Haberler

Yörükler Kahramanmaraş'ta Yerleşik Hayata Geçti

Güncelleme:

Türkiye'nin çeşitli kentlerinde göçebe hayatı yaşayan Yörükler, Kahramanmaraş'ta yerleşik hayata geçti.

İZZET MAZI - Türkiye'nin çeşitli kentlerinde göçebe hayatı yaşayan Yörükler, Kahramanmaraş'ta yerleşik hayata geçti.

Uzun yıllar Konya, Kayseri, Adana, Gaziantep, Osmaniye, Hatay, Antalya, Karaman ve Kahramanmaraş'ta konargöçer yaşamlarını sürdüren Yörükler için cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimatla Türkoğlu ilçesinde inşaatına başlanan evlerin yapımı tamamlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresince (TOKİ) yapımı tamamlanan konutlar, 111 aileye teslimi edildi. Çalışma kapsamında evlerinin yanında arazi şartları müsait olan bazı Yörüklere de başına 15 dönüm arazi verildi. Hak sahiplerine, yaklaşık 60 bin liraya malolan iki katlı ev için 5 yıl ödemesiz, 20 yıl vadeli ve faizsiz ödeme imkanı sunuldu.

Yazın yaylalarda, kışın sahil kesimlerinde yaşayan ve geçimlerini hayvancılıkla sağlayan Yörükler, hükümetin kendilerine verdiği imkan sayesinde yerleşik hayata geçmenin mutluluğunu yaşıyor.

"Başbakan Erdoğan'ın desteğiyle hayatımız değişti"

Kahramanmaraş Yörük Aileleri Derneği Başkanı Ökkeş Baz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörüklerin, hükümetin sağladığı olanakla rahata kavuştuğunu söyledi.

Geçmişte zor bir yaşam sürdüklerini anlatan Baz, "Örneğin ben bir yılda 5 ayrı okulda eğitim gördüm. Artık çocuklarımız hükümetimizin sağladığı imkanlar sayesinde evin önünden servislerle alınıyor" dedi.

Devletten ilk olarak 1987'de resmi olarak arazi ve ev talebinde bulunduklarını aktaran Baz, şunları kaydetti:

"1995'te hak sahibi olduk ancak 2005'e kadar bir gelişme olmadı. Başbakan Erdoğan'ın yol açılışı için geldiği Kahramanmaraş'ta derdimizi anlattık. Kendisinin talimatıyla çalışma başlatıldı. Şimdi evlerimize taşındık. Çok mutluyuz. Başbakan Erdoğan'ın desteğiyle hayatımız değişti."

Hayatlarındaki ilk tapu

Yörük çocuklarının düzenli eğitim aldığını vurgulayan Baz, işsizlik sıkıntılarının da azaldığını dile getirdi.

Yeni konutlarda duygusal anlar yaşadıklarını belirten Baz, "Artık tapularımızı da aldık. Bu bizim hayattaki ilk tapumuz. Yerleşik hayata geçsek de adetlerimizi devam ettirmeye çalışıyoruz ancak kültürümüz bitme noktasına geldi. Toros Dağları'na sığmayan Yörükler şimdi bir vadiye yerleşti" diye konuştu.

Evlerden birine yerleşen 110 yaşındaki Elife Otlu da hayatında ilk kez tapu almanın sevinci yaşadığını belirtti.

Meliha Kuş ise yaşamları boyunca hep çalıştıklarını, şimdi ise her şeyin teknoloji sayesinde kolaylaştığını söyledi. - Kahramanmaraş

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Kahramanmaraş Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title