Haberler

Yıllarca Doğum Gününü "Göremedi"

Malatya'da yaşayan 1949 doğumlu Celal Orhan, nüfus cüzdanında doğum tarihi "30 Şubat" yazdığı için senelerce doğum gününü kutlayamadı.

Malatya'da yaşayan 1949 doğumlu Celal Orhan, nüfus cüzdanında doğum tarihi "30 Şubat" yazdığı için senelerce doğum gününü kutlayamadı.

Battalgazi ilçesinde yaşayan Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin yıllarca kendisine kimlik çıkarmadığını ifade etti. İlkokulu okuduktan sonra öğretmeniyle Akçadağ'a kimliğini almaya gittiğini anlatan Orhan, öğretmeninin nüfus müdürlüğünden aldığı kimliği kendisine vermesiyle nüfus cüzdanı sahibi olduğunu belirtti.

Eğitiminin ardından askerliğini yaptıktan sonra yurt dışına gittiğini kaydeden Orhan, nüfus cüzdanındaki doğum tarihi hatasını anladıkları günü şu sözlerle aktardı:

" İsviçre'den Almanya'ya gidiyordum. Havaalanında içeri girerken Almanya'da bana 'Böyle bir doğum günü olmaz, 30 Şubat yok' dediler. Almanca konuşuyordu ben anlamıyordum. Ağabeyim bana anlattı. Ben de 'o doğunca o yıl 30 çekmiş' dedim. Ağabeyim güldü. Ağabeyim çevirince oradaki görevli de güldü. İşte o zaman öyle anladık doğum tarihinin yanlış olduğunu, daha önce hiç anlamamıştık. Yani doğum tarihine hiç bakmıyorduk. O zaman tahminen 30-32 yaşlarındaydım."

Doğum tarihi nedeniyle sıkıntı yaşamadığını dile getiren Orhan, "Resmi nikahımızı yaptık hiçbir sorun çıkmadı. Yurt dışından döndükten sonra araba aldım, hatlı minibüs var, ev aldım yani herhangi bir sorun çıkmadı" dedi.

Nüfus cüzdanındaki yanlışlık nedeniyle zaman zaman ilginç anılar da yaşadığını belirten Orhan, "Bankada kredi alıyordum. Orada bayan uğraşıyor uğraşıyor kimliğimi almış ikinci ayın 30'unu bir türlü bilgisayara giremiyor. O yana bu yana uğraştı yapamadı. Sonra bir bayan daha çağırdı. O da geldi, ikisi birlikte uğraştılar. Ben de orada oturmuşum. Sonra 'ne oluyor' dedim. 'Celal amca doğum tarihin bilgisayara işlemiyor, kabul etmiyor' dediler. Güldüm ben de. Sonra onlar da güldü 'Celal amca ikinci ayın 30'u yok ki' dediler. Sesimi çıkarmadım" ifadelerini kullandı.

"Doğum günümü hiç kutlamadım"

Doğum tarihinden dolayı yıllarca hiç doğum günü kutlamadığını ifade eden Orhan, şunları kaydetti:

"Hiç doğum günümü kutlayamadım. Ayın 29'u oluyordu, hanıma diyordum 'hazırlık yap ayın 30'u olacak, doğum günümü kutlayalım' bir bakıyorum ayın biri olmuş. Ayın 28'i oluyor, gün yaklaştı 'hanım doğum günümü kutlayalım' diyordum, bakıyorum ayın biri olmuş. Bir türlü o 30'unu bulamadım. 67 yaşındayım daha da 30'u bulamadım. Artık nasıl olacaksa bilmiyorum. Şimdiye kadar hiç doğum günü kutlamadım. Çünkü ayın 30'u yok."

Doğum tarihi 28 Şubat oldu

Yurt dışından dönüş yaptıktan sonra ilçesinin nüfus müdürlüğüne giderek doğum tarihinin yanlış yazıldığını söylediğini aktaran Orhan, ancak görevlilerin mahkemeye başvurması gerektiğini söylemesi üzerine sinirlendiğini ve oradan ayrıldığını belirtti.

Yaklaşık 10 yıl önce nüfus müdürlüğü çalışanlarının durumunu öğrenmesi üzerine kendisine ulaştığını belirten Orhan, mahkemeye başvurmasına gerek kalmadan 2006 yılında nüfus cüzdanının yenilendiğini ve doğum tarihinin 28 Şubat olarak gösterildiğini kaydetti.

Orhan, 57 yaşında doğum tarihi değiştiğini, yaşı ilerlediği için ondan sonra da doğum gününü kutlamadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Battalgazi İsviçre Akçadağ Malatya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title