Haberler

Yılmaz: "Zirai İlacın Fazla Kullanılması Zararlı"

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, tarımda kullanılan zirai ilaçlara dikkat çekerek, "Zirai ilaçlar tavsiye edilen miktarda kullanılması gerekiyor, aşıldığı takdirde doğaya ve ürünlere zarar verebiliyor" dedi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, tarımda kullanılan zirai ilaçlara dikkat çekerek, "Zirai ilaçlar tavsiye edilen miktarda kullanılması gerekiyor, aşıldığı takdirde doğaya ve ürünlere zarar verebiliyor" dedi.

Ordu'da havaların ısınması ile birlikte çiftçilerin bahçe işlerine yöneldiğini ve kimyasal ve mekanik mücadeleye başlandığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, zirai ilaç kullanımına dikkat çekti. Zirai ilaç kullanımının gerektiği yerde kullanılmasını ancak fazlasının zararlı olduğunu belirten Yılmaz, "Zirai ilaç kullanımında fazla kullanım zarar teşkil ediyor. Zirai ilaçlar tavsiye edilen miktarda kullanılması gerekiyor, aşıldığı takdirde doğaya ve ürünlere zarar verebiliyor. İlacın dozunu arttırarak verdiğinizde bitkiyi yakabiliyor ve ürünlerde yanlış mücadele sebebi ile azalma yaşanabiliyor" diye konuştu.

"İLACIN DOZUNU AŞMAMAK GEREKİYOR"

Bahçe bakımlarında mekanik ve kültürel bakıma önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, gerekli görüldüğü takdirde de kimyasal mücadeleye zirai ilaçlamaya başvurulabileceğini söyledi. Onaylı ilaçların kullanılmasında bile teknik yardım alınması gerektiğini aktaran Yılmaz, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlarımız var ancak bunlarında gelişigüzel kullanılması da doğaya ve ürünlere zarar verebilecek etkiye sahiptir. Bitkilerde bazen ilaç kullanımı kaçınılmaz oluyor. Bu alanlarda zirai ilaçların kullanılması gerekiyor, ancak teknik danışmanlardan bilgi alınması ve gerektiği kadar kullanılmasına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle fındık bahçelerimizde bulunan zararlı otları imha etmek için kimyasal değil de mekanik bakım yapmamız daha doğru olacaktır. Motorlu tırpanlarla yapacağımız bakım, hem doğayı koruyacaktır hem de fındığımızı koruyacaktır. Bu sebeple tarımda ilk önce kültürel ve mekanik mücadele ile sorunu çözmeliyiz, bu durumların dışında gelişen olaylarda da kimyasal mücadeleye başvurmalıyız" şeklinde konuştu.

Zirai ilaç kullanacak vatandaşlara seslenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, zirai ilaç kullanacak vatandaşların İl ve İlçe Müdürlüklerinden ilaç kullanmadan önce bilgi almalarını istedi. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kemal Yılmaz Ordu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title