Haberler

YÖK Başkanı Saraç: "Bizim Açıklamamız, Cumhurbaşkanımızın Açıklamasından 4-5 Dakika Sonra Oldu"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın konuşması 2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda YÖK Başkanı Saraç: "YÖK'ün yetkilerini buharlaştıramayacağınız için YÖK'ün yetkilerini bir yere intikal, nakledebilirsiniz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu

YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın konuşması 2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

YÖK Başkanı Saraç:

"YÖK'ün yetkilerini buharlaştıramayacağınız için YÖK'ün yetkilerini bir yere intikal, nakledebilirsiniz. Ama orada öyle titiz davranılması lazım ki 1 YÖK yerine 185 YÖK olup, sonra burada 'üniversitelerde şöyle bir uygulama var niye böyle yapılıyor ey YÖK başkanı, düzeltin' gibi şikayet merci de bulamama durumunuz da olabilir"

(Akademisyenlerin bildirisine ilişkin YÖK açıklaması) "Bizim açıklamamız, Cumhurbaşkanımızın açıklamasından, ajanslara düşmesi, Anadolu Ajansı'na da baktırabilirsiniz, sordurabilirsiniz 4-5 dakika sonra oldu. Bu da inkarı kabil olmayan bir şekilde 'Cumhurbaşkanımızın açıklamasının YÖK'ün açıklamasını tetiklediği' hususunun doğru olmadığını ifade ediyor"

YÖK Başkanı Yekta Saraç, "YÖK'ün yetkilerini buharlaştıramayacağınız için YÖK'ün yetkilerini bir yere intikal, nakledebilirsiniz. Ama orada öyle titiz davranılması lazım ki 1 YÖK yerine 185 YÖK olup, sonra burada 'üniversitelerde şöyle bir uygulama var niye böyle yapılıyor ey YÖK başkanı, düzeltin' gibi şikayet merci de bulamama durumunuz da olabilir " dedi.

YÖK Başkanı Saraç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Eğitim Bakanlığının 2016 yılı bütçesi ile ilgili yapılan görüşmelerde, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adıyla bin 128 akademisyenin imzaladığı bildiriye ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından YÖK'ün toplanıp karar aldığına dair kendisine eleştiriler yöneltildiğini anımsattı.

Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akademisyenlerle ilgili açıklamanın da yapıldığı Yükseköğretim Genel Kurulu'nun belirlenmesi iki hafta önceydi. Bildiri ile YÖK toplantısı arasında Sayın Cumhurbaşkanımızdan ki öyle denildi 'talimat verildi ve YÖK'ten açıklama yapıldı' diye, böyle bir görüşmemiz, öncesinde kesinlikle olmadı... İkinci husus, değil cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın veya herhangi bir bakanın, milli eğitim bakanımızın bu hususta herhangi bir telkinatı olmadı. Bizim açıklamamız, Cumhurbaşkanımızın açıklamasından, ajanslara düşmesi, Anadolu Ajansı'na da baktırabilirsiniz, sordurabilirsiniz 4-5 dakika sonra oldu. Bu da inkarı kabil olmayan bir şekilde 'Cumhurbaşkanımızın açıklamasının YÖK'ün açıklamasını tetiklediği' hususunun doğru olmadığını ifade ediyor. Arada, 4-5 dakika içinde biz genel kurulu toplayacağız, cumhurbaşkanımız açıklama yapacak, böyle bir durum yok. Kayıtlarımız var."

Akademik teşvik yönetmeliğine ilişkin bir soru üzerine de Saraç, şubat ayı itibarıyla ödemelerin başlayacağını, akademik teşvikteki aksaklıkları genel kurulda ele alacaklarını belirtti.

YÖK'ün kaldırılmasına ilişkin sorulara da yanıt veren Saraç, YÖK'ün kaldırılmasının anayasal bir durum olduğuna işaret ederek, "YÖK'ün yetkilerini buharlaştıramayacağınız için YÖK'ün yetkilerini bir yere intikal, nakledebilirsiniz. Ama orada öyle titiz davranılması lazım ki 1 YÖK yerine 185 YÖK olup, sonra burada 'üniversitelerde şöyle bir uygulama var niye böyle yapılıyor ey YÖK başkanı, düzeltin' gibi şikayet merci de bulamama durumunuz da olabilir" diye konuştu.

Saraç, sınavsız geçişin kaldırılmasının yararlı olacağı yönünde görüşlerin ifade edildiği anımsatarak, "Bununla ilgili tabii ki biz yasama değiliz ama teklifimizi hazırladık, sunduk, takdiri Meclis gösterirse bu husus da gerçekleşir" dedi.

YÖK yasa taslağında, rektörlük seçimine ilişkin soru üzerine de Saraç, böyle bir düzenlemenin gündemlerine gelmediğini söyledi.

Saraç, YÖK'ün açıkladığı bir taslak da olmadığını kaydederek, "Yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılmasına yönelik bir öneri demetimiz var. Orada Yükseköğretim Kurulunun yetkilerinin bir kısmının kalite kuruluna devredilmesi, bir kısmının bir yönlendirme kuruluna devredilmesi şeklinde. Yasa çalışması yapıyoruz ama o yasa çalışmasını ne kamuoyuna ne üniversitelere açtık. Ama orada da bu yok. Yani bu Uludağ Üniversitesinde bir şey yok. Çünkü, o hususu, rektörlük meselesini daha görüşmeye başlamadık. Bunu da ifade edeyim. Yani doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Anadolu Ajansı Yekta Saraç Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title