Haberler

YÖK: Boş Kontenjandan Dolayı Bazı Bölümler Kapanacak

Güncelleme:

YÖK Başkanı Yekta Saraç, boş kontenjandan dolayı bu yıl bazı programların sayısını düşürdüklerini söyledi. Bu bölümler arasında fizik, kimya, matematik başı çekiyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerdeki temel bilimler programlarına ilişkin bir dizi çalışma yürüttüklerini belirtti.

Yekta Saraç, boş kontenjandan dolayı bu yıl kontenjan verecekleri programların sayısını düşürdüklerini söyledi. Söz konusu bölümler arasında fizik, kimya, biyoloji ve matematik başı çekiyor.

"DAHA DÜŞÜK KONTENJAN VERİLMESİNE RAĞMEN..."

Temel bilimlerin, bilim dalları olarak öneminin yanı sıra başta mühendislik ve tıp gibi pek çok bilim dalıyla doğrudan ilişkisi nedeniyle de öneminin bulunduğuna dikkati çeken Saraç, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bu programlardaki zafiyetten ülkenin bilim hayatı, mühendislik ve sağlık alanları, Ar-Ge çalışmaları doğrudan etkilenir. 2010 yılından itibaren fizik, kimya, biyoloji ve matematik programlarına her yıl bir önceki yıl yerleşen sayısından daha düşük kontenjan verilmiş fakat bu tedbir işe yaramamış ve düşürülen kontenjana rağmen yine boş kontenjanlar oluşmuştur. Bu programlar dolmadığı için taban puan oluşmamış ve Lisans Yerleştirme Sınavları'nda baraj puanını aşan herkesin girebileceği bir hal ortaya çıkmıştır."

"YANLIŞ POLİTİKLAR İZLENDİ"

Temel bilimlere yönelik geçmişte yanlış kontenjan politikaları yürütüldüğünü söyleyen Prof. Saraç, istek doğrultusunda "Başlangıçta bilimsel özerklik gerekçesiyle isteyen her üniversitede, bu bölümlerin açılmasına izin verildiğini ve öğrenci kontenjanlarının da üniversitelerin istekleri doğrultusunda belirlendiğini" söyledi.

"ÖĞRENCİ SEÇİCİ DAVRANIYOR"

Sonraki yıllarda da bu programlar için belli oranda talep olduğunun varsayıldığını ve bu varsayım üzerinden kontenjanların üniversitelere dağıtıldığını anlatan Saraç, "Halbuki gerçek bu değil. Talep üniversitenin kimliğinden bağımsız oluşmuyor. Yani ODTÜ, İstanbul , Ege üniversitelerinde bu programlar dolarken falanca ve filanca üniversitelerde dolmuyor. Diğer bir ifade ile talep artık sadece bölüme yönelmemekte, öğrenci, 'ben fiziği ancak şu üniversitelerde olursa okumak istiyorum' diyor, yani seçici davranıyor. Yükseköğretim öğrencisinin seçici tavrının artık dikkate alınması lazım." dedi.

11'DEN AZ ÖĞRENCİYE KONTENJAN YOK!

Prof. Dr. Saraç, 2015 yılı için, 2014'te 11'den az öğrenci kaydolan devlet üniversitelerindeki programlara öğrenci kontenjanının verilmemesinin planlandığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla, devlet üniversitelerinden 22 üniversitenin biyoloji programına, 31 üniversitenin fizik programına, 36 üniversitenin kimya programına, 7 üniversitenin matematik programına öğrenci kontenjanı verilmeyecek. Geçen sene öğrenci kontenjanı verilen bu programların sayısı 241 iken, bu sene bu sayıyı 145'e düşürdük. Vakıf üniversiteleri bu alanlara zaten rağbet etmiyor. Geçen sene toplam 15 program sayısını kendileri 11'e düşürdü. Temel bilimler programı bulunan vakıf üniversitesi sayısı ise 10. Bilkent, Koç ve Yeditepe'den başka matematik alanının dışında programı bulunan vakıf üniversitesi de yok. Yanlış kontenjan politikası bu programlarla ilgili kötü bir imaja yol açtı. Bu sene öğrenci verilen programları belirlerken sadece geçen yılki kayıtlara değil, genel durumu ve o üniversite özelindeki öğrenci talebinin nedenlerini de değerlendirdik. Bu sene 100 programa öğrenci kontenjanı verilmeyecek olmasına rağmen 2015'te yerleşen sayılarında, geçen senenin üstüne çıkılması gibi bir iddia ve hedef ortaya koyduk ve inşallah bunu gerçekleştireceğiz."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Yekta Saraç Eğitim Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (87)

İmam Hatipli:

Bu ülkenin imam ve imam hatiplilere ihtiyacı var. İnşallah üniversitelerde ki kontenjanlarımız bu anlamda artacak ve inşallah memur alımlarında da bizlere öncelik verilecektir.

2
33
yanıtYanıtla
SinopluMobil-IOS:

Bilim dallarını kapatmakla itham eden sığ beyinliler, adamlar kendilerince önlem alıyorlar. Taban puanı alan vasat altı öğrenci gidip fizik okusun, ondan sonra memlekette bilim adamı yetişmiyor diye hayıflanırsınız. Azıcık vizyon sahibi olun.

10
24
yanıtYanıtla
demokrat:

Fiziği kimyayı ve matematıği silen gelişmış Yeni Türkiyeye bakın, hahahahahahahahaha. Aptal imam hatiplilerin tam akılları yetmediği dersler.

15
14
yanıtYanıtla
HussammobilWeb@haberler.com:

bilim dallarını kapatın yobazlar iatatistik kurumuna imamları atıyorsunuz teknisyenleri mühendisleri imamlara bıraktınız kpss de kimse atanamıyor sınavsız yandaş imamları alıyorsunuz

20
5
yanıtYanıtla
asımmobilWeb@haberler.com:

Ünüversteleri kapatın nasılsa memurluk için diplomanın bir önemi yok akp ye kaydın olsun yeterli

22
1
yanıtYanıtla
zorromobilWeb@haberler.com:

Sistem yuzunden din Kültürü okayan atesitler var. :

21
1
yanıtYanıtla
Üniversite öğrencisi Mobil-IOS:

Öğrenci artık geleceğe dönük meslek seçiyor bölüm olarak açılan programların iş imkanları bitti.! Elbette tercih düşer çünkü ülkede genel anlamıyla iş yok okuyanda okumayan da işsiz !! Kapatılması çok normal

18
1
yanıtYanıtla
Asıl:

Aslında bu haberi şöyle okumalı ''Türkiye''de bilim yok ediliyor''

17
1
yanıtYanıtla
pala:

Arkadaş bu kadar üniversite açıldı birkaç özel üniversiteyi hariç tutarsak hangi üniversite rektörü veya dekanını bir bilimsel olayın içnde fikir beyan ederken gördünüz böyle yönetilen üniversitelerde matemateği kim ne yapsın önce öğretim görevlisini adam gibi yetiştirelim fikir bağımsızlığını sağlıyalım

18
0
yanıtYanıtla
İZZET:

tabi kapatırsınız üniversiteye giriş sınavını zorlaştırırsanız olacağı budur.

11
6
yanıtYanıtla
Tüm 87 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title