Haberler

YÖK Başkanı Çetinsaya: "Her Yıl 18 Bin 500 Öğretim Elemanını Sisteme Katmalıyız"

Türkiye'de 3'üncüsü Sakarya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 3. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi'nin açılışında konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye’deki öğretim elemanı açığının 45 bin olduğunu söyledi.

Türkiye'de 3'üncüsü Sakarya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 3. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi'nin açılışında konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'deki öğretim elemanı açığının 45 bin olduğunu söyledi.

İlki 2012 yılında Konya'da, ikincisi 2013 yılında Bursa'da gerçekleştirilen Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi'nin üçüncüsü Sakarya'da başladı. TÜBİTAK ve Serdivan Fikir ve Sanat Akademisi tarafından desteklenen kongre, İlmi Etüdler Derneği (İLEM) ve Sakarya Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Manisa'nın Soma ilçesindeki facia ile ilgili açıklamalarda bulunan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, "Yaşanan faciadan dolayı derin üzüntü içerisindeyiz. Yeni bir yardım kampanyası oluşturduk ve üniversite olarak araştırma heyeti oluşturuyoruz. Biz üniversite olarak elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

Kongrede konuşmasına "Türkiye'de Yüksek Öğretim ve Genç Akademisyenlerin Yetiştirilmesi" konusuyla başlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "İstatistikleri incelediğimizde Türkiye'de bir öğretim üyesi açığı olduğunu söyleyebiliriz. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) istatistiklerini de baz alırsak yaklaşık 20 bini doktoralı olmak üzere 45 bin öğretim elemanı açığımız gözüküyor. Gelecek 10 yıla bakalım, bu büyüme devam edecek. ve bu büyümenin biz açıköğretim sisteminde değil, yüz yüze sistemlerde olmasını tavsiye ediyoruz. Hatta mevcut açıköğretim sisteminin yüzde 40'lardan yüzde 20'lere çekilmesini öneriyoruz. Diğer dünya ülkeleriyle uyumlu gidebilmesi ve kalite çizgisinden taviz vermemek için" dedi.

Öğretim üyesi açığının hesaplandığında kritik bir hal aldığını belirten Çetinsaya, "Her yıl istihdam edilecek araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi sayıları çok önemli. Bizim yaptığımız hesaplamalara göre her yıl 18 bin 500 öğretim elemanını sisteme katmalıyız. Bu seneyi saymazsak her yıl verilen 9 bin kadrolu hareketle bunun iki katına çıkmasını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

Bir diğer kritik konunun doktora olduğunu söyleyen Çetinsaya, "Gerçekten dezavantajlı bir konumdayız. Öğrenci sayıları bakımından yarıştığımız ülkelerin fersah fersah gerisindeyiz doktora öğrencisi ve doktora mezunu sayıları söz konusu olduğunda. Önümüzdeki 10 yılda kademeli olarak doktora mezunu sayımızı iki katına ideal olarak üç katına çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Konuşmasını tamamlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'ya SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas tarafından günün anısına plaket takdim edildi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sakarya Üniversitesi Gökhan Çetinsaya Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title