Haberler

Yıllık İzni 4 Gün Artırabilirsiniz

Güncelleme:

Yıllık izninizi 4 güne kadar artırabilir ya da izin ücretini peşin olarak alabilirsiniz.

Yaz yaklaşıyor, çalışanlar izin planlarını yapıyor. Çok da kullanılmayan iki haktan bahsedeceğiz. Birincisinde izninizi 4 güne kadar artırabilir, ikincisinde cebinize peşin para koyabilirsiniz Bize gelen şikâyet ve sorulardan anlıyoruz ki yıllık ücretli izin hakkı tam olarak kullandırılmıyor.

Yaklaşan yaz ayları öncesi izin konusunda çok bilinmeyen bazı konuları yazmak istedik. Önce izinlerle ilgili bilgi verip, sonra 2 önemli hakkınızı anlatacağım.

'YANMA' YOK, PARA VAR

Ücretli izinden işçi feragat edemez, işveren de "Kullanamazsın" diyemez. Yıllık izne hak kazanmak için deneme süresi dahil en az 1 yıllık kıdem aranıyor. 5 yıla kadar 14 gün izin kullanılıyor.

Bu süre kıdeme göre artıyor. 18 yaş ve altındaki çalışanlarla 50 ve üstü yaştaki çalışanların izin günleri, kıdemleri ne olursa olsun 20 günden az olamıyor. İzinler 10 günden az olmamak kaydıyla en çok 3'e bölünebiliyor. Ayrıca izne denk gelen resmi tatil ve haftalık izinler de bu sürelere ekleniyor.

İZNİ KULLANMAYAN PARASINI ALIR

Yani 14 gün izni olan bir kişi, 2 pazar günü de bu sürede geçerse 16 gün izin kullanıyor. Bazı işyerlerinde izinlerin tamamı kullandırılamıyor.

İşin gereği olarak bu zorunluluk doğuyor.

Öncelikli olarak izinlerin tamamının kullandırılması yolu aranmalı.

Buna imkân olmadığında ise bu sürelerin yanması diye bir şey söz konusu değil. Çalışan işten ayrılırken kullanılmayan izinlerin parası o dönemki ücrete göre ödeniyor.

İSTEYEN KULLANIR

Gelelim çok bilinmeyen yol iznine... "İzinlerinizi 4 gün artırabilirsiniz" demiştik. Yıllık izninde işyerinin kurulu bulunduğu il sınırları dışına çıkan çalışana, talebi halinde 4 güne kadar yol izni verilir.

Buradaki tek fark, bu yol izninin ücretsiz olmasıdır.

Yani maaşınızdan düşülür.

İL DIŞINDA OLDUĞUNUZU İSPAT EDİN

Dikkat edilecek husus, il dışında olduğunuzu belgelemeniz gerekir.

Yol izni alıp şehir dışına çıkmazsanız işverene tazminatsız atma hakkı geçer. Ayrıca yasalar çalışanın izne parasız gitmesini de önlüyor. Bunun için de izne giden çalışana bu süre içinde hak ettiği ücret ve benzer haklarının peşin ya da avans olarak ödenmesini zorunlu kılıyor. İzne çıkacağınız tarihleri belirleme yetkisi çoğunlukla işverende oluyor. Ama bu durum tamamen karşılıklı anlayış ve mutabakatla yürütülmeli.

MEMURLARDA FARKLI

Devlet memurlarından hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olanlara 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlara ise 30 gün süre ile yıllık izin kullanabilme hakkı tanınıyor. 

Birbirini izleyen 2 yılın izni bir arada verilebiliyor. 

Bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşüyor. Öğretmenler yaz ve dinlenme tatillerinde izinli sayılıyor. Ayrıca yıllık izin verilmiyor.

Kaynak: Sabah

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title