Haberler

"Yoksulluğa Son Vermek İçin Ticaret Duraksamamalı"

Güncelleme:

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, dünyada yoksulluğu sona erdirmek için dünya ticaretinde duraksamalara meydan vermemek gerektiği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, dünyada yoksulluğu sona erdirmek için dünya ticaretinde duraksamalara meydan vermemek gerektiği uyarısında bulundu.

Dünya Ticaret Örgütü Kamu Forumu'nun Açılış Oturumunda bir konuşma yapan Ban,"Uluslararası ticaret çağımızın tanımlayan etkinliklerden biridir. Mal, hizmet ve fikirler hiç olmadığı kadar yer değiştiriyor" dedi ve ekledi:

"Ticaret olmadan, benim ülkem Kore, savaş moloz arasından gelişmiş bir ulus haline yükselmiş olamazdı. Ticaret olmadan, Çin yoksulluğu kesen, etkileyici bir büyüme elde edemezdi. Ne yana baksak – Endonezya, Brezilya, Avustralya, Avrupa - ticaret hızlandırılmış büyüme ve refah için bir yol sağlar. Timbuktu'dan İpek Yolu'a kadar tarih, küresel ticaretin güzergahı boyunca gelişmiştir."

Ticaret'in yeterli olmadığı ekonomilerin gelişemeyeceği ve durgunluk yaşayacağını ve ticaret duraksadığında, en savunmasız olan kesimlerin bedelini ödeyeceğini söyleyen Ban Ki-Moon, bu nedenle olabildiğince çok kişinin özellikle kadınlar, gençler ve az avantajlı grupların yararlandığı ticareti teşvik etmek gerektiğini vurguladı.

Birçok az gelişmiş ve kara ile çevrili gelişmekte olan ülkelerin tam olarak artan küresel ticaretten henüz faydalanamadığına dikkat çeken Ban Ki-Moon, Afrika'nın ve az gelişmiş ve denizlerden uzak gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomiye, ayrımcı olmayan, adil ve açık ticaret yoluyla entegre edilmesi gerektiğinisöyledi.

Ban, bu ülkelerin ekonomilerini çeşitlendirmek, daha istikrarlı ve esnek hale getirmek için ticaretin geliştirilmesinin büyük önem taşıdının altını çizdi.

Konuşmasında gelecek yıl, hükümetlerin birbiri ile bağlantılı üç taahhütü yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Ban Ki-Moon, "İlk olarak 2015 sonu Milenyum Kalkınma Hedefleri sözünü yerine getirmeli; İkincisi üye devletlerin anlamlı bir evrensel iklim değişikliği anlaşması kabul etmesi gerekiyor; üçüncüsü ise üye devletler aşırı yoksulluğu sona erdirmek ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen 2015 sonrası dönüştürücü, evrensel bir kalkınma gündemini açıklaması gerekiyor" çağrısı yaptı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dünya Ticaret Örgütü Birleşmiş Milletler Ban Ki Moon Ulus Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title