerinin alacaklarını, çiftçilere ayda yaklaşık bin 500 lira gelir sağlanacağını, gebe düvelerin ödeme planının çok cazip şartlarda gerçekleşeceğini söyledi. Hayvan yetiştiricilerinin üstün verimli hayvan yetiştirip, işletmelerin kazançlı ve verimli hale getirilmesini istediklerini belirten Selvi, "Çiftçimiz hayvancılık yapıyor ancak, babadan, dededen gördükleri şekilde hayvancılık yapıyor. Ahırlarda verimi düşük hayvan ırkını besliyor ve yeterince et ve süt alamıyor. Biz amacımız ve hedefimiz, hayvancılıkla uğraşan üreticimizin, daha gelişmiş ırkları beslemeleri ve daha fazla süt almalarını istiyoruz. Yerli ırk büyükbaş hayvanlardan günde 5-10 kilo süt alınırken, bizim verdiğimiz hayvanlardan 40 kiloya kadar süt alınabilmektedir. Bu da çiftçimizin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacaktır. Bu projeden yaralanmak isteyen çiftçilerimizin birlik üyesi olmaları gerekmektedir. Hayvanların birlik kaynaklarından sağlanması nedeniyle Banka Sözleşmesine bağlı kalındığı sürece damızlık düveler için sağlanan krediye 18 ay faiz uygulanmazken, 18 aydan sonraki 3,5 yıllık sürede ise faiz oranı yüzde 6 olarak belirlenmiştir. Projenin uygulama süresi 5 yıldır" diye konuştu.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir ise, hayvancılık potansiyeli bakımından Yozgat'ın Türkiye'de ilk 20 il arasında bulunduğuna dikkat çekerek, "'İlimizde mevcut yaklaşık 280 bin büyükbaş hayvanın yüzde 50'si kültür ırkına sahiptir. Önümüzdeki yıllarda yapılacak suni tohumlama çalışmaları ile bu oranı yüzde 70 seviyesine çıkarmayı planlıyoruz. Böylelikle süt ve et veriminde de artışın gerçekleşmesi sağlanacaktır. Uygulanan bu proje ile hem yetiştiricilerin ekonomik anlamda kalkınması sağlanacak, ham de hayvanların verimlerinin yükselmesi gerçekleşecektir. İl Müdürlüğümüzce Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi Ekonomik Yatırımlar Programından Bakanlığımıza sunulan ve kabul edilen 17 Ekonomik Yatırım Projesi de ilimiz tarımına önemli katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ziraat Bankası Yozgat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title