Haberler

Yıldız Holding ABD'de Obeziteye Savaş Açtı

Harvard Üniversitesi'nde Sabri Ülker adına kurulan merkez, obezite, şeker ve kronik hastalıkların önlenmesine dair çalışmalar yapacak.

Dünyanın en büyük sağlık problemlerinden obezite ve şeker hastalığını önleyecek çalışmalara Yıldız Holding'den büyük destek geldi. Yıldız Holding, ülkelerin sağlık harcamalarının büyük oranda artıran obezite ve şeker hastalıklarının en aza indirilmesi için Harvard Üniversitesi bünyesinde kurulan merkez 24 milyon dolar bağışladı. Bu bağışla, ABD'nin en önemli üniversitelerinden Harvard'ın Toplum Sağlığı Fakültesi içinde bulunan Genetik ve Kompleks Hastalıklar Laboratuvarı, 10 yıl boyunca Sabri Ülker Merkezi (Sabri Ülker Center) olarak adlandırılacak. Başkanlığını, dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in yürüttüğü merkez, özellikle kronik hastalıkların oluşmasını önlemek adına hem Türkiye'den hem de dünyadan bilim adamlarının çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Söz konusu merkez, dün, Amerika Birleşik Devletleri'nin Boston şehrindeki Harvard Üniversitesi'ndeki törenle açıldı. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker'in katılımıyla gerçekleştirilen açılışa, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı Julio Frenk ve Sabri Ülker Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in yanı sıra, bilim, akademi ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı. Törende konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, "Bugüne kadar Türkiye'den dünya çapında bir bilim kurumuna yapılan en büyük bağışı gerçekleştirmek hem aile adına hem de Türkiyeli olarak gurur verici. Türkiye'nin lider gıda ve içecek şirketi olarak ülkemizde ve dünyada toplum sağlığının geleceğine olan sorumluluğumuzu layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi. Sabri Ülker Merkezi'nin liderliğini yürütecek olan, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil de "Hem kişisel hem de mesleki bir rüya gerçekleşiyor" diye konuştu.

TOPLUM SAĞLIĞINA HİZMETSabri Ülker Center adını taşıyan araştırma merkezi, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Harvard Üniversitesi Dekanlarından Julio Frenk ve merkezin başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in katılımıyla açıldı. Merkezde, Türkiye ve dünyadan bilim insanlarının çalışmaları için imkan sağlanacak.

BÜTÜN BİLİM ADAMLARINA AÇIK

Obezite ve şekerle ilgili hastalıklara çare aranacak

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker tarafından bağışlanan 24 milyon dolarla kurulacak Sabri Ülker Araştırma Merkezi'nde, günümüzün en önemli problemlerinden olan obezite ve şeker hastalığı vakalarına ilişkin araştırmalar yapılacak. Harvard School of Public Health'te Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı ve J.S. Simmons Genetik ve Metabolizma Kürsüsü Profesörü olan Prof. Dr. Gökhan S. Hotamışlıgil'in önderliğinde, dünya çapında bir salgın hastalık haline gelen obezite ile ilgili hastalıkların ilerlemesini yavaşlatıp tedavi etmeyi amaçlayan program yürütülecek. Bu bağış sayesinde kurulan merkezde, vücudun metabolizmasını nasıl düzenlediği, besinleri nasıl işleyip kullandığı incelenecek, moleküler araştırmalar yürütülecek.

1.4 milyar yetişkin fazla kilolu ve obezBugün 1980 yılından bu yana ikiye katlanan obezite problemi sonucu, günümüzde 20 yaş ve üzeri, 1.4 milyar yetişkin insan, fazla kilolu ya da obez hale geldi. Bu durum kronik hastalıkları tetikliyor ve yılda tahminen 3.4 milyon insanın ölümüne yol açıyor. Araştırmalar, Türklerin yüzde 13.7'sinde şeker hastalığı bulunduğunu, ABD'de obez nüfusun 2030 yılında 164 milyona ulaşmasının beklendiğini gösteriyor.

Araştırmacılara destek olunacak Prof. Gökhan S. Hotamışlıgil, bu bağış ile yapmayı hayal ettikleri çalışmalar çerçevesinde, Türkiye'den de birçok bilim insanının yetiştirilmesinin mümkün olacağını söyledi. Kronik kompleks hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yolunda önemli adımlar atacaklarına inandığını söyleyen Hotamışlıgil, "Bu merkezde yapılacak çalışmalar, insanların uzun ve sağlıklı yaşamalarına destek olacak" diye konuştu.

FİKRET ÇENGEL

Kaynak: NetGazete.com / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Harvard Üniversitesi Yıldız Holding Sabri Ülker Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title