Haberler

Yılda 200 Bin Ceset Torbası Diken Kadınlar Ağlayarak Çalışıyor

Güncelleme:

Kadın girişimci Gülben Üçüncü, kadın çalışanlarıyla yılda 200 bin ceset torbası ihraç ediyor. Üçüncü, çalışanların çocuk ceset torbası dikerken ağladığını söyledi.

Samsunlu kadın girişimci 35 yaşındaki Gülben Üçüncü, kurduğu 3 atölyede kadın çalışanlarıyla birlikte yılda 200 bin ceset torbası üretip yarısını ihraç ediyor. Üçüncü, çalışan kadınların özellikle çocuk ceset torbası dikerken çok zorlandığını, hatta ağlayanların olduğunu söyledi.

ANNESİNİN İSMİNDEN İLHAM ALDI

Samsun'da yaşayan evli Gülben Üçüncü, girişimcilik eğitimi aldıktan sonra KOSGEP desteğiyle iş geliştirme merkezinde 'ceset torbası' üretmek için atölye kurdu. Firmasının adını annesi Hatice Hür'den esinlenerek 'Hanımağa Tekstil ve Medikal A.Ş.' olarak belirledi. Moda tasarımcısı olan anne Hatice Hür'ün de desteğiyle atölyenin altyapı çalışmaları tamamlandı ve üretime geçildi.

3 ATÖLYE KURDU

Yapılan Ar-Ge çalışmaların ardından ceset torbaları, kan ve benzeri sıvının geçişini engellemesi amacıyla polyester kaplama ile kaplandı. Kısa sürede işlerini büyüten firma Ordu ve Diyarbakır'da da iki atölye daha kurdu. Yılda 200 bin ceset torbası üreten firma, geçen yıl 100 bin adedini, Suriye, Irak, Rusya, Azerbaycan, İran, ve Gürcistan gibi ülkelere ihraç etti.

"ÜRETİMİMİZ HIZLA ARTIYOR"

Türkiye'de ceset torbası üreten birkaç firmadan biri olduklarını söyleyen Gülben Üçüncü, "6 yıl önce televizyonda bir haberi izlerken görüntüde bir bebek cenazesinin karton kutuda taşındığını gördüm. Bu beni çok etkiledi. Zaten annem moda tasarımcısı. Tekstile yabancı değildim. Acaba yapabilir miyim diye düşündüm. Araştırmalar sonucunda atölyeyi kurduk. Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonrasında daha sağlam ve kaliteli bir ceset torbası üretmeyi başardık ve ürettiğimiz ürün çok da ilgi gördü. Yıllık üretim kapasitemiz 500 bin adet. Şu an 200 bin adet üretim yapıyoruz. Hızla üretim miktarımızı artırıyoruz. İhracata da hızla devam ediyoruz. Bizim için ihracat çok önemli. İhracatımızı daha da artırmak istiyoruz" dedi.

"KADINLAR ÇALIŞIYOR"

3 atölyede 135 personel çalıştığını bunlardan 130'nun kadın olduğunu belirten Gülben Üçüncü, "Çalışanlar arasında anne kız ya da abla kardeş olanlar var. Çoğu daha önce ev hanımı iken bizim firmamızda çalışmaya başlayan kadınlar. Firmamızın adı da hanımağa olduğu için çok dikkat çekiyor. Annemin lakabı hanımağa. Ben de bu yüzden firmanın adını hanımağa olarak belirledim. Kadınların çalıştığı bir üretim firması olduğumuz için de ismi de çok anlamlı oldu. Ayrıca fabrikanın kuruluşunda ceset torbalarının dikimi ve çalışanların eğitiminde annemin çok büyük emeği oldu" diye konuştu.

Üçüncü, ceset torbasının yanı sıra cerrahi önlükler, ameliyatlarda ve diğer sağlık operasyonlarında ihtiyaç duyulan tekstil ürünleri üretip kamu ve özel hastaneler, belediyelerin mezarlıklar müdürlüğüne, diğer sağlık kuruluşlarına sattıklarını dile getirdi.

"ÇOCUK CESET TORBASI DİKERKEN AĞLAYANLAR OLDU"

Üçüncü, ceset torbası üretimine insanların soğuk baktığını belirterek, "İlk çalışmayı annem yaptığı sırada kendisi çok sıkıntı yaşadı. Bir hafta etkisini atlatamadı. Yeni işe başlayan işçilerimizde de sorunlar yaşıyoruz. İlk zamanlarda zorlanıyorlar. Ancak daha sonra bunu bir tekstil ürünü olarak görmeye başlıyorlar. Özellikle çocuk ceset torbalarının üretimi sırasında problem yaşadık. Evli, çocuk sahibi çalışanlarımız var. Çocuk ceset torbası dikerken ağlayan çalışanlarımız oldu" diye konuştu.

"ŞEHİTLER İÇİN CESET TORBASI DİKEMEDİM"

Atölyede çalışan personelin eğitimini veren anne 57 yaşındaki Hatice Hür ise, "Atölyenin ilk hazırlık aşamasında ceset torbaları için deneme üretimini ben yaptım. Psikolojik olarak ilk anda beni çok etkilemişti. En büyük problemi ben de, çalışanlar da çocuk ceset torbası üretirken yaşadık. Şehitlerimiz için askeriyeden ceset torbası dikmemizi istediler. Şehitlerimiz için dikemedim. Öyle bir zorluk yaşadım. Ceset torbası dediğimizde ilk önce herkes bir ürperti yaşadı. Ancak daha sonra onlar da alıştılar. Sanki bir tekstil ürünü üretiyormuş gibi düşünüyorlar. Hayatın bir gerçeği olduğunu kabul ettiler ve bu düşünce ile çalışıyorlar" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Diyarbakır Samsun Ordu Moda Önemsiz Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CUMARTESİ- PAZAR KAFELERE GİTMEYİN! Sosyal medyada başlatılan boykot ne? Kafeler neden boykot edilecek? Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı?
title