Haberler

Yok Böyle Ekmek...3 Metre Boyunda, 20 Kilo Ağırlığında Balina Ekmek İlgi Odağı Oldu

Yok böyle ekmek.

Yok böyle ekmek...3 metre boyunda, 20 kilo ağırlığında balina ekmek ilgi odağı oldu

3 metre boyunda 20 kilo ağırlığındaki balina ekmekler ilgi odağı oldu

Almak için saatini bekleyen de var fotoğraf çekilmek isteyen de

Kimi 5-6 kilo kimi özel araçla gelip hepsini alıyor

Ekmeğin üreticisi usta Murat Can :

"Fabrikada çalışan yabancılar geliyor, adam şaşırıyor görünce"

KOCAELİ - Kocaeli'nin Gölcük ilçesindeki bir fırında üretilen, boyu yaklaşık 3 metre ağırlığı ise 20 kiloyu bulan ekmekler görenleri şaşırtıyor. Ekmeği almak için saatini bekleyenlerin yanı sıra görüp şaşıranlar da fotoğraf çekiliyor.

Gölcük Çiftlik Mahallesi D-130 karayolu üzerinde bulunan 61 Vakfıkebir Ekmek Fırınında üretilen ve boyları yaklaşık 3 metreyi bulan ekmekler görenleri şaşırtıyor. Hazırlanışı ve pişmesi yaklaşık 8 saat süren ve şekli nedeniyle 'Balina Ekmek' olarak adlandırılan 15'er kiloluk ekşi mayalı ekmeklerin müşterileri ise pişme saatini sabırsızlıkla bekliyor. Günde 7-8 adet üretilen Balina ekmeklerin büyük kısmı çıktığı saatlerde tüketilirken, bayramlarda ise talep fazlası nedeniyle üretilen ekmek sayısı arttırılıyor.

Hazırlanması pişmesi 8,5 saati buluyor

Balina ekmeği kendine özel bir ürün olduğunu söyleyen ekmek ustası Murat Can, "Sabah 6'da hazırlamaya başlıyoruz. Unumuzu döküyoruz, yarım saat döndükten sonra özel ekşi mayasını, tuzunu, kıvamını ayarlıyoruz. Ondan sonra dinlenme moduna alıyoruz. 2 saat bekledikten sonra kesme kıvamına geldiği gibi kesiyoruz hamuru. Toplam pişme aşaması 8.5 saati buluyor" dedi.

"Dolapta saklanırsa 1 sene de bozulmadan yenir"

Ekmeği diğer ekmeklerden ayıran farkın sadece uzunluğu olmadığını belirten ekmek ustası Murat Can, "Bu ekmeği ötekilerden ayıran lezzeti. Ekşi mayadan yapıldığı ve daha çok fırının içinde beklediği için. 1 gün önceden tutulan ekşi mayadan kullanıldığı için. 1 hafta, 10 gün, dolapta sakladığınız zaman 1 sende de yiyebilirsiniz bu ekmeği" diye konuştu.

Yabancılar görüp şaşırıyor fotoğraf çekiliyor

Ekmeğin uzunluğu ile görenleri şaşırttığını da dile getiren Can, "Şaşıranlar oluyor. Gelip resim çekilenler oluyor. Özellikle buradaki otomobil fabrikasında çalışan yabancılar geliyor. Adam şaşırıyor görünce. Müşterilerimiz de çıkma saatlerini biliyor. Öğleden sonra bir de akşama doğru çıkıyor. Müşterileri o saatte geliyor" şeklinde konuştu.

"7-8 tane yapıyoruz ama bazen yetmiyor"

Ekmeği üretmeye başladıktan sonra talebin her geçen gün arttığını anlatan fırın sahibi Kayhan Ayaz, "Ustamız sağ olsun 2,5 yıl önce 'Böyle bir ekmek yapmak istiyorum' dedi. Biz de düşüncesine saygı gösterdik ve yapmaya başladı. Müşteriler de iyi tuttu. Güzel ve lezzetli ekmek olduğu için. Adını 'Balina Ekmeği' koyduk, bayağı büyük olduğu için. Şu anda çıkardığımız ekmek 2 metre 65 santim, ağırlığı da 15-18-20 kilo arasında değişiyor. Günde 7-8 tane civarında yapıyoruz. Bazen yetmiyor" ifadelerini kullandı.

"Kimi 5-6 kilo kimi hepsini alıyor"

Balina ekmekten almak için özel olarak il dışından gelenlerin olduğunu da ifade eden Ayaz, "İstanbul'a gidecekler, Yalova tarafından gelenler genelde bu ekmeğe düşkün. İsteyen 1 kilo, isteyen yarım kilo alıyor. 2 kilo, 5 kilo alan var. İsteyen komple alıyor, hiç belli olmuyor. Büyük pikap tarzı arabalarla gelip sırf bu ekmeği almak için 1-2 gün önceden sipariş veren oluyor. Daha sonra gelip alıyorlar. Geçen bir müşterim geldi, 5-6 kilo aldı. Nereye götüreceğini sordum. Trabzon cevabı aldım. Orada böyle ekmek olup olmadığını sorunca bana bu şekilde ve bu lezzette olmadığı söyledi" dedi.

Ekmekten alan müşteriler ise ekmeğin çıkış saatini beklediklerini söylediler. Bazı müşteriler ise ekmeğin eski zamanlarda üretilen ekmeklerin lezzetinde olduğu için tercih ettiklerini ifade ettiler.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Vakfıkebir Murat Can Gölcük Genel Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title