Haberler

Yıldız Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi Açıldı

"Yıldız Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi" (YEM) açıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan

"Yıldız Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi" (YEM) açıldı.

Rektör Prof. Dr. İsmail Yüksek, YEM'in resmi açılışı dolayısıyla üniversitenin oditoryumunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun ve sanayileşmenin gelişimine bağlı olarak ortaya çıkan mevcut enerji krizi ve bu krizin mali yükünün herkes tarafından bilinen bir gerçek olduğunu belirtti.

Bu nedenle enerjiyle ilgili çalışmalara katkıda bulunmak ve sorunlara çözüm üretmeye yönelik çalışmaların süreklilik arz etmesi, ayrıca üniversitenin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini ifade eden Yüksek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bakış açısıyla kurduğumuz merkezin temel amacı, dünyanın ve Türkiye'nin enerji konusundaki problem ve ihtiyaçlarını öncelikli olarak ele alıp, bilimsel zeminde çözüm üretmek olacaktır. Bu merkezde yapılacak çalışmaların enerji sektörünün rotasının belirlenmesine katkıda bulunacağına inancım sonsuzdur. Merkezimiz çatısı altında, sanayi kuruluşlarıyla birlikte enerji konusunda araştırma faaliyetleri geliştirmek en büyük hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bilim dünyası ve enerji sektöründeki kurumların, iş birliği içinde bu tür yapılarda bir araya gelmesi, fikir üretmesi, proje geliştirmesi ve sorunlara çözüm araması üniversite-sanayi etkileşimine de katkı sağlayacaktır. "

Birçok sektörden yoğun talep olmasına rağmen, Davutpaşa'daki YTÜ Teknoparkı'nda enerjiyle ilgili özel bir bölüm oluşturulduğunu belirten Yüksek, ilk etapta yaklaşık üç bin metrekarelik bir alanın enerji merkezli AR-GE şirketleri için ayrıldığını ifade etti.

Yüksek, YEM'in Türkiye'ye ve dünyaya katma değer üreten bir enerji üssü haline dönüşmesiyle, enerji alanında AR-GE çalışması yapmak isteyen ulusal ve uluslararası öncü şirketler ve uzman kişiler için bir çekim merkezi olacağını dile getirdi.

Toplantıda daha sonra YTÜ Makine Mühendisliği Fakültesi Dekanı ve Yıldız Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yunus Çengel, merkezin özelliklerine ilişkin bir sunum yaptı.

-YILDIZ ENERJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ-

YEM, 100'den fazla öğretim elemanının katılımıyla Nisan ayında kuruldu. YEM, Türkiye'de kamu ve özel sektörün karşılaştığı problemlere disiplinler arası bir yaklaşımla çözüm üretmek ve ihtiyaç duyulan AR-GE çalışmalarını gerçekleştirmek için çalışacak.

Değişik disiplinlerde faaliyet gösteren güçlü ve dinamik bir kadroya sahip olan YEM'de, Enerji Verimliliği, Yenilenebilir Enerji, Termik Santral, Enerji Depolama, Hibrit Sistemler, Enerji Mimarisi/Bina Teknolojileri, Enerji Bilgi Bankası/Enerji Stratejileri, Taşıt Teknolojileri, Aydınlatma, Elektrik Makineleri ve Güç Elektroniği, Enerji ve Çevre, Enerji Eğitimi çalışma grupları oluşturuldu.

Merkez bünyesinde kurulum çalışmaları devam eden Ölçme ve Sertifikalandırma Merkezi de aydınlatma ürünlerinden beyaz eşya ve yapı elemanlarına kadar birçok kategoride akredite olup, standartlara uygun enerji verimliliği ölçümleri yapacak.

YEM, ayrıca kamu ve enerji alanında faaliyet gösteren özel sektör kuruluşları ile yakın iş birliği içinde olmayı hedefliyor.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title