Haberler

Yörükler Antik Yolda Turizm İçin Yürüdü

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde, turizmi çeşitlendirmek, alternatif turizme dikkat çekmek amacıyla 2 bin yıl önce Likyalıların kente su getirmek için kullandığı Likya Yolu'nda yapılan 'Antik Su Yolu Yürüyüşü'ne geleneksel kıyafetleriyle katılan Yörükler, renkli görüntüler oluşturdu.

Deniz, güneş ve kum üçlemesi denilince akla gelen Kaş'ta, tarihi zenginliklere, eşsiz doğa dikkat çekmek, turizmi 12 aya yaymak ve alternatif turizme ilgiyi arttırmak amacıyla düzenlenen Antik Su Yolu Yürüyüşü', Bodamya Köyü Delik Kemer mevkiinde başladı. Yürüyüşe Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, İlçe Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Aydın, kapatılan Kalkan Belde Belediyesi eski başkanı Ömer Saim Karakurt, Patara Mahallesi Muhtarı Arif Otlu, çok sayıda turist katıldı. Etkinliğe Batı Toroslar Yürük Derneği ve Dalaman Yörük Obaları Derneği üyeleri, Yörük kıyafetleriyle katıldı. Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı yürüyüşe, deve, at ve eşek sırtında katılan Yörük kızları, renkli kıyafetleri ve ellerindeki antika silahlarıyla dikkati çekti.

YÖRÜKLER TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLDU

Delik Kemer mevkiinde davul ve zurnaların çalmasıyla başlayan yürüyüşte, önce Yörük göçü canlandırıldı. En önde bir koyun sürüsüyle yola çıkan Yörükler, at, deve ve eşeklerle yaylaya doğru yola çıktı. Hayvanları, farklı ve parlak desenli yöresel kıyafetleriyle turistlerin ilgi odağı olan Yörükler, yaptıklarını gösteri ve etkinliklerle yerli ve yabancı katılımcılara kültürlerini tanıttı. Teke yöresi oyunlarını oynayan Yörükler, gelin almayı da canlandırdı. 13 kilometrelik parkurun 8'inci kilometresinde mola veren grup, burada hazırladıkları yemekleri yedi.

KORE GAZİSİ ŞİİR OKUDU

Mola sırasında yürüyüşü katılan Kore gazisi Ali Rıza Çörük, Atatürk'le ilgili şiirler okudu. Yemeğin ardından grup, yeşil ve mavinin buluştuğu eşsiz Likya Yolu'nda Patara Antik Kenti'nin içinden tarihi bir yolculuk yaparak Patara'ya ulaştı. Patara Meydanı'nda Yörükler halk oyunları sunarken, yerel sanatçılar da türkü ve şarkılarıyla etkinliğe renk kattı.

TARİH VE DOĞA TURİZME DAHİL EDİLMELİ

Yürüyüşü organize eden turizmci Muzaffer Otlu, amaçlarının alternatif turizme dikkat çekmek ve tatilcileri bu alana yönlendirmek olduğunu söyledi. Yaklaşık 2 bin yıl önce Bodamya Köyü'nden Patara'ya su getirilen yolda yürüdüklerini anlatan Otlu, "Amaç sadece alternatif turizm değil. Bölgede yaşayan insanlar Yörük. Yörüklüğümüzü, kılığımızı, kıyafetimizi, örf ve adetlerimizi gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Etkinlikte, kültürümüzü de tanıtma imkanı bulduk" dedi. Turizm sezonunun öne almak ve uzatmak için alternatif turizmin önemine de vurgu yapan Otlu, "Deniz, kum ve güneş üçlemesi bir dönemi kapsıyor. Antalya'da deniz ve güneş dışında çok geniş bir tarihi miras, eşsiz bir doğa var. Bunları da turizme dahil ederek turist getirmeliyiz" diye konuştu.

İNGİLİZ TURİST HAYRAN KALDI

Yürüyüşe katılan İngiliz Olly Arber ise Türkiye'ye ilk kez geldiğini belirterek, "Bugün, farklı bir mutluluk yaşadım. Yüzlerce yıl öncesinin kültürünü, geleneklerini yaşadık. Büyük bir kalabalık birlikte eğlendi, birlikte yemek yedi. Çok güzel bir gelenek, gelecek yıl da bu yürüyüşe mutlaka katılacağım" dedi.

TATİL PROGRAMINI YÜRÜYÜŞE GÖRE AYARLAYACAK

Hollandalı Sophie von Berger de "Türkiye'ye ve Patara'ya ilk kez geldim. Yürüyüş çok ilginçti. Kadınlar, erkekler bir arada bir geleneği yaşattı. Bana çok ilginç geldi. Gelecek yıl tatilimi ona göre ayarlayıp, bu yürüyüşe yine katılacağım" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Antalya Likya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title