Haberler

Ylsy Bilgilendirme ve Oryantasyon Toplantısı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla yurtdışına gidecek öğrencilere zorunlu olmadıkça Türkiye'yi değil, eğitim için gittikleri ülkeleri çalışmaları önerisinde bulundu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla yurtdışına gidecek öğrencilere zorunlu olmadıkça Türkiye'yi değil, eğitim için gittikleri ülkeleri çalışmaları önerisinde bulundu.

Yurtdışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Öğrencileri Seçme ve Yerleştirme Sınavı (YLSY) kapsamında, bursluluğa hak kazanan bin öğrenciye yönelik MEB Şura Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme ve oryantasyon toplantısında konuşan Bülbül, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin büyük ülkelere yönelik uzman yetiştirememek olduğuna dikkat çekti.

Bülbül, "Zorunlu olmadıkça Türkiye'yi değil, eğitim için gittiğiniz ülkeleri çalışın. Çünkü bu tür programların esas amacı itibariyle Türkiye'nin birikimini yurtdışına taşımak değil, yurtdışının birikimini Türkiye'ye taşımaktır" dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelere araştırma merkezleri kurulması için çalıştıklarını bildiren Bülbül, " Türkiye'de bu konuları çalışacak uzman bulamıyoruz" ifadesini kullandı.

Yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapan Türk öğrencilerin, konu olarak Türkiye'yi seçmelerinin yanlış olduğundan bahseden Bülbül, gittikleri ülkelerin birikimini Türkiye'ye taşımalarının önemini anlattı.

Bülbül, "Döndüğünüzde her biriniz Türkiye uzmanı olarak Türkiye'ye dönüyorsunuz. Halbuki gönderilme amacınız, ilgili ülkenin birikimini Türkiye'ye taşımak. Sizler bunun tersini yaptığınız zaman: Birincisi biz kendi paramızı ve birikimimizi ilgili ülkeye aktarmış oluyoruz. Elbette bu güzel bir şey. Ama bunu bırakalım, ilgili ülke Türkiye'ye uzman göndersin. Birikimi öyle aktaralım. Bizim finansmanımızla birikimimizi yurtdışına taşımayalım. Ama inanın bu masum olanı. Peki ikinci olan nedir? İlgili ülkeye gidip bu çalışmaları yaptığınızda, ilgili ülkenin ihtiyaç duyduğu uzmanı kendi paranızla yetiştirmiş oluyorsunuz" diye konuştu.

Öğrencilerin gittikleri ülkelerde daha aktif olmalarını isteyen Bülbül, "Gidilen ülkelerde lütfen sadece kampüste kalmayın. Kampüs bilgileri çok önemlidir, onları da tabii ki alın ama siz yarının burada konuşacak insanlarısınız. Siz yarının etkili insanları, yöneticileri, gazetecileri ve alanının en iyilerisiniz. Gittiğiniz ülkenin kamu kurum ve kuruluşlarıyla mutlaka diyalog kurun. Kamu yönetimindeyseniz, ziraat alanındaysanız, hangi ülkeler bu alanda ne yapıyorlar, ne tür çalışmalar yürütüyorlar diye bir şekilde bilgilenin ve bu tür konularda diyalog kurun. Çünkü bu diyaloglara yarın şiddetle ihtiyacınız olacak" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title