Haberler

Yezidilerin Yaşadığı Sincar'da Referandum Hazırlığı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Peşmergenin terör örgütü DAEŞ'ten kurtardığı Musul'un Sincar (Şengal) ilçesinde referanduma gideceklerini, bölgede yaşayan Yezidi halkın kendi geleceğine karar vereceğini bildirdi.

Barzani, Duhok ilinde Müslüman din alimleriyle bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantının içeriğine ilişkin IKBY Başkanlığının resmi sitesinde bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada konuşmasına yer verilen Mesut Barzani, terör örgütü PKK ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile zaman zaman sorun yaşadıkları Sincar ilçesinin geleceğini referandumla belirleyeceklerini duyurdu.

Barzani, "Kürdistan (IKBY) Parlamentosu, Şengal'de referanduma gitmeye karar vermiştir. Bu süreç işliyor. Hiçbir olay ve gelişme bu süreci sekteye uğratamaz ve geriye döndüremez. Bu bölgede yaşayan Yezidi halkı kendi geleceğine karar verecektir. Kimse onlar adına hareket edemez. Halk, referandumda tercihini yapacaktır. Herkes Kürdistan halkının iradesine saygı göstermelidir. Başka birileri bu halk adına karar veremez" değerlendirmesinde bulundu.

Yezidiler arasında bazı grupların farklı arayışlarda olduğuna dikkati çeken Barzani, "Şüpheli ve kirli eller Şengal'de dolaşıyor. Buna hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Kürdistan'da karışıklık çıkarmak isteyen güçlere müsaade yoktur. Başkaları Yezidilerin kimliğini ve konumunu belirleyemez. DAEŞ ile işbirliği yapanları da uyarmak istiyorum. Teröristlerle işbirliği yapanları herkes affetse de ben affetmem" ifadelerini kullandı.

Barzani, Sincar'ın il ilan edilmesi için Bağdat yönetimiyle görüştüklerini, başından itibaren bu yönde bir taleplerinin olduğunu bildirdi.

Kürt bölgesinin bağımsızlığını engellemek için DAEŞ'in, kendilerine saldırdığını ileri süren Barzani, şöyle konuştu:

"Terör örgütünün amacı Kürdistan bölgesindeki ilerleyişi ve kalkınmayı durdurmaktı. DAEŞ, Kürdistan idaresinin dışında kalan bölgeleri de bizden ayırmak istedi. Ancak düşman, dünyanın Kürdistan halkına yardım edeceğini tasavvur etmemişti. Peşmergenin de böyle bir kahramanlık sergilemesini beklemiyordu."

Barzani ile PKK geçen aylarda Yezidi halkın yaşadığı Sincar ilçesinin yönetiminde karşı karşıya gelmişti. Sincar'ın DAEŞ'ten kurtarılan bölgelerinde PKK'nın kanton ilan etmek istemesi ve kendi idari yapılarını kurmaya başlaması üzerine Barzani, gereken tedbirlerin alındığını belirtmiş ve "kanton girişimi" için "karton" benzetmesinde bulunmuştu.

Barzani, Şengal'de Peşmerge Bakanlığının dışında ayrı bir silahlı güç kuran KYB'ye bağlı Haydar Şeşo'yu gözaltına aldırtmıştı. KYB'nin geri adım atması üzerine Şeşo, serbest bırakılmıştı. Musul'un Sincar ilçesi DAEŞ işgali öncesi idari olarak merkezi Irak hükümetine bağlıydı.

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Sincar Dağı Duhok Musul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title