Haberler

Yöresel Sarı Yazmalı Hes Duruşması

Kastamonu'nun Cide İlçesi Loç Vadisi'nde yapılan hidroelektrik santraline karşı çıkan yöre halkının ÇED raporunun iptali için Kastamonu İdare Mahkemesi'ne açtığı davanın duruşması yapıldı.

Kastamonu'nun Cide İlçesi Loç Vadisi'nde yapılan hidroelektrik santraline karşı çıkan yöre halkının ÇED raporunun iptali için Kastamonu İdare Mahkemesi'ne açtığı davanın duruşması yapıldı. HES karşıtı eylemlerin sembolü yöresel sarı yazmalarla duruşmaya gelen yöre sakinleri tepkilerini dile getirdi.

Cide'nin Hamitli, Çamdibi, Şenköy ile Karakadı Köyü'nün bulunduğu Loç Vadisi'ne yapılması planlanan HES'e karşı çıkan köylülerin Kastamonu İdare Mahkemesi'ne yaptığı ÇED iptal davasının duruşması yapıldı. İlk olarak Loç Vadisi'nde oturan 233 kişi tarafından yapılan iptal başvurusu istemine yaklaşık 25 kişinin, daha sonraki süreçte dilekçelerini çektiği davanın duruşmasında, köylüler HES istemediklerini bildirdi.

Çevre Orman Bakanlığı temsilcileri, HES inşaatını yapan Orya Enerji yetkilileri ile avukatların katıldığı duruşmada köylü kadınlar yöresel 'Sarı Yazma' ile hazır bulundu. 'Hababam Sınıfı' ve Türk Edebiyatı'nın unutulmaz yazarı Rıfat Ilgaz'ın da memleketi olan, aynı isimli romanına ilham kaynağı 'Sarı Yazma', bölgede yapılan HES karşıtı eylemlerin de simgesi oldu.

Kastamonu İdare Mahkemesi'nde yaklaşık 3 saat süren duruşmada, HES karşıtı köyülerin avukatı olan Yakup Okumuşoğlu 1, 5 saat süren savunma yaptı. Okumuşoğlu, ilk olarak geçen yıl mahkeme tarafından bilirkişi olarak atanan 3 profesörün inceleme yapmak üzere Loç Vadisi'ne geldiği sırada trafik kazasında hayatlarını kaybettiğini belirterek, ölen profesörlere Allah'tan rahmet diledi. Loç Vadisi ÇED raporunun iptal edilmesi için yaptıkları başvuruya 70 sayfalık başvuru dilekçesi hazırlayan Avukat Yakup Okumuşoğlu, HES'in bölge ekosistemine zarar vereceğini belirterek, hayata geçmesi durumunda belirlenen debi oranının yüzde 10'u kadar can suyu bırakılması gerektiğini, ancak yapılan araştırmalarda bu rakamın yüzde 50 bile olsa suda yaşayan canlı yaşamın yüzde 50 oranında azalacağını iddia etti.

Suyun insan hakkı olduğu görüşünü savunan Okumuşoğlu duruşmada, Türkiye'de güneşten ve rüzgardan enerji üretilebileceğini söyledi. Loç Vadisi'nde yapılan HES'in imar planı olmadığı için durdurulduğunu anlatan Okumuşoğlu, köylülerin dayanışma içinde HES'i istemediklerini söyledi.

Duruşmada söz alan Çevre Orman Bakanlığı temsilcisi ise Loç Vadisi'nde yapılan tüm işlemlerin usul ve mevzuata uygun olduğunu iddia etti. Duruşmada HES inşaatını yapan Orya Enerji adına söz alan Genel Müdür Yardımcısı Turgut Sarıfakıoğlu ise Loç Vadisi'de yapılan raporun ilgili bakanlıklar tarafından en iyi ÇED raporu olarak seçildiğini belirterek, raporun hazırlanma sürecinde bilimsel ve sosyolojik çalışmalar yapıldığını söyledi.

HES projesi ile ilgili avukat Yakup Okumuşoğlu'nun iddialarına cevap veren Orya Enerji Genel Müdür Yardımcısı Turgut Sarıfakıoğlu, rapor hazırlanmasında ilgili bakanlıların temsilcileri DSİ, Karayolları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uzmanları ile bu teşkilatların Kastamonu temsilcilerinin de yar aldığı heyetle bölgede incelemeler yapıldığını belirterek Loç Vadisi'ndeki HES inşaatının tamamen kurallara uygun olarak yapıldığını söyledi.

Kastamonu İdare Mahkemesi'de yapılan duruşmada söz alan danışman Avukat Beril Tandoğan Günay da bilirkişi raporuna itiraz ederek, çelişkiler yer aldığını öne sürdü. Yeni bilirkişi heyeti oluşturulmasını talep eden Avukat Günay, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını ve davanın reddedilmesini talep etti. Yaklaşık 3 saat tarafları dinleyen Kastamonu İdare Mahkemesi heyeti kararını önümüzdeki günlerde açıklayacak. - Kastamonu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Brighton Manchester City maçı CANLI izle! 25 Nisan Brighton M.City maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title