Haberler

Yıldızlı Öğretim Üyelerine Turizm Proje Ödülü

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyeleri, Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması’nda turizm alanında 1.’lik kazandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyeleri, Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması'nda turizm alanında 1.'lik kazandı.

Dedeman Topluluğu'nun kurucusu Mehmet Kemal Dedeman'ın anısını yaşatmak için bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması'nda ödül kazananlar belli oldu. 'Turizm Sektöründe Yeni Eğilimler, Uygulamalar ve Bunların Sektöre Etkisi' temasıyla düzenlenen yarışmada Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri'nin "Turizm Sektöründeki Yeni Eğilimler Perspektifinde Ege Bölgesindeki Zeytincilik ve Zeytinyağı Üretiminin Alternatif Turizm Türleri Üzerinden Değerlendirilmesi ( Ayvacık Örneği) başlıklı çalışmasıyla 1.'lik ödülünü kazandı.

YTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kunter Manisalı, YTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Bora Yerliyurt ve Akdeniz Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hasan Gül'ün birlikte hazırladıkları çalışmada, Ege Bölgesindeki eski yağhane ve zeytinyağı fabrikalarının turizme yönelik olarak değerlendirilmesi projesi kapsamında hazırlandı. Bölge planlama, ekonomi ve turizm uzmanlarının yer aldığı interdisipliner bir çalışma olan projede, Ege'deki turizm bölgelerinde bulunan eski yağhane (zeytinyağı) binalarının tespiti, sosyal, ekonomik ve kültürel perspektifte korunması, rehabilitasyonu ve çağdaş ihtiyaçlar doğrultusunda alternatif turizm türlerine yönelik olarak yeniden kullanılabilmelerine olanak sağlayacak yöntemlerin geliştirilmesi amaçlandı.

Proje kapsamında; Ege bölgesinde bulunan 76'sı kayıtlara girmiş (Tescilli Kültür ve Tabiat Varlığı) 52'si kayıtlara girmemiş (atıl durumda bulunan) toplam 128 adet eski zeytinyağı işliği ve fabrikası tespit edilerek (rölöve) belgelenmiştir. Belgelenen bina stokunun bulunduğu bölgelerin doğal-beşeri özellikleri, turizm altyapıları ve potansiyelleri incelenerek kurulan model çerçevesinde alternatif turizm türleri açısından söz konusu yapıların restorasyon ve dönüşüm olasılıkları tartışıldı.

Ege bölgesi; doğal-beşeri özellikleri, turizm altyapısı ve potansiyelleri ile yapı stokunun mimari karakteri açısından proje içinde 3 ana (havza) ve 7 alt bölgeye ayrılmakta. Yarışmanın 50 sayfa ile sınırlı içeriği gereği araştırma projesinin kapsamı daraltılmış olup; Ayvacık bölgesi barındırdığı yapı stoku karakteri, turizm potansiyelleri ve altyapısı ile turizm sezonunun kısalığı nedeniyle bu çalışmaya uygun örneklem alan olarak seçildi. Kurgulanan model bu bölge üzerinden değerlendirildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yıldız Teknik Üniversitesi Ayvacık Ege Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title